Evet, bazen yaşamakta olduğumuz mevsimden sıkılabiliyor ve başka bir mevsimi yaşamak isteyebiliyoruz; bu bir gerçek. Neyse ki dört mevsimin yaşandığı bir coğrafyadayız ve sıcağı da soğuğu da yaşayabiliyor, yaklaşık 3 aylık dönemlerin ardından yepyeni başlangıçlar yapabiliyoruz. Fakat bu değişiklikler aslında sandığınız kadar masum olmayabilir. Çünkü mevsim değişiklikleri, sizi bedensel ve psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir.
Aslında bu bildiğimiz bir kavram. Bir mevsimden başka bir mevsime geçişe mevsim değişikliği deniyor. Yani “Mevsim değişikliği ne zaman?” sorusunun cevabı ilkbahar, yaz, kış ya da sonbahar mevsimlerinin giriş dönemleri olabilir.
Biz farkında olsak ya da olmasak da hava durumunda yaşanan değişiklikler bizi fiziksel ve psikolojik olarak etkileyebiliyor. Sonbahar ve kış aylarında yaşadığınız halsizliğin ya da ilkbahar aylarında yaşadığınız alerjik sağlık sorunlarının nedeni mevsim geçişleri ve dolayısıyla hava durumu değişiklikleri olabilir. Haydi, gelin şimdi, mevsim değişikliklerinin vücudunuzda nasıl etkileri olabileceğine göz atalım.
Mevsim Değişikliğinin Sağlığımız Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Hastalık genellikle soğuk havalarla özdeşleştirilen bir durum olsa da aslında sıcak havalara merhaba dediğimiz ilkbahar aylarında ya da sıcaklara doyduğumuz yaz aylarında da görülebiliyor. Mevsim ve ısı değişimleri nedeniyle karşılaşabileceğiniz mevsim değişikliği hastalıkları ise şu şekilde:
- Soğuk Algınlığı
Öksürük, burun akıntısı, hapşırma, boğaz kuruluğu, hafif baş ağrısı gibi belirtiler ile kendini gösteren soğuk algınlığı, ortalama sıcaklıkların düşmeye başladığı sonbahar aylarında ve soğukları en net şekilde hissettiğimiz kış aylarında sık sık görülebilir. Fakat ilkbahar mevsimindeki ısı değişiklikleri de soğuk algınlığına neden olabilir.
Nezle olarak da bilinen soğuk algınlığı, bilinenin aksine, direkt olarak soğuk havalardan etkilenmeniz nedeniyle görülmez. Soğuk algınlığı damlacık yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır. Bu nedenle özellikle kalabalık ortamlarda hijyene önem vermeli ve bağışıklık sisteminizi güçlü kılmalısınız.
- Grip
Soğuk algınlığı ile karıştırılsa da aslında grip farklı bir hastalıktır. Damlacık yoluyla bulaşan influenza virüsü nedeniyle meydana gelen gribin belirtileri soğuk algınlığından daha şiddetlidir. Kas ağrıları, ateş, şiddetli baş ağrısı, öksürük gibi belirtilere sahip olan grip özellikle kış aylarında görülür.
- Astım
Soğuk havalarda sıklıkla görülen ve üst solunum yollarını etkileyen soğuk algınlığı ve gribe neden olan virüsler astımı tetikleyebilir. Yani eğer astımınız varsa, hastalığınızın tetiklenmemesi için soğuk algınlığı ve gribe karşı korunmalısınız.
- Alerji
Mevsim değişikliği alerjisi genellikle ilkbahar aylarında, polenler nedeniyle görülebilir. Fakat toz, küf gibi maddelere alerjiniz varsa, soğuk havalar nedeniyle evinizi daha az havalandırdığınız sonbahar ve kış aylarında da yoğun alerjik reaksiyonlar yaşayabilirsiniz. Bu noktada, uzman bir doktora danışmanızı öneririz.
- Depresyon
Evet, depresyon genellikle güneş ışığının daha az ışıltılar saçtığı ve dünyanın yenilenmek için hazırlanmaya başladığı sonbahar ve kış ayları ile özdeşleştiriliyor. Fakat sonbahar ve kış aylarının yanı sıra, hava koşullarının çok değişken olduğu ilkbahar aylarında da mevsim değişikliği psikolojisi kendini depresyon olarak gösterebiliyor.
- Vücudunuzda Görülebilecek Diğer Değişiklikler
Hastalıkların yanı sıra vücudunuz da yaşanan değişime farklı tepkiler verebiliyor. Örneğin ortalama sıcaklıkların düşmesi vücudunuzun neme olan ihtiyacını artırabiliyor.
Özellikle ilkbahar aylarında saçlarınız yoğun bir şekilde dökülebilir. Bunun nedenini merak edebilir ve “Mevsim değişikliği saç dökülmesi yapar mı?” diye sorabilirsiniz. Evet, mevsim değişikliği hormon seviyelerinde değişikliğe neden olabiliyor ve bu da saç dökülmesine sebebiyet verebiliyor. Fakat bu noktada, saç dökülmesi nedeninin vücudunuzdaki vitamin ve mineral eksiklikleri de olabileceğini belirtelim. Eğer saç dökülmeniz dönemlik değilse, bir uzmana danışabilir ve gerekli kontrolleri yaptırabilirsiniz.
Mevsim Değişikliği Hastalıklarından Korunmak İçin Yapmanız Gerekenler Nelerdir?
- Güçlü bir bağışıklık sistemi, sizi pek çok mevsim değişikliği hastalığına karşı korur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için beslenme ve uyku düzeninize dikkat etmeli ve spor yapmalısınız. Eğer kolay hastalık kapabilen bir bünyeniz varsa özellikle yaz aylarından sonbahara geçişte doktor kontrolüne gitmenizde ve doktor önerisi ile bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler almanızda yarar var.
- Sonbahar ve kış aylarında su tüketimi azalabillir ve bu durum, vücudunuzdan toksik maddelerin atılmasını engelleyebilir. Günlük su tüketiminize dikkat ederek hem zehirli maddeleri vücudunuzdan atabilir hem de organlarınızın sağlıklı bir şekilde çalışması için ihtiyaç olan kaynağı bedeninize sunmuş olursunuz.
- Özellikle toplu taşıma, iş yeri, okul gibi kalabalık noktalarda hastalıklar kolaylıkla bulaşabilir. Korunmak için maske kullanabilirsiniz. Bu arada ellerinizi sık sık yıkamanız gerektiğini de hatırlatalım.
- Değişiklik kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Sonbahar ve kış aylarında da küçük tatiller yapabilirsiniz. Eğer tatil yapmaya imkânınız yoksa evde yapabileceğiniz hobiler edinmek de kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Sağlık Sigortanızı Yaptırmayı İhmal Etmeyin
Hastalık bu, kapınızı ne zaman çalacağı belli olmaz! Siz en iyisi mi kendinizi şimdiden güvenceye alın. MAPFRE Sigorta’nın sunduğu sağlık ürünleri sayesinde zor zamanlarda maddi, manevi destek bulabilir yani poliçenizde belirtilen teminatlar ve limitleriniz dâhilinde sağlık hizmetinden ücretsiz ya da minimum meblağlar ile yararlanabilirsiniz. Hangi sağlık sigortası ürünümüzün ihtiyacınıza uygun olduğunu öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.