Aracınız Çalışmadığında Neler Yapmalısınız?

yazar Betiay Tepe
Araç çalışmadığında neler yapılmalı?

Araçlar günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası. Konforlu bir şekilde seyahat etmenizi, istediğiniz noktaları keşfetmenizi sağlayan otomobillerin aslında teknolojik ürünler olduğunu unutmamakta da yarar var. Bu nedenle yetkili oto servislerde düzenli periyotlarla gerekli bakımları yaptırmanız oldukça önemli. Aksi takdirde araçlar, sizi en acil durumda zor durumda bırakacak arızalar çıkarabilirler.

Peki, yolda ya da yola çıkmadan aracınızla ilgili bir sorun yaşadığınızda ne olacak? Araç sorunları ve çözüm önerileri nelerdir?

Aracınızın Çalışmamasının Sebepleri Neler Olabilir?

Aracınız, ister LPG ister benzinli ya da dizel olsun, motor sayesinde çalışır ve araç bakımı yaptırmazsanız motorunda oluşan sorunu keşfedemeyebilirsiniz. Bu da gereken tamirin yapılmamasından dolayı yolda kalmanıza neden olabilir.

Yolda kalmak son derece can sıkıcı bir durum olsa da bazı durumlarda bu sorunun oldukça basit nedenleri olabilir. Şimdi, araba çalışmıyorsa nedenleri neler olabilir sıralayalım.

  • Araçlar yakıtsız (elektrikli araçları istisna olarak sayabiliriz) çalışmaz. Motor stop etmeden önce tekleme belirtisi gösteriyorsa, aracınızda yeterli miktarda yakıt kalmamış anlamına gelir.
  • Yağmurlu havalarda ya da ıslak zeminde aracınızı uzun süre kullandıysanız, motor aksamı içerisinde yer alan bujiler ve elektrik kabloları ıslanmış olabilir. Böyle durumlarda aracınız, ateşleme yapamayacağı için çalışmayabilir.
  • Önemli parçalardan biri olan marş motoru, aracın ilk hareketini sağlar ve gücünü aküden alır. Kontak anahtarını çevirdiğinizde motor her zamankinden farklı çalışıyorsa ya da çalışma sesinde bir farklılık varsa en yakın araba tamiri yapan yere götürerek gerekli kontrollerin gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz.
  • Otomobilinizin motor yağı azaldıysa veya aracınıza uygun olmayan bir yağ konulduysa bu da aracınızda ciddi arızaların meydana gelmesine sebep olabilir. Bu nedenle aracınıza için en doğru motor yağını kullandığınıza emin olmalısınız.

Bu arada araçtaki her bir bileşenin önemli bir yeri olduğu için tamir işleminin, yetkili servis tarafından arabanıza en uygun şekilde yapılması gerektiğini hatırlatalım.

Araç Çalışmadığında Ne Yapılmalı?


Öncelikle araçların sürüş gerçekleştirdikleri bir yolda kaldıysanız aracınızı emniyet şeridine çekmeli ve ardından yardım çağırmalısınız.
Dizel motorlar hariç, içten yanmalı motorların hepsinde buji bulunur ve yakıt-hava karışımını ateşlemede görev alır. Bujinin neden olduğu motor arızalarının önüne geçmek için bujinin, en az on bin kilometrede bir değiştirilmesi ve gerekli temizlik bakımlarının yapılması faydanıza olacaktır.
Araç LPG’li ise benzinden gaza geçerken sorun yaşıyorsanız, aracınızın benzinden LPG’ye geçişi ısıya göre olduğundan ısı ayarında veya enjektörde sorun olabilir. Bu tür sorunlar, aracınızın stop etmesine sebebiyet verdiğinden vakit geçirmeden bir teknik servis bulmanız gerekir.
Beklenmeyen arıza durumlarıyla karşılaşmamak için düzenli olarak araç bakımlarını yaptırmalısınız. Hiç istemeseniz de trafik kazalarının çok sık yaşandığı ülkemizde can ve mal kayıplarının önüne geçmek amacıyla Zorunlu Trafik Sigortası’nın yanı sıra Kasko Sigortası yaptırmak da yararınıza olur.

MAPFRE Sigorta ile Kötü Sürprizlere Hazırlıklı Olun

Araç sigortalarının ana teminatları olan kaza, çalınma veya yanma gibi durumların yanında ek teminatlarla sel, deprem, fırtına gibi durumlar nedeniyle oluşabilecek zararlar için de size maddi destek sunar. Diğer bir deyişle araç sigortaları, bütçenizi korumanıza ve olası risklere karşı büyük bedeller ödememenizi sağlamak için oluşturulur.

Ayrıca yol yardımı, mini onarım gibi ek teminatlar sayesinde yolda zor durumda kaldığınızda sizin yanınızda olabilecek bir güvenceye de sahip olabilirsiniz.MAPFRE Sigorta’nın; Kasko Sigortası’nın genişletilmiş ürünü olan Kaskojet Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası’nın genişletilmiş ürünü olan MIXTRAFİK Sigortası sayesinde güvenli yolculuklar sizinle!

Benzer Yazılar