D Vitamini Eksikliği Nedir? D Vitamini Nelerde Bulunur?

yazar Betiay Tepe
D Vitamini Eksikliği

Sağlığımız, dünyadaki en önemli varlıklarımızdan biri. Çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmamak ve bu nedenle hayat kalitemizi düşürmemek için ise vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sunan besinler tüketmek oldukça önemli. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri ise adını sıklıkla duyduğumuz ve sağlığımız için oldukça önemli olan D Vitamini! Gelin şimdi; D Vitamini’nin görevi nedir, hangi besinler sayesinde D Vitamini alabiliriz, D Vitamini eksikliği vücudumuzda ne gibi yansımalar gösterir gibi soruların cevaplarını verelim!

Onu Yakından Tanıyalım: D Vitamini Nedir? D Vitamini’nin Görevi Nedir?

Adını çok duyduğunuzdan eminiz. Şimdi, onu daha yakından tanıma zamanı! D Vitamini, her yaştan insanın ihtiyaç duyduğu, yağda çözünen bir vitamin çeşididir. Karaciğerde depolanan ve daha sonra böbreklerde aktif formuna kavuşan Vitamin D, güneşten alınabildiği gibi besinlerden de alınabilir.

Peki, D Vitamini ne işe yarar? D Vitamini; vücuttaki kalsiyum ve fosfor emilimini ve bu elementlerin vücuttaki dengesini sağlar. Kemik ve dişlerin olgunlaşması, güçlenmesi için de D Vitamini gereklidir. Hatta bu nedenle yaş ilerledikçe, kemiklerin güç ihtiyacı arttığı için D Vitamini ihtiyacı da artar. Ayrıca D Vitamini, insülin yapımında da rol oynayarak diyabete karşı koruma sağlar. Buna artı olarak, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de etkilidir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D Vitamini eksikliğinin belirtileri, hafif olabileceği gibi ciddi boyutlarda da olabilir. Belirtiler, D Vitamini seviyenize göre değişiklik gösterebilir. Vitamin eksikliğine bağlı olarak görülebilecek belirtiler ise şu şekildedir:

  • Yorgunluk,
  • Eklemler ve parmaklar başta olmak üzere vücut ağrısı,
  • Kuvvet kaybı,
  • Baş ağrısı,
  • Denge problemi ve bu nedenle yürümekte zorluk çekme,
  • Bağışıklık sisteminin güçsüz olması nedeniyle sık hasta olma,
  • Üşüme,
  • Saç dökülmesi,
  • Aşırı terleme,
  • Uykusuzluk,
  • Ani ruh hali değişimleri,
  • Depresyon.
D Vitamini Ne İşe Yarar

D Vitamini Eksikliği Tanısı Nasıl Konur? D Vitamini Düzeyi Kaç Olmalı?

Evet, farkındayız; D Vitamini eksikliği bazı belirtileri pek çok hastalığın belirtileri ile aynı. Bu nedenle, tanı konulması için test yaptırılması şart!

Vücudunuzda yeterli miktarda D Vitamini olup olmadığını öğrenmek için “25-hidroksi Vitamin D” değerinize bakılması gerekir. Diğer bir deyişle, basit bir kan testi sayesinde D Vitamini değerinizi öğrenebilirsiniz. Peki, vücutta D Vitamini ne kadar olmalı?

D Vitamini eksikliği seviyeleri gruplara ayrılır:

  • 30 nmol/L’nin (12 ng/ml) altında D Vitamini fazla düşük,
  • 30 nmol/L’nin (12 ng/ml) ila 50 nmol/L (20 ng/ml) D Vitamini hafif düşük,
  • 50 nmol/L (20 ng/ml) ila 125 nmol/L (50 ng/ml) ise D Vitamini seviyesi normal kabul edilir.

125 nmol/L (50 ng/ml) değeri üzeri ise D Vitamini düzeyinin yüksek olduğu anlamına gelir. Bu vitaminin eksikliği sağlığınız açısından zararlı olduğu gibi, yüksek olması da sağlığınızı tehdit edebilir. Ayrıca yaşınıza göre ihtiyacınızın artabileceğini de unutmamalı ve ideal seviyenizi doktorunuza danışmalısınız.

