Trafikte can ve mal güvenliğini sağlamak için belirli kurallar bulunur. Bu kurallara uymayanlar ise çeşitli yaptırımlarla karşılaşır. Yaptırımlar arasında en çok dikkat çeken para cezaları olsa da aslında trafik kurallarına uymamanın sonucunda karşılaşılan tek yaptırım bu değildir. Kurallara uymamanın sonucunda ehliyetinize işlenen ve belirli bir seviyeyi aşması halinde ehliyetinize el konulmasına neden olan ceza puanlarıyla da karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle sadece para cezalarına değil, ceza puanına da dikkat etmeniz oldukça önemli.
“Peki, ceza puanını nasıl öğreneceğim?” ya da “Ceza puanı silinir mi?” gibi konuları merak ediyorsanız ceza puanı sistemini daha yakından keşfetmekte fayda var. O halde şimdi, ceza puanı nedir, tüm detayları ile incelemeye başlayalım.
Ceza Puanı Nedir?
Trafikte uyulması gereken kurallar ve uyulmadığı takdirde uygulanacak cezalar, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında belirlenir. Bu kanunun 118. maddesinde de kanun kapsamında suç sayılan fiilleri uygulayan ve bu fillerin sonucunda ceza alan sürücülerin aldıkları her ceza için ceza puanı verileceği belirtilir. Yani trafik kurallarını ihlal etmenin sonucunda sürücülere sadece para cezası değil, ceza puanı da verilir.
Tabii ki her trafik ihlalinin para cezası farklı olduğu gibi ceza puanı da farklıdır. Bu nedenle bir sürücünün trafik ihlalinden kaynaklı alacağı ceza puanını belirlemek için ceza puanlarını trafik ihlallerine göre incelemekte fayda var.
Trafik İhlallerine Göre Ceza Puanları
Trafik ihlallerine göre ceza puanları değişebilir. Hatta bazı ihlallerde sürücüye sadece para cezası kesilerek ceza puanı verilmez. Örneğin araç muayenesi sonucunda emniyetsiz raporu verilen aracın trafiğe çıkarılmasının ceza puanı bulunmaz. Bu trafik ihlalinde sadece para cezası kesilir.
Bazı trafik ihlallerine uygulanan ceza puanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Trafik İhlal Konusu | Ceza Puanı |
Araca sahte plaka takmak veya kullanmak | 20 puan |
Kırmızı ışıkta geçmek | 20 puan |
Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasak olduğu yerlere park etmek | 15 puan |
Emniyet kemeri takmamak | 15 puan |
Seyir halinde cep telefonu kullanmak | 10 puan |
Hız sınırını %50’den fazla aşmak | 15 puan |
Alkollü araç kullanmak | 20 puan |
Dönüşlerde sinyal vermemek | 20 puan |
Muayenesiz araçla trafiğe çıkmak | 10 puan |
“Peki, bu trafik ihlallerinin para cezası ne kadar?” diye merak ediyorsanız güncel trafik cezası tutarlarını öğrenmek için “2024 Trafik Cezaları ve Ehliyet Harçları Ne Kadar?” yazımızı okuyabilirsiniz.
100 Ceza Puanı Dolarsa Ne Olur?
Kanunda da belirtildiği gibi sürücülere her trafik ihlalinde ihlal konusuna göre ceza puanı verilir. Bu verilen ceza puanları da sürücü belgesine işlenir. Ceza puanlarının 100 puanı geçmesi halinde ise sürücüler farklı yaptırımlarla karşı karşıya kalır.
Ancak yaptırımlar, sürücünün yıl içerisinde kaç defa 100 ceza puanını geçtiğine göre değişir. Buna göre ceza puanı uygulaması ile ilgili detayları şu şekilde sıralamak mümkün:
- Bir yıl içerisinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgelerine 2 ay süre ile el konulur ve sürücüler eğitime tabi tutulur.
- Eğer sürücü, aynı yıl içerisinde ikinci defa 100 ceza puanını doldurursa bu sefer sürücü belgesine 4 ay süre ile el konulur. Aynı zamanda sürücü, psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulur. Bu muayene sonucunda sürücünün sürücülük yapmasına engel olacak bir durumu yoksa 4 ay sonunda sürücü belgesi tekrar sürücüye iade edilir.
- Sürücü, aynı yıl içerisinde üçüncü defa 100 ceza puanını doldurursa bu durum da sürücüye ait sürücü belgesi süresiz olarak iptal edilir. Sürücü belgesi süresiz olarak iptal edilen kişilerin trafiğe çıkabilmesi için yeniden sürücü kurslarında eğitim alması ve yeni ehliyet başvurusu yapması gerekir.
- Süreli bir şekilde sürücü belgeleri alınan sürücüler, sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
Kısacası ceza puanlarının birikmesi, sürücü belgesinin süreli veya süresiz bir şekilde iptal edilmesine neden olabilir. Bu nedenle sürücü belgesine işlenen ceza puanlarını da takip etmek oldukça önemli. “Peki, ne kadar ceza puanım var?” diye düşünüyorsanız şimdi, ceza puanı sorgulama detaylarını keşfedelim.
Ceza Puanı Nasıl Sorgulanır?
Sürücü belgenize işlenen ceza puanlarını da tıpkı para cezaları gibi e-devlet üzerinden sorgulamak mümkün. Bunun için de ilk olarak kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet sistemine girmeniz gerekli. Sonrasında e-devlet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü hizmetlerine ulaşarak “Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama” seçeneğinden ceza puanlarınızı öğrenebilirsiniz.
Ceza Puanı Ne Zaman Silinir?
Ceza puan sistemi her sene yenilenir. Yani bir sene içerisinde biriken ceza puanları, sene sonunda silinir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta şu ki ceza puanları her yıl Ocak ayında silinmez. Ceza puanlarının silinmesi için önemli olan tarih, trafik ihlalinin gerçekleştiği tarihtir.
Örneğin 06.03.2024 tarihinde bir trafik ihlalinde bulundunuz ve bu ihlalden kaynaklı ceza puanı verildi. Buna göre ceza puanının sürücü belgenizden silineceği tarih 06.03.2025 olur.
Kısacası ceza puanı da para cezaları gibi trafikte düzeni ve güvenliği sağlamak için geliştirilmiş bir uygulamadır. Bu uygulamalar, trafik kurallarına uyulması için oldukça önemli bir yere sahip olsa da maalesef trafikte iken kötü sürprizlerle karşılaşmak mümkün. Trafikteki kötü sürprizlere karşı aracınızı ve kendinizi güvence altına almanın yolu da Kasko Sigortası yaptırmaktan geçiyor.
MAPFRE Sigorta’dan Kasko Sigortası yaptırarak aracınızı güvence altına alabilirsiniz. Aracınızı hemen güvence altına almak isterseniz Kasko Sigortası teklif sayfamız üzerinden ihtiyaç ve taleplerinize uygun kasko poliçesini saniyeler içerisinde oluşturabilirsiniz.
MAPFRE Sigorta