Siz de ilkbahar ve yaz aylarının o mükemmel enerjisini derinden hisseden ve bu muhteşem enerjinin yansımasını her yerde görmek isteyenlerden misiniz? O halde değişime evinizden başlayın! Ne de olsa zevkinize uygun ve yenilenmiş bir yaşam alanına kavuşmak için ilkbahar ve yaz aylarından daha uygun bir dönem olamaz!
Pek çok insanın ev tadilatı için kollarını sıvadığı bu dönemde yeni eve taşınanların sayısı da az değil. İster yeni eviniz için ister yıllardır oturmakta olduğunuz evinizi yenilemek için kolları sıvamış olun, duvar boyası yapmayı ihmal etmeyin. Neden mi? Anlatalım!
Duvar Boyası Yapmak Neden Önemli?
Duvar boyası genellikle duvarlar kirlendiğinde yapılan bir uygulama olarak görülebilir. Fakat duvarlarınız sayesinde evinizi yeni bir çehreye kavuşturabileceğinizi de unutmamalısınız! Kısacası duvarlarınızda yapılacak değişiklikler ev dekorasyonu konusunda önemli adımlar atmanızı sağlayabilir. İşte, tam da bu nedenle taşınacağınız evi zevkinize uygun bir şekilde dekore etmek ya da yaşadığınız eve farklılık katmak için boyama uygulaması önemli bir yer tutuyor. Fakat duvar boyamanın zor olduğu algısı ne yazık ki bu dekorasyon uygulamasına karşı mesafeli olmanıza neden olabilir. Hiç korkmayın! Bu işlem aslında sandığınızdan çok daha kolay. Dostunuz olarak biz, kolay duvar boyama işlemi hakkındaki tüm ayrıntıları bu yazıda sıralayacağız!
İlk Adım: Duvar Boyası Seçimi
Öncelikle şunu belirtelim; “duvar boyası seçmek” derken sadece boya rengi seçmekten bahsetmiyoruz. Çünkü genel görüşün aksine duvar boyası seçmek bundan çok daha fazlası! Elbette aklınızda ev dekorasyonunuza uygun bir duvar boyası rengi olacaktır, fakat tercih etmek istediğiniz tona net olarak karar vermeden önce boya çeşidini belirlemelisiniz.
İç cephe duvar boyasını seçerken hem duvarlarınızın yapısı hem de ihtiyaçlarınız size yol gösterebilir. Örneğin duvarlarınız pürüzlü ise parlak boyalar yerine mat yapıdaki boyaları seçebilir ve kusurları gizleyebilirsiniz. Çünkü parlak boyalar yansıma oluşturdukları için kusurları belli eder, fakat mat boyalardaki yansıma oranı daha az olduğu için kusurları gizleyebilir ve dolayısıyla hayalinizdeki duvarlara kavuşmanız konusunda size yardımcı olabilir. Buna ek olarak eğer bir çocuğunuz varsa ya da açık renkli bir boya seçecekseniz kolay temizlik için silinebilir ürünleri tercih edebilirsiniz.
Peki, doğru boya çeşidini nasıl bulacaksanız? Açıkçası bu konuda bilgi birikiminiz yoksa bir uzmandan yardım almanızın en doğrusu olduğunu söyleyebiliriz. Boya alacağınız mağazada bulunan danışmana isteklerinizi ve ihtiyaçlarınızı belirtebilir; duvarınızın, evinizin resmini gösterip size rehberlik etmesini isteyebilirsiniz.
Ev Boyarken İhtiyacınız Olacak Boya Malzemeleri Nelerdir?
Boyanızı seçtikten sonra hemen mağazadan çıkmayın, çünkü almanız gereken birkaç malzeme daha var! Ev boyarken gerekli malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Boya,
- Astar boya,
- Rulo fırça,
- Kestirme fırça,
- Sırık,
- Merdiven,
- Boya tavası,
- Maskeleme bandı,
- Koruyucu örtü,
- Macun,
- Merdiven,
- Akülü vidalama ya da tornavida.
Hazırlık Aşaması: Duvar Boyamadan Önce Ne Yapmalı?
Evinizin duvarlarını yeni görünümüne kavuşturmak için ana hazırlıklara başlama zamanı! Şimdi, bu aşamada yapmanız gerekenleri sıralayalım.
- Odada bulunan tüm eşyayı başka bir odaya taşıyın. Eğer böyle bir imkânınız yoksa var olan eşyayı odanın ortasında toplayabilirsiniz.
