Eğer siz de tüm yeni sürücüler gibi araç kullanırken stresli oluyorsanız merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Bu stresin farkında olmak değerli ancak diğer yandan bu stresi yönetebilmeniz de hem sizin güvenliğiniz hem de trafikteki diğer bireylerin güvenliği için oldukça önemli. Peki; trafikte sakin kalmak, sorunlar karşısında sağlıklı karar verebilmek için trafik stresini yenmenin yolları nelerdir?
Aracınızı Tanıyın
Yeni sürücüler için araba kullanmayı stresli kılan şeylerden biri “Ya yolda kalırsam?” ya da “Aracımda bir sorun olursa ne yaparım?” gibi düşüncelerdir. Bu nedenle araba kullanırken sakin kalma yollarından biri kesinlikle aracınızı tanımak, bir sürprizle karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini bilmektir. Aracınızın özelliklerine hakim olmanın yanı sıra aracınız yolda kalırsa yapmanız gerekenleri bilmek de olumsuz bir durumla karşılaşma ihtimaline karşı daha güvende hissetmenizi sağlar.
Mümkünse Trafik Yoğunluğunun Az Olduğu Saatlerde Araba Kullanın
Özellikle kalabalık şehirlerdeki trafik sorunu, direksiyon başına geçenlerin gergin hissetmesine neden oluyor. Eğer ehliyetinizi yeni almış bir sürücüyseniz, mümkünse trafiğin daha az olduğu saatlerde yolculuk yapmayı tercih edebilirsiniz ya da araç yoğunluğu daha az yol alternatiflerini seçebilirsiniz. Ayrıca gideceğiniz yere geç kalma ihtimali de stresinizin artmasına neden olabilir. Bu nedenle iyi planlama yapmalı ve gideceğiniz yere ulaşmak için trafik gibi etkenleri de göz önünde bulundurup yola çıkmalısınız.
Trafik yoğunluğunun az olduğu saatlerde sürüş yapmak, trafik stresini azalttığı gibi aynı zamanda dur-kalk yapmadığınız için yakıt tasarrufu yapmanıza da yardımcı olabilir.
Doğru Pozisyonda Araç Kullanın
Direksiyon başında ne kadar rahatsanız, stres seviyeniz de o doğrultuda azalır. Yani “Trafikte nasıl sakin kalınır?” sorusunun cevaplarından biri de sizin direksiyon başındaki pozisyonunuzla ilgili. Direksiyon koltuk mesafesini iyi ayarlamak, koltuğu dik pozisyona getirmek, bel ya da boyun simitlerinden yardım almak, araba kullanırken stresi yenmenin yollarından olabilir. Ayrıca araca binmeden önce lastiklerinizi, araca bindikten sonra ise aynalar, yakıt seviyesi gibi bilgi ve verileri kontrol etmeniz yolculuk sırasında tatsız bir sürprizle karşılaşmanızı engelleyebilir.
Stres Seviyeniz Arttığında Nefes Egzersizleri Yapın
Trafik stresi yoğun bir şekilde yaşanıyorsa nabzın hızlanması, vücut sıcaklığının düşmesi, hızlı nefes alıp verme, odaklanmakta zorlanma, sağlıklı karar verememe gibi yansımalar oluşabilir. Bu trafik kurallarına istemsiz bir şekilde de olsa uyulmamasına neden olabildiğinden trafikteki tüm canlıların yaşamları ne yazık ki tehlike altında olabilir.
Eğer araba kullanırken kaygılı hissediyorsanız aracınızı uygun bir yere park edebilir ve nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Gözlerinizi kapatıp derin bir diyafram nefesi (nefes aldığınızda göbeğiniz şişmeli) aldıktan sonra bu nefesi ağzınızdan verebilirsiniz. Bu çalışmayı en az beş kere uygulayabilirsiniz. Eğer beş defa uygulamak sizi sakinleştirmediyse tabii ki daha fazla derin nefes alabilirsiniz.
Diğer Sürücülerin Olumsuz Yorumlarına Kulak Asmayın
Araba kullanırken stres yapmak, sizin bir sürücü olarak yeterince deneyimli olmadığınızı düşünmenizle ilgili olabileceği gibi diğer sürücülerden kaynaklı da olabilir. Yeşil ışık yandığında hemen kornaya basmaya başlayan, trafik kurallarına uygun olmayan bir şekilde yol isteyen ya da yavaş sürdüğünüzü söyleyen sürücüler olabilir.
Trafik kurallarına uyduğunuz müddetçe diğer sürücülerin yaptıklarına, söylediklerine takılmamalı ve trafik adabına uygun davranmayan sürücülerin davranışları nedeniyle strese girmemelisiniz. Ayrıca bu sürücülerle tartışmaya girmenin de hissettiğiniz olumsuz duyguların artmasına neden olabileceğini unutmamalısınız.
Düzenli Spor Yapın
Eğer “Araba kullanırken panik yapıyorum.” diyorsanız, düzenli spor yapmayı alışkanlık haline getirmenizi öneririz. Çünkü spor yapmak, mutluluk hormonu olarak bilinen endorfinin salgılanmasını sağlayarak stres, kaygı gibi duyguları hissetme oranınızı azaltabilir. Ayrıca spor yaparak birçok kişinin şikâyetlerinden olan halsiz hissetme durumunun da önüne geçebilirsiniz.
Uzmanlardan Yardım Alın
Sıraladığımız önerileri uyguladığınız halde hâlâ stresi yenemediğinizi düşünüyor ve “Tek başıma araba kullanamıyorum.” gibi şikâyetlerde bulunuyorsanız bir uzmanlardan yardım almanız gerekebilir.
Stresinizin nedeni iyi bir sürücü olmadığınızı düşünmeniz olabilir. Böyle bir durumda iyi bir sürüş eğitmeninden ders alabilir ve daha çok deneyim kazanarak kendinizi sürüş sırasında daha rahat hissedebilirsiniz.
Stres kaynağınız daha önceden trafikte yaşadığınız kaza gibi bir travma da olabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız ya da travmanız olmasa bile kaza yapmaktan sürüş deneyiminizi etkileyecek kadar çok korkuyorsanız bir psikologdan yardım alabilirsiniz.
Trafikteki Risklere Karşı Önlem Alın
Ne yazık ki tatsız sürprizler de trafiğin bir gerçeği. Trafikte yaşayabileceğiniz olumsuz durumlara karşı önlem alarak hem kendi güvenliğinizi hem de aracınızı güvence altına alarak hissettiğiniz stresi azaltmanız mümkün!
Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası ürünlerimiz ile aracınızı, sizi, hatta trafikteki diğer araç ve bireyleri güvence altına almak için yanınızda olmaya hazır! Dilerseniz trafik sigortası ve kasko sigortası arasındaki farklara göz atabilir ve ardından kasko teklif ya da Zorunlu Trafik Sigortası teklif sayfalarımızdan fiyat alabilirsiniz.
Güvenli sürüşler dileriz!