Bir aracın çalışması için aracın motorunu oluşturan parçalar tarafından yakıtın yakılarak motorun aktif hale gelmesi için yoğun bir sürtünme gerçekleşir. Bu sürtünme esnasında yüksek bir ısı ortaya çıkar. Sürtünmenin ve yüksek sıcaklığın motor parçalarına zarar vermemesinin çözümü ise motor yağıdır.
Motor yağı, motoru oluşturan hareketli parçaların üzerinde güvenli bir tabaka oluşturarak sürtünmeden kaynaklı aşınmaların önüne geçer. Ayrıca motor yağı, motorun çalışması sırasında ortaya çıkan yüksek ısının dengelenmesine de yardımcı olur. Kısacası bir motorun güvenli ve sorunsuz bir şekilde çalışması için motor yağı oldukça önemlidir.
Ancak kimi zaman motor, yakıt yerine bu yağı yakabilir. Araç yağ yakması ise aslında farklı sorunlardan ortaya çıkabilen ve daha büyük problemlere yol açabilen bir durum. “Peki, motorun yağ yakmasının sebebi nedir?” diyorsanız bunun birden çok sebebi olduğunu söyleyebiliriz. O halde gelin, aracın yağ yakmasının nedenlerini ve çözümlerini birlikte incelemeye başlayalım.
Araç Yağ Yakmasının Nedenleri Nelerdir?
Aracın motor sisteminde bulunan motor yağı ve yakıt, farklı bölümlerde yer alır. Ancak farklı sorunlardan dolayı motor yağı, yakıt bölümüne geçiş yaparak motorun yağ yakmasına sebep olabilir. Bu nedenle aracın yağ yakması, aslında araçta farklı sorunların olduğunu gösteren bir işaret diyebiliriz.
“Peki, motor neden yağ yakar?” diyorsanız aracın yağ yakmasına sebep olabilecek unsurları şu şekilde sıralamak mümkün:
- Motorun çalışmasında görev alan pistonların üzerinde sızdırmazlık sağlayan piston segmanları bulunur. Eğer piston segmanları gevşer veya deforme olursa motor yağı, pistonlardan yanma odasına sızarak motorun yağ yakmasına neden olabilir.
- Motor sisteminde yanma odasına giriş çıkışın kontrolünü sağlayan bir diğer önemli parça da emme supaplarıdır. Supaplarda oluşan bir arıza, yanma odasına giriş çıkışı da etkileyeceği için aracın yağ yakması sorunu ortaya çıkabilir
- Aracın her parçası gibi motor da zamanla yoğun çalışmadan kaynaklı yıpranabilir. Yani motorun bir kullanım ömrü bulunur. Kilometresi fazla olan araçlarda motor sisteminin zamanla aşınmasından kaynaklı motor, yağ yakabilir.
- Motor yağı seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve azalması halinde tamamlanması gerekir. Çünkü motor yağı azaldığında motor sistemindeki parçalarda yağlanma gerçekleşmediği için daha hızlı aşınma meydana gelir. Bu da ilerleyen süreçte araca motor yağı eklense bile aşınan parçalardan sızma olabilme ihtimalini artırır.
Aracın Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?
Yukarıda sıraladığımız tüm bu sebeplerden kaynaklı araçta yağ yakma sorunu ortaya çıkabilir. Ancak bu sorun ortaya çıktığında fark edip hemen önlem almak oldukça önemli. Çünkü nedenlerden de anlaşıldığı gibi motorun yağ yakması, motordaki farklı parçaların yıpranmasından kaynaklı olabilir. Daha fazla aşınma olmaması ve buna bağlı olarak daha büyük sorunların ortaya çıkmaması için de yetkili servise başvurarak gerekli bakımın ve onarımın yapılması şart.
Peki, motorun yağ yaktığı nasıl anlaşılır? Aslında bu sorunu fark etmek oldukça kolay. Çünkü motor yağ yakarsa araç seyir halindeyken egzoz dumanın rengi değişir. Eğer araç yağ yakıyorsa normalde şeffafa yakın veya çok hafif beyaz renkte olan egzoz dumanı, mavi renk olur.
Egzoz dumanına ek olarak motor kapağını açtığınızda yağ bölümünden sıcak hava çıkıyorsa bu durum da aracın yağ yaktığı anlamına gelir.
Motorun Yağ Yakması Nasıl Önlenir?
Motorun yağ yakmaması için tabii ki aracın periyodik bakımını yaptırmak oldukça önemli. Çünkü bakım sayesinde motorun parçaları düzenli olarak kontrol edilir ve olası sorunlara karşı önlem alınır.
Ayrıca aracın motor yağını düzenli olarak kontrol etmek ve azalması halinde motor yağı eklemek de motor yağının eksilmesinden kaynaklı sorunların ortaya çıkmasını engeller. Kısacası düzenli bakım ve kontrol sayesinde motor sisteminde daha büyük problemlerin olmaması için aracın yağ yakma sorununun önüne geçmek mümkün.
Motor Yağı Kontrolü Nasıl Yapılır?
“Peki, motor yağının azaldığını nasıl anlayacağım?” diyorsanız bunun için motor yağı seviyesini kontrol etmenizde fayda var.
Motor yağı azaldığında aracın ön panelinde yağ lambası yanabilir. Ancak bu uyarı ışığı yanmadığı takdirde motor kapağını açarak kontrolü, motor yağı çubuğu ile yapabilirsiniz. Bunun için de araç çalışmıyorken, hatta kontak kapattıktan yaklaşık bir saat sonra motordaki motor yağı eklenen bölüme yağ çubuğunu batırmalısınız. Bu yağ çubuklarında ideal seviyeyi belirten bir çizgi bulunur. Eğer yağ seviyesi, bu çizginin altında kalıyorsa motor yağının azaldığını anlayabilirsiniz.
Motor yağı, ideal seviyede ve motor parçalarında farklı bir sorun olmaması halinde güvenle trafiğe çıkabilirsiniz. Ancak trafikte her zaman risklerin olduğunu unutmayın. Tüm bu risklere karşı hazırlıklı olmak için ise MAPFRE Sigorta her zaman yanınızda.
MAPFRE Sigorta’dan Kasko Sigortası yaptırarak aracınızı olası risklere karşı güvence altına alabilir, sigorta kapsamında yol yardım hizmeti ve hasar onarımlarında yetkili servis kullanımı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. İhtiyaç ve taleplerinize göre size en uygun kasko poliçesini oluşturmak isterseniz Kasko Sigortası teklif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
MAPFRE Sigorta