Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?

yazar Betiay Tepe
Bireysel Emeklilik İptali

Uzun ve yorucu çalışma döneminin ardından konforlu bir emeklilik hayatı yaşamak herkesin hayali. Tabii bunu elde edebilmek için maddi olarak yeterli bir gelire sahip olmak da olmazsa olmaz. Fakat sadece emekli maaşınız, hayal ettiğiniz emekliliği yaşamanız için yeterli olmayabilir.

Her ay belli bir miktar yatırıp emekliliğiniz için birikim yapmanıza yardımcı olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) bu konuda oldukça önemli olsa da bazı nedenlerden dolayı BES iptali yaptırmak isteyebilirsiniz. Peki, Bireysel Emeklilik Sistemi iptali nasıl yapılır?

BES Nasıl İptal Edilir?

BES iptal işlemini gerçekleştirmek için alternatifleriniz bulunuyor. Bu seçenekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kayıtlı olduğunuz bankanın/sigorta şirketinin BES birimleri ile görüşebilirsiniz.
  • Anlaşmalı olduğunuz bankanın/sigorta şirketinin çağrı merkezlerini arayarak destek alabilirsiniz.
  • Anlaşmalı olduğunuz bankanın/sigorta şirketinin internet sitelerinden BES iptal formu doldurabilirsiniz.

“BES iptali nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı verdik. Fakat çağrı merkezinden ya da internet sitesinden iptal işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız elbette arayacağınız numara ya da gireceğiniz internet sitesi adresi farklılık gösterecektir. Bu aşamada, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kayıtlı olduğunuz şirketin hizmet verdiği kanalları internetten araştırmak faydalı olabilir.

BES İptali

BES Cayma Bedeli Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkmak isteyebilirsiniz, fakat bu noktada hesabınızda var olan tüm birikimi çekemeyebileceğinizi hatırlatalım. Şimdi, bu konuda ayrıntılı bilgi verelim.

Eğer BES’e kaydolduktan sonra 2 ay içinde sistemden çıkarsanız kesinti olmadan çıkış yapabilirsiniz. İki aylık süre sonrasında ise stopaj, giriş aidatı ve devlet katkısı kesintileri yaşayabilir, ödediğiniz katkı payını alsanız da BES devlet katkısını tam olarak alamayabilirsiniz. Devlet katkısı hak etme oranı, BES’te kaldığınız süreye göre değişiklik gösterebilir.

Ödediğiniz katkı payının %25’i oranında (üst sınırı aşmamak koşuluyla) yapılan BES devlet katkısını hak etme oranları şu şekildedir:

  • 3 yıl içinde sistemden çıktığınız durumda devlet katkı payından yararlanamazsınız.
  • 3-6 yıl arasında devlet katkı payının %15’i,
  • 6-10 yıl arasında devlet katkı payının %35’i,
  • 10. yılın sonunda devlet katkı payının %60’ı,
  • BES’te 10 yıl dolduğunda ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunda tamamı ödenir.

BES’ten Çıktığınızda Paranızı Ne Zaman Alabilirsiniz?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden erken çıkış başvurusunun sonuçlanması 20 iş gününü bulabilir. Başvurunun sonuçlanmasının ardından BES’teki birikiminizi alabilirsiniz.

Geleceğinizi Güvence Altına Almanın Farklı Yolları Var

“Bireysel Emeklilik iptali için ne yapmalıyım?” sorusunun yanıtını verdik. Ama iptal işlemlerini başlatmadan önce bu birikimin geleceğinizi güvence altına almak adına oldukça önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Dilerseniz Bireysel Emeklilik Sistemi’nin avantajlarını anlattığımız yazımızı okuyarak bu konuda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Tabii BES dışında hem kendinizi hem de ailenizi güvence altına almanın farklı yolları da var. Evet, hayat sigortalarından bahsediyoruz! Hayat sigortalarının teminatları sayesinde karşılaşma ihtimaliniz olan pek çok olumsuz duruma karşı güvence oluşturabilirsiniz. Hayat sigortasını daha yakından tanımak için “Hayat sigortası ne işe yarar?” sorusuna cevap verdiğimiz yazımızı okuyabilir ya da satış kanallarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar