Çocuk Araba Koltuğu ve Emniyet Kemeri ile Çocuğunuz Güvende

yazar Betiay Tepe

Çocuğunuzun emniyetine hayatın her alanında, her şeyden çok önem veriyorsunuz, biliyoruz. Peki, araçlarda çocuklarınızın güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz?

Bebek oto koltuğu ve çocuk emniyet kemeri, çocuğunuzun araçta daha güvenli bir şekilde yolculuk yapmasını sağlayacak yardımcı ürünler. Şimdi, çocuğunuzun araçta size güvenlik önlemi alınmış bir şekilde eşlik etmesini sağlayacak bu iki ürünü yakından tanıyalım.

Çocuk Araba Koltuğu Nedir?

Çocuklu ailelerin aracında bulundurması zorunlu çocuk oto koltuğu, çocukların yol boyunca emniyette olmasını sağlayan ve güvenlik amacıyla kullanılan önemli bir üründür. Aracın kapasitesi ve çocuğun boyu baz alınarak seçilmesi gereken araba koltuğunun; boyun desteğine, konfora ve pratik kullanıma sahip olması gerekir. Çocuk koltuğunun özellikle beş noktalı emniyet kemeri özelliğini taşıması oldukça önemlidir. Oto koltuğunun tam anlamıyla araca bağlanmasını bu kemerler sağlar. Çocuklarınızın güvenle seyahat edebilmesi ve gerçekleşmemesini dilediğimiz bir kaza durumunda olayın en küçük hasarla atlatılabilmesi için sizin de aracınızda çocuk araba koltuğu bulundurmanız şarttır.

Çocuk Araba Koltuğunun Önemi

Ani hamleler ya da kazalar sonucu çocukların araçtan fırlamasını önleyen oto koltuk çeşitlerinin seçiminde oldukça dikkatli ve bilinçli olmak gerekir. Her ne kadar emniyet kemeri önemli bir güvenlik yardımcısı olsa da çocuğunuzu koruma konusunda tek başına yeterli olmayabilir. Emniyet kemerinden daha güvenli olan ISOFIX özellikli çocuk araba koltukları da çelik bağlantılara sahip olması nedeniyle araca tam anlamıyla monte edilebildiğinden tercih sebebidir.

Bebek ve Çocuk Araba Koltukları Nasıl Konumlandırılır?

Araçlarda çocuk güvenliği konusunda önemli rol oynayan bu koltuklar farklı boyutlarda olabilirler. 1 yaşına kadar kullanılabilen, çocuk koltuklarına oranla daha küçük olan bebek araba koltukları, diğer koltuklar gibi öne bakacak şekilde konumlandırılmaz; aracın arka kısmına bakacak şekilde konumlandırılır. Bu şekilde monte edilmesinin nedeni ise bebeklerin, yetişkinlere ve daha büyük yaştaki çocuklara kıyasla daha hassas kafa ve boyun yapısına sahip olmalarıdır. Umarız başınıza gelmez ama, bir kaza anında bebek bu sayede daha güvende olabilir.

Emniyet Kemerinin Önemi

Emniyet kemeri hem kendiniz, hem de çocuklarınızın için kurtarıcı bir özelliğe sahiptir. Meydana gelebilecek kazaların önüne geçemese de yaralanma riskini azaltarak hayat kurtarır. Günümüzde en sık karşılaşılan hatalardan biri, sürücülerin yanı sıra araç içinde seyahat edenlerin de kısa mesafeli yolculuklarda emniyet kemeri kullanmaya özen göstermemesidir. Siz ne kadar temkinli olursanız olun zorlu hava koşulları, trafikteki diğer araçlar, zemin yapısı ya da ani hamleler yapmanıza neden olacak beklenmedik durumlar hayatınızı tehlikeye atacak unsurlardır. Tüm bu olumsuz koşullara karşı tedbir almadığınız takdirde ailenizi tehlikeye attığınızı ve acı sonuçlar ile karşılaşabileceğinizi unutmamanız gerekir.

Araçta Çocuk Güvenliği İçin Öneriler

  • Yolculuk sırasında çocuğunuzu kucağınıza oturtmak riski de beraberinde getirmektedir. En güvenilir seyahat şekli, çocuğunuzun boyuna, bedenine uygun bir şekilde seçilen özel koltuğunda, emniyet kemeri bağlı bir şekilde yolculuk yapmasıdır.
  • Çocukların ön koltuğa oturtulması, çocuğunuzun otomobil içindeki güvenliğini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. 12 yaşın altındaki çocukları ön koltuğa oturtmamalısınız. Bunun nedeni ise olası bir kaza anında, açılan hava yastığı ile boğulmalar yaşanabilme ihtimalidir.
  • Küçük yaşlardaki çocuklarınızın seyahat esnasında yanında olmanız da güvenliği açısından oldukça önemlidir.
  • Yolculuğa başlamadan önce aracınızın çocuk kilidinin aktif olduğundan emin olmalısınız.

Maddi ve Manevi Zararlar İçin MAPFRE Sigorta ile Önlem Alın

Çocuğunuz için aldığınız önlemler sadece emniyet kemeri ve oto koltuğu ile sınırlı kalmasın! Aracınızın hasar görmesi ve araç içinde yolculuk yapanların da sağlıkları ile ilgili ödemeleri sağlayabilmek, maddi ve manevi sorumlulukların size yük olmasını engellemek için Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayı ya da yenilemeyi ihmal etmemelisiniz.

Benzer Yazılar