Güneş’in gökyüzünde parladığı yaz aylarında yolculuk yapmanın keyfi bir başka. Tabii ki aracın kliması çalışıyorsa! Yaz sıcaklarında yolculuk yaparken klimasız kalmak, maalesef seyahati dayanılmaz bir hale getirebilir. Böyle bir durumun yaşanmaması için de klima bakımının yapılması ve klima arızası varsa yolculuğa çıkmadan önce arızanın giderilmesi oldukça önemli. O halde gelin, klima arıza nedenlerini ve klima bakımında dikkat etmeniz gerekenleri inceleyelim.
Araç Klima Arızası Belirtileri Nelerdir?
Klima arızasını anlamanın ilk yolu tabii ki ısıtma ve soğutma durumunu test etmekten geçiyor. Klima açıldığında soğutmuyor ise sistemde bir arıza olduğu kesin. Ancak her zaman arıza belirtileri bu kadar açık olmayabilir. Yani klimadan hava gelse bile arıza olabilme ihtimali bulunur. “Peki, bu arızayı anlamanın yolu ne?” diye düşünüyorsanız araç klima arıza belirtilerini hemen sıralayalım:
- Klima çalışırken sistemden cızırtı gibi seslerin gelmesi
- Klima açıldığında aracın içerisinde kötü bir koku oluşması
- Normal ısınmaya göre aracın motor bölgesinin daha fazla ısınması
- Klima açıldığında aracın stop etmesi
- Klimadan hava gelmemesine rağmen motor rölanti devrinin yükselmesi
Araçta bu tip durumların olması; klimanın arıza yapmasından, özellikle klima arızalarında en sık karşılaşılan klima kompresörünün arızalanmasından kaynaklı olabilir.
Klima Arıza Nedenleri Nelerdir?
Klima kompresörünün arızalanması dışında farklı nedenlerden dolayı da klima sistemi çalışmayabilir. Çünkü klima sisteminde birbiri ile bağlantılı şekilde çalışan farklı parçalar bulunur. Bu parçalardan birinde yaşanan problem, klimanın çalışmasını doğrudan etkiler. Sık karşılaşılan klima arıza nedenleri ise şu şekilde:
Klima gazının bitmesi: Çalışma prensibi olarak klimalar; gazı sıkıştırır, soğutur ve soğuyan bu gazı dışarıya üfler. Ancak zaman içerisinde klima gazı azaldığı için klima rutin çalışmasına devam ederken soğuk hava oluşturamaz. “Klima üflüyor, ama soğuk hava üretemiyor.” diyorsanız muhtemelen sorun, klima gazının bitmesinden kaynaklı.
Polen filtresinin tıkanması: Polen filtresi, dışarıdaki havayı filtreleyerek araç içinde kullanılmasını sağlar. Bu filtreleme sisteminde yaşanan tıkanma, hava geçişini doğrudan etkiler. Böyle bir durum, klimadan hava gelse bile az üfleme yapmasına ve klimanın düşük performansta çalışmasına neden olur.
Elektrik arızası: Klimayı araç aküsüne ve gösterge paneline bağlayan çok sayıda kablo bulunur. Bu kabloların aşınması, klimanın çalışmasını etkiler. Klima tuşunun çalışmaması, elektrik arızasından kaynaklı olabilir.
Kondansatör arızası: Kompresörden gelen yüksek basınçtaki ve sıcaklıktaki gaz, kondansatör tarafından soğutularak araç içinde istenilen derecede havanın oluşmasını sağlar. Ancak kondansatör tıkandıysa soğutma işlemi yapılamayacağı için klimanın ayarı soğukta olsa bile sıcak hava üfler..
Araç Klima Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüm bu klima arızalarının ortaya çıkmasını engellemek için düzenli olarak klima bakımının yapılması oldukça önemli. Çünkü arızalı bir klima, sadece aracın içinde hava ve nem dengesizliğine neden olmaz. Eğer klima arızalı ise sistem, ekstra performansta çalıştığı için aracın daha fazla yakıt tüketmesine neden olur. Yılda en az iki kere araç klima bakımı yaptırarak bu olumsuz durumların önüne geçebilirsiniz.
“Peki, araç klima bakımında nelere dikkat edilmeli?” diye merak ediyorsanız klima bakımı yaparken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayalım:
- Klima hava kanalları düzenli olarak temizlemelisiniz. Bu temizleme işlemi için klima temizleme spreyleri kullanılır. Spreyi hava çıkış peteklerine sıkarak kanallar temizlenir.
- Klima arızasına sebep olan polen filtresi tıkanıklığını önlemek için düzenli olarak polen filtre değişimi yapmalısınız.
- Klima gazının bitmemesi için her bakımda klima gazını ölçtürmelisiniz.
Tabii ki tüm bu bakım işlemlerini profesyonel kişilere yaptırmanız gerekli. Bakım esnasında yapılacak bir hata, klima sisteminde daha büyük sorunlara sebep olabilir.
Klima Ömrünü Uzatmak için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Klima ömrünü uzatmanın yolu, düzenli olarak bakım yaptırmaktan geçiyor. Klima bakımı ile tüm parçaların düzgün bir şekilde çalışması sağlanarak araç içerisinde her zaman konforlu bir hava yaratılması mümkün. Ancak bunun dışında klimanın ömrünü uzatmak için sizin de klima kullanımında dikkat etmeniz gereken birkaç unsur bulunuyor.
Dikkat etmeniz gereken ilk konu; klima sisteminin aktif çalışmasını sağlamak. Bunun için araçta ihtiyaç duymadığınız zamanlarda bile ayda 1- 2 kez klimayı çalıştırmanızda fayda var. Böylelikle sistemdeki tüm parçalarda uzun süre kullanmamaktan kaynaklı oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.
Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise motor ısınmadan klimayı açmamak. Bu aslında tasarruf sağlamak için dikkat etmeniz gereken bir durum. Çünkü klima açıldığında motora ek yük biner. Soğuk motora ek yük bindiğinde ise motor ısınana kadar rölanti regülatörü daha çok yakıt harcar. Bu durumun önüne geçmek için bir süre camları açıp aracın içinde havalandırma yaparak daha sonra klimayı çalıştırabilirsiniz.
Tüm bunları yapmış olsanız bile araçta başka bir nedenden dolayı arıza çıkması her zaman mümkün. Klima arızaları dışında araçlarda oluşabilecek farklı arızaları da öğrenmek için “En Sık Karşılaşılan Otomobil Arızaları ve Çözümleri” yazımızı okuyabilirsiniz.
Araçta oluşabilecek arızalar hakkında şunu unutmayın: Küçük bir arıza bile büyük sorunlara sebep olarak aracın çalışmamasına yol açabilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmak için aracınızı MAPFRE Sigorta’dan Kasko Sigortası yaptırarak güvence altına alabilirsiniz. Aracınızdaki bir arızadan dolayı yolda kalırsanız kasko sigortasının yol yardım hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. İhtiyaç ve taleplerinize göre size en uygun kasko poliçesini saniyeler içerisinde oluşturmak için kasko teklif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
MAPFRE Sigorta