Bir bebeğiniz olacağını öğrendiğiniz günden itibaren farklı deneyimler yaşamaya başlarsınız. Tabii bu deneyimler, bebeğiniz doğduğunda da devam eder. İşte, diş çıkarma süreci de yaşayacağınız o deneyimlerden biri. Haydi, gelin şimdi, ebeveynleri oldukça heyecanlandıran bebeklerde diş çıkarma dönemi için önerileri paylaşalım.
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?
Bir ebeveyn olarak bebeğinizin ilk dişlerini ne zaman çıkaracağını merak etmeniz gayet normal. Bebekler genellikle 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başlar. Fakat bazı bebekler bu dönemden önce de ilk süt dişlerini çıkarabilir. Bazı bebeklerde ise ilk dişin çıkması 1 yaşını bulabilir. Dolayısıyla “Bebeklerin ilk dişi kaç aylıkken çıkar?” sorusunun net bir yanıtı yoktur. Yani bebeklerin geç diş çıkarması da erken diş çıkarması da gayet normaldir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde görülen bazı belirtiler, bebeğinizin diş çıkarma sürecinde olduğuna dair bilgi verebilir. Diş çıkarma döneminde bebeklerde görülebilecek belirtilerden bazıları şu şekilde:
- Bebeğinizin ellerini sürekli ağzına götürmesi, her şeyi ısırmaya çalışması
- Ağızda yoğun salyalanma
- Salyalanmaya bağlı olarak ağız kenarında oluşan kızarıklıklar ya da döküntüler
- Diş etinde şişme
- İştahsızlık
- Huysuzluk ve ağlama nöbetleri
- Ateş
- İshal ya da kabızlık
- Kusma
Diş çıkaran bebeklerde ne gibi rahatsızlıklar olur, anlattık; fakat süreçte oldukça dikkatli olmanız gerektiğini de hatırlatmakta fayda var. 38 derece üzeri ateş, aşırı kusma, ishal gibi belirtiler, diş çıkarmanın yanı sıra farklı bir hastalığın da habercisi olabilir. Çünkü bu dönemlerde bebekler enfeksiyon hastalıklarına daha açık olabilirler. Bu sebeple yoğun bir şekilde yaşanan bebeklerde diş çıkarma sorunlarını hafife almamalı ve kesinlikle bir çocuk doktoruna danışmalısınız.
Diş Çıkaran Bebeğe Ne İyi Gelir?
Diş çıkarma dönemlerinde bebeğinizin diş etleri kaşınır ve bazı dönemlerde ağrılar da görülebilir. Kaşınmayı ve ağrıyı hafifletmek için ise farklı yöntemlerden yardım alabilirsiniz.
- Bebeğinizle bağ kurmanız, onun yanında olduğunuzu hissettirmeniz bu dönemde çok önemli. Bu sebeple ona bol bol sarılmayı ihmal etmeyin.
- Eğer 6. ayı dolduysa yani bebeğiniz ek gıdaya başladıysa havuç, kereviz sapı gibi sert gıdaları uzun bir şekilde kesip vererek bebeğinizin dişlerini kaşımasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu yöntemi uygularken güvenlik için bebeğinizin yanında bir yetişkin olması gerektiğini unutmayın.
- Peki, bu sebzeler dışında diş çıkaran bebeğe ne yedirilir? Sıcak yiyecek ve içecekler yerine soğuk ya da ılık içeceklerle yiyecekleri tercih etmeniz, dişin çıkma sürecinde diş etlerini rahatlatabilir. Bebeğinize yoğurt, soğuk meyveler ya da meyve püreleri yedirebilir ve ılık çorbalar içirebilirsiniz. Hatta meyve filesine koyduğunuz meyveler de bebeğinizin diş kaşımasını sağlayabilir.
- Boyasız, üretiminde sağlığa zararlı maddeler bulunmayan diş kaşıyıcılar bebeğinizi mutlu edebilir.
- Temiz ve soğuk bir bezle bebeğinizin diş etlerine masaj yapmak o bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu süreçte parmağa takılan bebek diş fırçalarından da yardım alabilirsiniz.
- Diş çıkaran bebekler için jel kullanımı ise diğer maddelerde de geçerli olduğu gibi kesinlikle doktora danışarak yapılmalı.
Bebeğinizin Sağlığı MAPFRE Sağlık Sigortası Ürünleri ile Güvende
Rutin doktor kontrolleri, diş çıkarma, ek gıda dönemi yönlendirmeleri ve daha fazlası… Bebeğinizin sıklıkla doktora gitmesi gerektiği bir gerçek. Çocuğunuzun özel hastanelerde sağlık hizmeti almasını istiyor, ama bunun maddi sorumluluğundan çekiniyorsanız yapmanız gereken belli: MAPFRE Sigorta sağlık sigortası ürünlerinden yararlanmak!
Fark Yok Sağlık Sigortası ile 18 yaşından küçük çocukların sigortalanıp tamamlayıcı sağlık sigortası avantajlarından yararlanması mümkün. Bunun yanı sıra anne, MAPFRE Sigorta’dan özel sağlık sigortasına sahipse ve bu süreçte doğum yaptıysa bebek, “MAPFRE Bebeği” ayrıcalıklarından yararlanarak doğduğu andan itibaren dilediği plandan ömür boyu faydalanma imkânına sahip olabilir.
Dilerseniz özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası farkları ile avantajlarına göz atmak için yazımızı okuyabilir, aynı zamanda acentelerimiz ile iletişime geçerek ihtiyaç ve istekleriniz doğrultusunda bebeğinizin sağlık sigortası poliçesini oluşturabilirsiniz.