Hayatımızın her alanında tatsız sürprizlerle karşılaşma ihtimalimiz ne yazık ki var. Tam da bu nedenle sigorta ürünleri ile olası risklere karşı güvence oluşturmanın yanı sıra özellikle alım-satım işlemlerinde gerekli resmi adımları atmak büyük önem taşımakta. Mesela otomobil satışında araç satış sözleşmesi yapmak, bu aşamada karşılaşabileceğiniz olumsuz durumların önüne geçmenizi sağlayabilir. Şimdi, gelin, araç satış sözleşmesi hakkında bilinmesi gerekenleri sıralayalım.
Araç Satış Sözleşmesinin Yapılma Amacı Nedir?
Oto satış sözleşmesi, hem alıcının hem de satıcının haklarını korur. Noterde imzalanan bu resmi satış sözleşmesi sayesinde maddi haklarla ilgili yaşanma ihtimali olan sorunların (eksik ödeme, sorumluluğunda olmamasına rağmen habersiz borçların yeni alıcı üzerine aktarılması gibi) önüne geçilebilir.
Araç Satış Sözleşmesinde Hangi Bilgiler Yer Alır?
Tarafların yer vermek istediği ayrıntılar ile noter tarafından hazırlanabilen ya da internet sitelerindeki şablonlar yardımıyla sizin de oluşturabileceğiniz oto satış sözleşmesinin dört alandan oluştuğunu söyleyebiliriz. En altta ise alıcı, satıcı ve şahitlerin isimleri ve imzaları yer alır.
Oto satış sözleşmesinde yer alan bölümlerin içerdiği bilgileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Satılan Aracın Kimliği
- Araç plakası
- Araç cinsi
- Araç tipi ve markası
- Aracın modeli ve rengi
- Aracın motor numarası
- Aracın şase numarası
- Aracın tescil tarihi
- Aracın ruhsat sahibi
- Ruhsat sahibi adresi
2. Taraflar
Satıcı (alacaklı) ve alıcı (borçlu) için:
- Adı ve soyadı
- Adresi
- Telefon numarası
- T.C. kimlik numarası
3. Ödeme Şekli
- Satış bedeli
- Alınan kapora
- Peşinat
- Kalan miktar
4. Maddeler
“Araç noksansız bir şekilde teslim edilmiştir.” ya da “Satış tarihi öncesindeki tüm trafik cezaları ve borçlar satıcıya aittir.” gibi alıcı ve satıcının sözleşmede bulunmasını istedikleri maddelere bu alanda yer vermek de araç satış sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Dilerseniz araç satış sözleşmesi örneği inceleyerek ya da noterinizle iletişime geçerek bu resmi belgede yer alabilecek maddeleri belirleyebilirsiniz.
Ayrıca otomobil almayı planlıyorsanız otomobil seçerken dikkat edilmesi gerekenlere, aracınızı satmak istiyorsanız araba satmanın püf noktalarına göz atmak da faydalı olabilir.
MAPFRE Sigorta Güvence Oluşturmak İçin Yanınızda
Sigorta ürünlerinin, poliçede yer alan risklere karşı maddi güvence sunduğunu biliyorsunuz. Eğer araç satın almayı planlıyorsanız Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası yaptırmayı ihmal etmemenizi öneririz.
Tam da bu noktada, sıklıkla karıştırılan trafik sigortası ve kaskoya da yakından bakmak ve aralarındaki farklara göz atmak faydalı olabilir. Trafiğe çıkan her aracın her yıl yenilemesi zorunlu olan trafik sigortası, kaza sebebiyle karşı araçta bulunan hasarları teminatlar ve limitler dâhilinde karşılamayı amaçlar. Yani bu durumda sizin aracınızda oluşan hasarları Zorunlu Trafik Sigortası karşılamaz. Aracınızda oluşabilecek hasarların karşılanması için Kasko Sigortası gereklidir. Tabii oluşan hasarın poliçenin teminatlarında yer alması gerektiğini de not düşelim. Dilerseniz trafik sigortası ve kasko arasındaki farklara yazımızdan ayrıntılı bir şekilde ulaşabilir ve bu doğrultuda poliçenizi oluşturabilirsiniz.
Araç sigortalarının teminatları ile sürüşler artık daha keyifli!