D Vitamini Eksikliğinin Tedavisi Nedir?

Yapılan kan testinin ardından D Vitamini’nin vücudunuzda eksik olduğu görülmüşse ve hekiminiz, bunun tedavisi için damla ya da hap tedavisi uygulayabilir. Ayrıca D Vitamini çok düşük seviyedeyse iğne tedavisi de uygulanabilir.

“D Vitamini eksikliği tedavisi ne kadar sürer?” sorusunun ise net bir cevabı yok. Bu durum, hekiminizin uyguladığı tedaviye ve ihtiyaç duyduğunuz D Vitamini miktarına göre değişiklik gösterebilir. Yani bu sorunun cevabını, tanıyı koyduktan sonra doktorunuz verecektir.

Eğer D Vitamini eksikliği belirtilerinden şikayetçiyseniz ve D Vitamini eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız, doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle ilaç almamanızı öneririz. İhtiyaçtan fazla D Vitamini takviyesi, sağlığınızı tehdit edebilir. Hatta belki ideal seviyede olan vitamin seviyesini yükseltebilir.

Yüksek D Vitamini Seviyesinin Zararları Nelerdir?

Kalsiyum ve fosfor dengesinin kurulmasında önemli bir rol üstlenen D Vitamini, vücutta olması gereken seviyenin üzerindeyse kalsiyum birikimine neden olabilir. Bu durum ise yüksek tansiyon, böbrek taşı, kalp ve damar hastalıkları gibi durumlara yol açabilir, hatta kandaki vitamin seviyesi zehirlenmeye yol açıp hayati tehlike ile karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. İşte, tam da bu nedenle alınması gereken takviyeye ve miktarına doktorunuz karar vermeli! Sağlığınız için aldığınız D Vitamini takviyesinin sağlığınızı tehdit etmesini istemezsiniz, öyle değil mi?

D Vitamini Eksikliği Belirtileri

D Vitamini İçeren Besinler Hangileridir?

Vücudun ihtiyaç duyduğu D Vitamini, büyük oranda güneş ışınlarından alınır. Giysiler, 20 faktörün üzerindeki koruyucu kremler, güneşten D Vitamini ihtiyacınızı karşılamanızı engelleyebilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında yaptığınız tatillerde, güneşin dik bir açıyla gelmediği sabah ve akşamüstü saatlerinde bol bol güneşlenmeniz ya da dış mekânlarda zaman geçirmeniz önerilir.

Güneş ışığının yanı sıra besinlerden de D Vitamini alınabilir. Peki, D Vitamini içeren meyveler, sebzeler ve etler hangileridir?

  • Balık yağı,
  • Yağ bakımından zengin olan somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar,
  • Tavuk ve sığır ciğeri,
  • Yumurta,
  • Süt ve süt ürünleri,
  • Tahıl ürünleri,
  • Maydanoz,
  • Portakal,
  • Mantar.

Sağlığınızı Düşünüyoruz: MAPFRE Sigorta ile Kendinizi Güvenceye Alın

D Vitamini eksikliği, dünyada en çok görülen rahatsızlıklardan biri olarak kabul ediliyor. Kolay bir şekilde tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bu rahatsızlık, gerekli tedavi uygulanmadığı takdirde hayat kalitenizde ciddi bir düşüşe sebep olabiliyor. D Vitamini’nin yanı sıra diğer vitamin ve mineral eksikliklerinin de hayat kalitenizi düşürecek yansımalar gösterebileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle, sağlığınız için düzenli aralıklarla kan testi yaptırmanızı ve doktor kontrolünden geçmenizi öneririz.

Peki, kontrollerinizi sıra beklemeden ve en nitelikli sağlık kurumlarında yaptırmaya ne dersiniz? MAPFRE Sigorta, özel sağlık sigortası ile yanınızda! İstediğiniz özel hastaneden, dilediğiniz hekimden randevu alarak sağlık hizmetinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz! Dilerseniz özel sağlık sigortası çeşitlerine hemen göz atabilir ve size en yakın acentemiz ile iletişime geçerek istek ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda teminatlar sunan sağlık sigortanızı hemen yaptırabilirsiniz.

Benzer Yazılar