Daini Mürtehinin Amacı Nedir, Nasıl Kaldırılır?

yazar Betiay Tepe
Daini Mürtehin Nedir

Daini mürtehin, adı pek bilinmese bile aslında kredi çekildiğinde sıklıkla karşılaşılan bir bu sigorta kavramı. Gelin şimdi, sıklıkla karşılaştığımız daini mürtehinin anlamını, amacını ve hakkında bilmeniz gereken diğer bilgileri sıralamaya başlayalım. 

Daini Mürtehin Nedir?


Sözlük anlamı olarak dain “alacaklı”, mürtehin ise “rehin” anlamına gelir. Daini mürtehin uygulaması, bir riskin gerçekleşmesi durumunda, alacaklının haklarını korumak adına yapılabilir.

Daini Mürtehinin Amacı Nedir?


Daini mürtehin uygulamasının amacı, alacaklının kendini teminat altına almak istemesidir. Örneğin araç kredisi ile araba aldığınızı ve bu araca kasko yaptırdığınızı varsayalım. Bu durumda kredi borcunuzun olduğu banka, oluşturulacak kasko sigortası poliçesinde “daini mürtehin” olarak yer alır. Diğer bir deyişle kasko sigortası teminatları ile güvence altına alınmış olumsuz bir durum yaşandığında sigorta şirketi, finans kuruluşuna ödeme yapar. 
Daini mürtehin, maddi olarak zarar görebileceği durumlarda, alacaklının mal üzerindeki hak ve menfaatlerinin korunmasını sağlar. Sigorta şirketi, riskin gerçekleşmesi halinde ödemeyi daini mürtehine yapabilir.
Daini mürtehin, kasko sigortasının yanı sıra konut sigortalarında da yer alabilir. Örneğin bir bankadan konut sigortası çekmek isteyen birini düşünelim. Bu kişinin hayat sigortası varsa ya da konut sigortasını çekerken bir hayat sözleşmesinde banka daini mürtehin olarak geçiyorsa vefat gibi bir durum sonrasında sigorta ettirenin ailesi, bankaya ödeme yapmak durumunda kalmayabilir. Çünkü ödenmesi gereken kredi borcu, sigorta şirketi tarafından bankaya ödenebilir.

Daini Mürtehin Nasıl Kaldırılır

Daini Mürtehin Nasıl Kaldırılır?

Kredi çekimi sonrasında “rehinli alacaklı” konumunda olan bankanıza son kredi taksidini ödeyinceye kadar rehin durumu kaldırılmaz. Bankanızın daini mürtehin sıfatını yani rehin durumunu kaldırmak için ise yapmanız gereken minik bir işlem var. İzlemeniz gereken yol da krediyi ne zaman çektiğinize göre farklılık gösterebilir. Çünkü Ocak 2011 öncesi çekilen krediler eski sistemle, Ocak 2011 tarihinden itibaren çekilen krediler ise yeni sistemle verilmiştir.

Tüm borcunuzu ödedikten sonra daini mürtehin iptali, yani konut ya da taşıt rehin kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Eski Sistemle Rehin Koyulmuşsa İşlem Nasıl Yapılır?

  • Ruhsatınız ile birlikte kredi çektiğiniz bankaya gidin.
  • Bankanızın yönlendirdiği noterden rehin kaldırma yazısı alın.
  • Aldığınız tasdikli yazıyla birlikte Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne gidin.
  • Burada rehin kaldırma işlemi ruhsatınıza işlenir.

Yeni Sistemle Rehin Koyulmuşsa İşlem Nasıl Yapılır?

Eğer Ocak 2011 sonrasında, yani yeni sistemle kredi çektiyseniz bu durumda banka şubesine gidip birkaç dakikada rehini kaldırtabilirsiniz. 

Banka Rehininin Kaldırıldığı Nasıl Kontrol Edilir? 

Araç sahibi, konut ya da araç üzerindeki rehinin kalktığına nasıl emin olabilir? Eğer rehin durumunu merak ediyorsanız bu sorgulama için e-devlet sisteminden yararlanabilirsiniz. “Adıma Tescil Araç Sorgulama” sayfasına girip gerekli sorgulamayı yaparak adınıza araç olup olmadığını, yani rehin durumunun aktif mi, yoksa pasif mi olduğunu öğrenebilirsiniz.

Daini Mürtehinin Amacı

Sigorta Ürünleri Sayesinde Kendinizi Güvende Hissedin

Bankalardan kredi çekerken size hayat sigortası yaptırılması gerektiği söylenir. Hayat sigortası bu durumda gereksiz bir şeymiş gibi görünse de bir risk durumu gerçekleştiğinde hem sizi hem de alacaklıyı güvence altına alır. Bu nedenle mutlaka sigorta yaptırmanızı öneririz.

Bu arada sigortayı kesinlikle kredi çektiğiniz bankadan yaptırmalısınız diye bir şey yok. Sigortanızı yaptırdıktan sonra sigorta poliçesini kredi çekeceğiniz bankaya götürüp işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

Sizi güvence altına alacak sigorta ürünlerimizle size yardımcı olmaya hazırız! Yaptırmak istediğiniz sigorta ürünü hakkında ayrıntılı bilgi ve teklif almak için size en yakın MAPFRE Sigorta acentesi ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar