Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır? e-Nabızdan Aile Hekimi Değiştirme

yazar Zeynep Aydın
Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır? e-Nabızdan Aile Hekimi Değiştirme

Aile hekimleri, bireylerin sağlık hizmetlerinden düzenli ve kesintisiz faydalanmasını sağlamak için atanan doktorlardır. Ancak ikametgah değişikliği, memnuniyetsizlik veya daha yakın bir sağlık merkezine geçiş gibi çeşitli nedenlerden dolayı aile hekiminizi değiştirmek isteyebilirsiniz. “Peki, bunu nasıl yapacağım?” diyorsanız e-Nabız üzerinden bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirmeniz mümkün.

O halde gelin, aile hekimi değiştirmek için yapmanız gerekenleri incelemeye başlayalım. 

Adım Adım e-Nabız Üzerinden Aile Hekimi Değiştirme 

Aile hekiminizi veya sağlık ocağını değiştirmek istediğinizde bu değişiklik talebini e-Nabız üzerinden kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Bunun için adım adım yapmanız gerekenler ise şu şekilde: 

1. e-Nabız Sistemine Giriş Yapın 

Aile hekiminizi değiştirmek için ilk olarak sağlık bilgilerinize ve işlemlerinize ulaşabildiğiniz e-Nabız sistemine giriş yapmanız gerekli. e-Nabız uygulamasından veya web sitesinden T.C. kimlik numaranız ve e-Nabız şifreniz ile veya e-Devlet bilgilerinizle sisteme giriş yapabilirsiniz. 

2. Aile Hekimi Bilgilerinize Erişin 

Sisteme giriş yaptığınızda kişisel ve sağlık bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. Bu bilgiler içerisinde bağlı olduğunuz sağlık ocağı ve aile hekimini de görmeniz mümkün. 

3. Aile Hekimi Değiştirme Sayfasına Geçiş Yapın 

Sağlık ocağı ve aile hekimi bilgilerinin hemen altında “Aile Hekimi Değiştir” butonu bulunur. Bu butonu tıklayarak aile hekimi değiştirme talebini oluşturacağınız sayfaya geçiş yapabilirsiniz. 

4. Yeni Aile Hekimini Seçin 

Açılan sayfada mevcut aile hekimi bilgilerinizin yanı sıra değişiklik talebi için istediğiniz il, ilçe ve aile sağlığı merkezini seçebileceğiniz arama alanları bulunur. Bunlar üzerinden istediğiniz aile sağlığı merkezindeki aile hekimlerinin müsaitlik durumunu inceleyebilirsiniz. 

Aile hekimlerinin müsaitlik durumu için renk kodları bulunur. Aile hekimi listesinde yeşil renk ile gösterilen aile hekimlerinin nüfusu az yoğun, sarı renk ile gösterilen aile hekimlerinin nüfusu orta yoğunluktadır. Kırmızı renk ile gösterilen aile hekimlerinin nüfusu üst limite ulaştığı için o aile hekiminin seçimine izin verilmez. İstediğiniz yerdeki sarı veya yeşil ile işaretlenen hekimler arasından seçim yaparak aile hekimi değiştirme talebinizi onaylayabilirsiniz. 

Aile Hekimi Değişikliği Ne Kadar Sürede Tamamlanır? 

Aile Hekimi Değişikliği Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Yukarıda sıraladığımız adımları tamamladıktan sonra aile hekimi değiştirmek için talep oluşturabilirsiniz. Talebi oluşturduğunuz tarih aralığına göre değişimin onaylanma zamanı değişebilir. Çünkü her ayın 5’i ile 24’ü arasında yapılan değişiklikler aynı gün saat 23:59’da gerçekleşir. Ancak ayın 25’inden sonraki ayın 5’ine kadar olan değişiklik talepleri, sonraki ayın 4’ünde saat 23:59’da gerçekleşir.

Örneğin 12 Şubat’ta e-Nabız sisteminden aile hekimi değiştirme talebinde bulunduysanız bu değişiklik, 12 Şubat 23.59’da gerçekleşir. Ancak diyelim ki 26 Şubat’ta talep oluşturdunuz. Böyle bir durumda talebiniz 4 Mart 23.59’da onaylanır. 

Bu onaylanma sürecinde ise değişiklik talepleri onaylanmadan iptal edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki değişiklik gerçekleştikten sonra iptal işlemi yapılamaz. Tekrar değişiklik yapmak isterseniz de 3 ay beklemeniz gerekir. Çünkü aile hekimi değişikliği 3 ay içerisinde en fazla 1 kez yapılabilir. 

Aile Hekimi Değiştirmek İçin Diğer Seçenekler Neler?

e-Nabız üzerinden aile hekimi ve sağlık ocağı değiştirmek pratik bir çözüm sunar. Ancak tabii ki bu seçenek dışında değişiklik talebi için farklı yollar da bulunur. 

Aile hekimi değiştirmek için seçtiğiniz aile hekimine veya ilgili Toplum Sağlığı Merkezine / İlçe Sağlık Müdürlüğüne bizzat başvuruda bulunabilirsiniz. Bu başvuruda bulunurken de aile hekimi değiştirme talebinizi yazılı olarak beyan etmeniz gerekir. 

Ancak unutmayın ki sadece geçici bir süre ikamet ettiğiniz bölgeden uzakta olacaksanız aile hekiminizi değiştirmenize gerek kalmaz. Çünkü Sağlık Bakanlığının da belirttiği gibi sürekli ikamet ettiği bölgeden uzakta kalacak kişiler ve geçici süre ile Türkiye’de ikamet edecek kişiler, kendilerine yakın konumdaki bir aile hekiminden misafir hasta uygulaması kapsamında sağlık hizmeti alabilir.

Kısacası farklı nedenlerden dolayı aile hekimi değiştirmek istediğinizde bu işlemi hem elektronik ortamda hem de ilgili kurumlara başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Aile hekimi değiştirmek için pratik bir yol olan e-Nabız sistemini daha yakından tanımak ve bu sistemde hangi sağlık bilgilerine ulaşabileceğinizi öğrenmek isterseniz de “e-Nabız Nedir, Ne İşe Yarar? e-Nabız Hizmetleri Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar