D Tipi Vize Ne Demek? Nasıl Alınır, Kimlere Verilir?

Hayatın karşınıza nasıl fırsatlar çıkaracağını tahmin etmeniz pek mümkün değil. Belki kariyerinizi olumlu etkileyecek uluslararası bir şirketten iş teklifi alabilirsiniz. Belki uzun zamandır harcadığınız emeklerin karşılığını yurt dışında güzel bir eğitim fırsatı yakalayarak elde edebilirsiniz. Belki de, Türkiye sınırları dışında olan biriyle sürpriz bir evlilik yaparak yurt dışına yerleşebilirsiniz. 

Ancak bildiğiniz gibi ülkelere giriş yapmak için çeşitli belgelere ihtiyaç duyulur. Bu belgeler kimlik belgesi, pasaport veya pasaport ve vize birlikte olabilir. Ayrıca ülkeler vize politikalarını gezmek, yaşamak, çalışmak, okumak, transit geçiş yapmak gibi amaçlarla şekillendirir. Bu doğrultuda da farklı vize çeşitleri bulunur. İşte, D tipi vize de Schengen bölgesinin vize çeşitlerinden bir tanesidir. Peki, D tipi vize tam olarak nedir?

D Tipi Vize Ne Demek?

Halk arasında D vizesi olarak da bilinen D tipi vize; çalışma, oturum ve eğitim için gerekli olan ve Schengen ülkelerinde geçerli olan uzun süreli bir vize türüdür. Yani aslında turistik amaçlı değildir ve bir nevi oturum izni anlamına gelir. D tipi ulusal vize en fazla 1 yıl en az 90 gün alınabilir. 

Oturum vizesine sahip olmak, her Schengen ülkesinde çalışabileceğiniz, yaşayabileceğiniz anlamına gelmez. D vizesini hangi ülkeden aldıysanız o ülkede 90 günden fazla sürede kalabileceğiniz anlamına gelir. Ancak 3 ayı geçmeyecek şekilde istediğiniz bir Schengen ülkesine gidebilir ve turistik amaçlı bu bölgelerde kalabilirsiniz. 

D Tipi Vize Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?

D tipi vizeler turistik amaçlı olmadığı için eğitim, çalışma veya aile birleşmesi amacıyla konsolosluğa başvurmanız gerekir. Vizeye eğitim hedefiyle başvurmanız için bir okuldan lisans, yüksek lisans veya doktora gibi eğitim programlarından kabul almanız gerekir. Çalışma izni için de bir iş yerinden sizinle çalıştığına, çalışmak istediğine dair belgelere sahip olmanız gerekir. Yani D tipi vize alabilmek için herhangi bir yaş, cinsiyet, statü engeli bulunmaz. 

Okuldan ya da iş başvurunuzdan kabul aldıktan sonra, bu kurumlar size vize sürecinde ihtiyacınız olacak önemli belgeleri temin etmenizde yardımcı olurlar. Siz de vizeyi almak için gerekli tüm evrakı toplayıp vize başvurusu yapabilirsiniz.

D Vizesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İş veren veya okuldan alacağınız belgeler dışında bireysel olarak da  vize başvuru öncesi 

hazırlamanız gereken belgeler söz konusu. Tabii her ülkenin oturum izni vizesi, başvuru koşulları, istedikleri belgeler birbirinden farklı olabilir. Ancak size belli başlı konularda istedikleri ortak şartlardan bahsedebiliriz. D tipi vize başvurusunda yanınızda bulundurmanız gereken belgeleri şu şekilde sıralayalım: 

  • 3 biyometrik fotoğraf: Biyometrik fotoğrafın güncel ve 35×45 boyutlu olması gerekir. Arka fonun beyaz olması ve fotoğrafın net olması açısından vize başvuru sahibinin üzerindeki giysi renginin beyaz olmaması gerekir. 
  • Vize başvuru formu: Tüm ülkeler ve tüm vize türleri için genel bilgilerinizin ve vize başvuru amacınızın belirtildiği formu doldurmanız gerekir. Doldurduktan sonra çıktısını almanız ve her sayfasını imzalamanız önemli.
  • Kabul aldığınız okul veya iş yerinden kabul mektubu: Kabul belgesi okul veya iş yerinizden alacağınız önemli belgeler arasınddır. Aynı zamanda bazı okul ve iş yerleri konaklama belgelerini de başvuru sahibine başvuru öncesi iletebilir. 
  • Konaklama rezervasyon belgeleri: Konsolosluk, süreç boyunca konaklayacağınız yeri vize başvurusunda göstermenizi ister. Bir ev kiraladıysanız kira sözleşmesi, yurtta kalacaksanız yurt kontratı bilgilerini dosyalar arasında bulundurmanız gerekir. 
  • Gidiş- dönüş uçak belgeleri: Her ülkede gidiş ve dönüş uçak biletlerinizin satın alınması şartı bulunmaz. Genelde bu biletlere rezervasyon yapmanız yeterli olur. 
  • Seyahat sağlık sigortası: D tipi vize için sağlık sigortası yaptırmak şart. Üstelik sağlık sigortası gerekliliği, tüm vizelerde aranan şartlardan biridir. Bu sigortanın kapsamı uçak biletinizin tarihinden itibaren olmalı ve kalacağınız süreyi kapsamalı. Her ülkenin aradığı diğer bir şart ise sigorta teminatının en az 30.000 euro olması. Sigorta ücreti de kalacağınız gün sayısına ve sigorta poliçesinde belirtilen teminatlara göre belirlenir. Detaylı bilgi için size en yakın acentemize ulaşabilirsiniz.  

Avrupa Birliği’nde herhangi bir ülkeye vize başvurusu yapmadan önce hazırlamanız gereken ortak belgeler bu şekilde olsa da başvuru yapacağınız ülkenin hangi belgeleri istediğini web sitelerinden kontrol etmeniz önemli. Belgeleri hazırladıktan sonra bulunduğunuz şehirdeki konsolosluktan veya aracı firmalar yoluyla vize randevunuzu alabilirsiniz. 

Ek olarak, vize randevularının ücretli ve geri ödemesiz olduğunu hatırlatmak isteriz. Aracı firmalarla vize sürecini yürütmek isterseniz cüzi bir miktar da bu firmaya ödemeniz gerektiğini de belirtelim.

Yurt dışında çalışmak için her zaman D tipi vizeye ihtiyacınız olmayabilir. Freelance bir çalışansanız yani mekandan bağımsız olarak çalışıyorsanız dijital nomad vizesi tam size göre. Dilerseniz, “Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nedir, Nasıl Olunur? Dijital Göçebeler Ne Yaparlar?başlıklı yazımızdan konu hakkında istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Şimdiden iyi yolculuklar dileriz!

Deneyimİpucu