Aracınızda performans kaybı ve kayma problemi yaşıyorsanız bunun sebebi, aracın çekiş gücünün azalması olabilir. Tabii ki yol şartlarından kaynaklı olarak araçlarda çekiş problemi yaşanabilir. Ancak araçta çekiş düşüklüğü yaşanmasının sebepleri sadece yoldan kaynaklı değildir. Peki, aracın çekişten düşmesinin nedenleri nelerdir biliyor musunuz?
O halde, tüm nedenleri ve dikkat edilmesi gerekenler ile araç çekiş düşüklüğü sorununu inceleyelim.
Araçlarda Çekiş Düşüklüğünün Nedenleri
Araçlarda çekiş düşmesi, tekerleklerin yol kavramasının azalmasına ve buna bağlı olarak araçlarda kayma tehlikesini ortaya çıkaran bir durum. Yani araçta çekişin düşmesi, sürüş güvenliğini tehlikeyi attığı için önlem alınması gereken bir konu. Ancak farklı sebeplerden dolayı aracın çekiş gücü azalabilir. “Peki, bu sebepler nelerdir?” diye düşünüyorsanız araç çekiş düşüklüğünün nedenlerini hemen sıralayalım.
Hava ve Yol Şartları
Çekiş düşmesi, özellikle sonbahar ve kış aylarında daha çok görülebilir. Çünkü yağmur ve kar yağışından kaynaklı olarak yollar ıslanır, bu da zeminin daha kaygan olmasına neden olur. Böyle bir durumda tekerleklerin yol tutuş kabiliyeti azalır ve araç çekişten düşer.
Yakıt Değişimi
Sürekli kullandığınız yakıt dışında aracınızda farklı bir yakıt kullanmak, aracın performansını etkileyebilir. Eğer yakıt kalitesi düşükse bu durum, aracın yakıt sistemini etkileyeceği gibi motorun performansını da düşürür. Bu da motorun çekiş gücünün azalmasına sebep olur.
Araç Bakımının İhmal Edilmesi
Biliyoruz ki araçlar için periyodik bakım, aracın güvenli sürüş deneyimi sunması ve performansını kaybetmemesi için oldukça önemli. Araç bakımını ihmal ederseniz bu durum, araçta performans ve çekiş düşüklüğü olarak karşınıza çıkabilir.
Mekanik Sistemdeki Aşınmalar
Araçta mekanik bir arıza veya aşınma olması, aracın performansını düşürür. Çekiş kaybına neden olan en önemli mekanik arızalardan biri de debriyaj sistemindeki aşınmalardır. Aracın yaşına ve yaptığı kilometreye bağlı olarak zamanla debriyaj sisteminde aşınma meydana gelebilir ve debriyaj balatası bitebilir. Bu da motor gücünün tekerleklere dengeli bir şekilde gitmesinin önüne geçerek araca çekiş kaybı yaşatır.
Debriyaj sistemindeki aşınmalar dışında bobin arızası ve ateşleme sorunu da aracı güçten düşürerek çekiş kaybına sebep olabilir.
Sürücü Hataları
Sürüş esnasında ani frenleme yapmak veya hızlanmak, araç sahiplerinin yaptığı hataların başında gelir. Bu durum, sürüş güvenliği açısından tehlike yarattığı gibi aracın performansını da olumsuz etkiler. Çünkü ani frenlerde ve hızlanmalarda araç çekiş düşmesi riski daha fazladır.
Motor Yağının Eksilmesi
Motor yağı, motorun hareketi sırasında sürtünme ve aşınmayı engelleyerek motor gücünün tekerleklere aktarılmasını sağlar. Ancak motor yağı eksilirse güç üretirken motorda daha fazla sürtünme ve buna bağlı olarak aşınma meydana gelir. Motorun aşınması ya da motor yağının eksikliğinden kaynaklı motor parçalarındaki arızalar da aracın çekiş gücünü azaltır.
Elektronik Stabilite Programının (ESP) Devre Dışı Bırakılması
Açılımı elektronik stabilite programı olan ESP sistemi, günümüzde üretilen ve elektronik sistemlerle geliştirilen pek çok araçta mevcut. Bu sistem sayesinde araç manevra yaparken kayma ihtimaline karşı dengesizlikler önlenir. Ancak araç sahibi olarak bu sistemi devre dışı bırakırsanız sürüş esnasında aracın çekiş gücü azalarak kayma ihtimali artar.
Çekiş Düşmesini Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Araç çekiş düşüklüğü nedenlerinden de anlaşıldığı gibi yol şartlarından, mekanik sistemlerden ve insani kaynaklı olarak aracın çekme gücünde azalma meydana gelebilir. Ancak alınan önlemlerle çekiş düşüklüğü sorununun önüne geçmek mümkün. Aracın çekiş gücünün düşmemesi için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aracınızdaki her bir parçanın düzgün çalışması ve bir sorun varsa çözülmesi için araç periyodik bakımlarını zamanında yaptırmanız oldukça önemli. Böylelikle aracınızda performans kaybı yaşamadan ve güvenli bir şekilde sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
- Havaların soğuması ve yağışların başlaması ile hava şartlarına uygun lastiklere geçiş yapmanız gerekli. Daha güçlü yol tutuşu sağlayan kış lastikleri ile aracın çekiş kaybını minimum seviyeye düşürebilirsiniz. Ayrıca sadece kış da değil, yağışların başladığı sonbahar mevsiminde de lastik kontrollerini ihmal etmeyin. Lastiklerde hava basıncı ve aşınma kontrolü yaparak aracınızı sohbahara hazırlayabilirsiniz. Araçlarda sonbahar bakımında dikkat edilmesi gereken diğer unsurları da öğrenmek için “Aracınız Sonbahara Hazır mı?” yazımızı okuyabilirsiniz.
- Ani hareketler yapmadan kontrollü bir şekilde aracınızı sürerseniz araç üzerindeki hakimiyetinizi artırarak kayma sorununun önüne geçebilirsiniz.
- Özellikle çok kar ve yağışın olduğu olumsuz hava şartlarında zorlu yol koşullarına girmemeye ve hatta mümkünse aracınızla trafiğe çıkmamaya özen gösterin. Eğer zorlu hava şartlarında aracı kullanmanız gerekirse de kış lastiği dışında kar zinciri gibi önlemleri de almayı ihmal etmeyin.
- Motor yağını düzenli bir şekilde kontrol ederek eksilmesi halinde tamamlayın. Ancak aracınızın motor yağını tamamlarken seçtiğiniz motor yağının aracınıza uygun olmasına dikkat edin.
- Her zaman tercih ettiğiniz yakıt dışında başka bir yakıt almak durumunda kalırsanız yakıtın güvenliğini ve kalitesini kontrol edin.
- Eğer aracınızda ESP sistemi varsa devre dışı bırakmayın ve sürüş sırasında aktif olarak kullanın.
Tüm bu önlemlerle araç çekiş düşüklüğünün önüne geçerek güvenli sürüş sağlamanız mümkün. Ancak trafikte her zaman risklerin olduğunu unutmayın. Trafikteki risklere karşı hazırlıklı olmanın yolu ise MAPFRE Sigorta’dan geçiyor. Kasko Sigortası yaptırarak tüm bu risklere karşı aracınızı güvence altına alabilirsiniz. İhtiyaç ve taleplerinize en uygun kasko poliçesini hemen oluşturmak için ise kasko teklif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
MAPFRE Sigorta