Nedenleri ve Çözümleri ile Araç Neden Su Eksiltir? 

Aracınızın sorunsuz çalışması ve sürüş deneyiminin güvenli olması için biliyoruz ki araç bakımı oldukça önemli. Bu bakım sırasında dikkat edilmesi gereken bir detay ise motor sıcaklığını dengeleyen motor suyu miktarı. 

Araç su eksiltmesi, diğer bir ifade ile motor suyunun eksilmesi, araç sahiplerinin sıkça karşısına çıkan sorunlar arasında. Üstelik farklı nedenlerden dolayı bu sorun ile karşılaşmak mümkün. Ancak fark edilmediği takdirde bu sorun araçta daha ciddi sorunlara sebep olabileceği için dikkatli olmak oldukça önemli. 

O halde gelin, tüm detayları ile “Araç neden su eksiltir?” ve “Motor suyunun eksilmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” birlikte inceleyelim. 

Araç Su Eksiltmesinin Nedenleri Nelerdir? 

Aracın su eksiltmesinin tek bir nedenden öte birden fazla nedeni olabilir. Ancak bu konu ile ilgili sadece aracın hararet yapması ile su eksilttiğine dair genel bir yanılgı söz konusu olduğu söylenebilir. Oysa ki motorun hararet yapması, su eksilmesine sebep olsa da araç hararet yapmadığında da su eksiltebilir. Çünkü mekanik aksamda oluşabilecek herhangi bir arıza, motor suyunun eksilmesine sebep olabilir. 

“Peki, bunlar nelerdir?” diyorsanız araçların su eksiltmesine yol açabilecek başlıca nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Soğutma Sistemindeki Su Kaçakları: Motor soğutma sisteminde olabilecek herhangi bir sızıntı, aracın su seviyesinin azalmasına neden olabilir. Su kaçakları ise genellikle radyatör, hortumlar veya su pompası gibi bileşenlerde meydana gelir. Özellikle eski araçlarda bu bileşenlerin yıpranması, suyun sızmasına yol açabilir. 
  • Silindir Kapak Contasının Hasar Görmesi: Silindir kapak contası, motor yanma sürecini kontrol altında tutmaya ve sıvı geçişlerinde sızmanın önüne geçmeye yardımcı olur. Bu contanın zamanla aşınması veya zarar görmesi durumunda da sızıntı meydana gelebilir.  
  • Radyatör Kapağı Problemleri: Radyatör kapağı, suyun sistemde uygun basınç altında kalmasını sağlar. Kapağın yıpranması veya doğru bir şekilde kapanmaması durumunda su basıncı düşer ve su kaçağı meydana gelebilir. Bu da aracın su eksiltmesine yol açar.
  • Su Pompası Arızası: Su pompası, motor içinde soğutma sıvısının dolaşmasını sağlar. Su pompasındaki bir arıza, suyun yeterli şekilde motor içinde dolaşamamasına ve su eksilmesine neden olabilir. 

Araçta Su Eksilmesi Nasıl Anlaşılır?

Yukarıdaki nedenlere bağlı olarak araçta su eksilmesi olması halinde farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler sayesinde de araçta su eksilmesi olup olmadığı anlaşılabilir. 

Motor suyunun eksilmesi sonucunda araçta ortaya çıkabilecek ve sorunu anlamamıza yardımcı olacak belirtileri ise şu şekilde sıralamak mümkün: 

  • Motorun Aşırı Isınması: Motorun sıcaklığını dengeleyen soğutma suyunun eksilmesinden kaynaklı araçta su seviyesinin azalması, motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu da motorun hararet yapmasına yol açabilir. 
  • Araç Altında Su Birikintisi: Mekanik aksamdaki aşınmalardan kaynaklı su kaçağı olduğu noktada araçtan su sızabilir. Böyle bir durumda araç park halindeyken bir dış etkenden bağımsız olarak aracın altında su birikintisi oluşabilir. 
  • Beyaz Duman Çıkışı: Egzoz borusundan beyaz duman çıkışı, özellikle su eksiltmenin yanı sıra silindir kapağı contasının hasar gördüğünün işareti olabilir. Conta hasar gördüğünde suyun yanmasına sebep olur ve bu yanma sonucunda oluşan su buharından dolayı araçtan beyaz renkte duman çıkabilir.
  • Araç Performansında Düşüş: Araçta oluşan motor suyu eksilmesi, motorun verimli çalışmasını engelleyebilir. Bu da aracın performansında düşüşe, özellikle hızlanma ve çekiş gücünde azalmaya neden olabilir.

Sonuç olarak araçta bu sorunlardan herhangi biri meydana geldiğinde aracın su eksilttiğini söylemek mümkün. Böyle bir durumda ise öncelikle aracın su seviyesini kontrol edebilirsiniz. Bunun için de aracın kaputu açıldığında genellikle şeffaf bir şişe görünümünde tasarlanan soğutma deposuna bakmanız gereklidir. Ancak bu kontrolü sağlarken motorun soğuk olmasına özen gösterin. 

Araçta sadece su seviyesinin azalması durumu ile karşılaşırsanız araca motor suyu ekleyerek tabii ki sorunu çözebilirsiniz. Fakat sistemde bir kaçak veya mekanik arıza olması halinde araçta daha ciddi bir problem oluşmaması için profesyonel destek almanız oldukça önemli. 

Aracın suyu, ideal seviyede ve motor parçalarında farklı bir sorun olmaması halinde güvenle trafiğe çıkabilirsiniz. Ancak trafikte her zaman risklerin olduğunu unutmayın. Tüm bu risklere karşı hazırlıklı olmak için ise MAPFRE Sigorta her zaman yanınızda. 

MAPFRE Sigorta’dan Kasko Sigortası yaptırarak aracınızı olası risklere karşı güvence altına alabilir, sigorta kapsamında yol yardım hizmeti ve hasar onarımlarında yetkili servis kullanımı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. İhtiyaç ve taleplerinize göre size en uygun kasko poliçesini oluşturmak isterseniz Kasko Sigortası teklif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Oto-yaşamYol Asistanı