Sigortalı olarak çalışmak, beraberinde sosyal güvencelerden yararlanabilme imkânını getirir. Ülkemizde tüm sigortalı çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) güvencesi altındadır. Sigortalılar meslek türlerine, hizmet verdikleri alanlara göre farklı numara ve harfleri barındıran sigorta türleriyle sınıflandırılırlar. Şimdi, bu çalışma alanlarını ifade eden 4a, 4b ve 4c sigortalı türlerinin ne demek olduğuna, farklarına daha yakından bakalım.
4a Sigortalı Ne Demek?
4a sigortası, eski adıyla SSK’ya prim ödemesi yapılan sözleşmeli çalışanları kapsar. Örneğin bir mağazada satış sorumlusu, bir şirkette muhasebeci ya da bir ajansta tasarım sorumlusu olarak çalışanlar, 4a kapsamında sigortalanırlar.
4b Sigortalı Ne Demek?
4b sigorta sistemi Eskiden BAĞ-KUR olarak bilinen sigortadır. 4b sistemine dahil olanlar, bağımsız olarak çalışan yani kendi mesleğini icra eden kişilerdir. Yani kısaca şahıs şirketlerinin, sanatkârların, serbest meslek gruplarının dâhil olduğu grup 4b sistemidir.
4c Sigortalı Ne Demek?
4c sistemi yani eski adıyla Emekli Sandığı, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanların bulunduğu gruptur. Ek olarak Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın ortak görüşüne göre belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu sisteme dâhildir.
4a, 4b, 4c Hizmet Dökümü Nedir?
Her çalışan tabii ki sigortasının yatırılması konusunda bir sorun olup olmadığını, çalıştığı gün için yatırılan sigorta primini, hatta çalıştığı gün sayısını öğrenme hakkına sahip. İşte, Sosyal Güvenlik Kurumu 4a, 4b ve 4c hizmet dökümleri, sigorta ve prim bilgilerini bulunduran belgelerdir. Hizmet dökümlerinde yer alan bilgiler ise şöyle:
- Sigortalının işe giriş ve çıkış tarihi
- Sigortalı çalışılan günlerin sayısı
- Primlerin hangi aylarda yattığı
- Aylara göre yatırılan prim miktarları
- Toplam prim ödeme gün sayısı
- Çalışılan iş yeri
- Tescil kaydı
- 4b sigortalı kişiler için basamak bilgisi
4a, 4b, 4c Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bağlı olduğunuz sigorta sistemindeki hizmet dökümünü sorgulamak oldukça kolay. e-Devlet kapısı üzerinden sigorta hizmet dökümü sorgulaması yapmanız mümkün. e-Devlet sitesinden SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi sekmesine girip ardından TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak hizmet ve prim bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.
Dilerseniz emeklilik ile ilgili merak ettiğiniz; emekli aylık ödemesi ve kesintileri, emeklilik işlemleri için gerekli evrakların takibi gibi her türlü sorunun cevabını da SGK web sayfası üzerinden bulabilirsiniz.
Sigortalı olarak çalışarak hem bugününüzü hem geleceğinizi güvence altına almak istemeniz gayet normal. SGK sistemindeki sigortalar da tam olarak sizi güvenceye alan sistemlerdir. Fakat hayat sigortası ürünleri sayesinde daha sağlam güvencelerle hem kendinizi hem sevdiklerinizi maddi-manevi koruma altına almanız da mümkün. O halde gelin, hayat sigortasının ne olduğunu ve teminatlarını yakından inceleyelim.
Hayat Sigortası Nedir, Teminatları Nelerdir?
Hayat sigortası, her türlü vefat durumunda sigortalının ailesine ya da belirttiği kişilere sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmesini sağlayan sigorta türüdür. Sigorta poliçesindeki lehtarlar yani sigortalının belirteceği kişiler “her türlü vefat ana teminatı” ile korunacak kişilerdir.
Tabii her sigortada olduğu gibi hayat sigortasında da ek teminatlar söz konusu. Bunlar, kaza veya hastalık sonucunda sürekli sakatlık ve kaza sonucu tedavi masrafı teminatlarıdır. Her türlü vefat teminatı ile sigortalı kişi, ailesini ya da sevdiği kişileri koruma altına alır. Dâimi sakatlık, kaza gibi durumlarda ise sigortalı kişinin kendisi güvencede olur.
Siz de hayat sigortası ürünlerinden faydalanarak ailenizi, sevdiklerinizi ve kendinizi güvence altına alarak bugünü ve yarınını düşünmeden yaşamınıza devam etmek ister misiniz? O halde hayat sigortası ürünlerini ve teminatlarını anlattığımız yazımıza göz atabilirsiniz.