- Koruyucu örtü ile odanın ortasına konumlandırdığınız eşyanın üzerini örtün. Ayrıca zemini de koruyucu örtü ile kaplamayı ihmal etmeyin. Bu sayede boya damlamalarına karşı mobilyalarınızı ve zemini koruma altına almış olursunuz.
- Prizleri ve elektrik anahtarlarını maskeleme bandı ile kapatın. Böylece bu alanlara boya gelmez. Ayrıca boya sıçramasını istemediğiniz süpürgelik, tavan çizgisi gibi alanlara da maskeleme bandı uygulamayı ihmal etmeyin.
- Eğer tavanı boyayacaksanız güvenli bir merdivene çıkıp tavandaki aydınlatma ürünlerini akülü vidalama ya da tornavida yardımıyla çıkarın.
- Şimdi, sırada duvarlarda çatlak, delik gibi kusurlar varsa bu kusurları macun yardımıyla kapatmanın zamanı! Bu uygulama sonrasında, uygulama yaptığınız bölümü zımparalayabilir ve nemli bir bezle silerek tozlardan arındırabilirsiniz. Tüm bu işlemler sonrasında duvarlarınız boyanmaya hazır!
Duvar Nasıl Boyanır?
Bu yazıyı okuduğunuza göre siz de “Evimi kendim nasıl boyarım?” sorusunun cevabını arayanlardansınız. İşte, tam da burası aradığınız cevabı bulacağınız yer!
- Eğer tavanı boyayacaksanız öncelikle bu noktaya uygulama yapmanız gerekiyor. Bu sayede yeni boyadığınız duvarlarınıza boya akması gibi can sıkıcı olaylarla karşılaşmazsınız. Peki, tavan nasıl boyanır? Yapmanız gereken ilk işlem rulo fırçayı sırık yardımıyla uzatmak. Bu sayede tavanı kolaylıkla boyayabilirsiniz. Ardından fırçayı tavan boyasına batırıp ızgara yardımıyla fazla boyayı atmalısınız. Fırçayı tavanda ileri geri hareket ettirerek tavanınızı boyayabilirsiniz.
- Duvarlarınızı yeni rengi ile buluşturmak için sabırsızlandığınızı biliyoruz, fakat öncelikle astar boya uygulamasını yapmalısınız. Astar boya, uygulayacağınız asıl boyanın duvara daha iyi tutunmasını ve dolayısıyla daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Astar boya için tek kat yeterli. Rulo fırça ile yukarıdan aşağıya olacak şekilde uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz.
- Astar boyanın kurumasının ardından -eğer hazır almadıysanız- boyayı seyreltmelisiniz. Bunun için boya çeşidine göre tiner ya da su kullanılabilir. “Boya kıvamı nasıl ayarlanır?” sorusunun cevabı gibi hangi seyrelticiyi kullanacağınız konusunda da tercih ettiğiniz boyanın üzerindeki talimatları izleyebilirsiniz.
- Boyanın bir kısmını boya tavasının üzerine dökmek ve uygulamayı bu şekilde yapmak fazla boya kullanmanızı önler, daha sağlıklı boyama yapmanızı sağlar. Rulodaki fazla boyayı ve fırçayı ızgara bölümünde ileri geri hareket ettirerek iyice atmayı unutmayın.
- Duvarları boyama işlemini; yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya olmak üzere bir tur attırarak yapmalısınız. Farklı rotalar izlemek sağlıksız bir uygulama yapmanıza neden olabilir. Bu arada yüksek noktaları boyayacağınız için sırık kullanmanız gerektiğini hatırlatalım.
- Peki, priz yanları ya da duvar köşeleri nasıl boyanır? “Detay boya nasıl yapılır?” sorusunun cevabı kesinlikle kestirme fırçalar! Bu bölümleri kestirme fırçanıza yeterli miktarda boya alarak ve gerekliyse fazla boyayı ızgara bölümünde atarak boyayabilirsiniz.
- Hem boyanın rengini tam yansıtabilmesi hem de daha kalıcı bir uygulama yapabilmek için iki kat boya uygulamakta fayda var. İlk kat boya kuruduktan sonra (yaklaşık 24 saat, fakat bu süre boya çeşidine göre farklılık gösterebilir) ikinci katı boyayın. Bu katta da aynı adımları izleyebilirsiniz.
Küçük Dokunuşlarla Büyük Değişimler: Trend Duvar Boyama Teknikleri
Eğer daha renkli ve dikkat çekici duvarlara sahip olmak istiyorsanız duvarlarınızı boyadıktan sonra popüler duvar boyama tekniklerini hayata geçirebilirsiniz. Stencil, hazır damga, şerit duvar boyama uygulamaları alanı daha hareketli gösterebilir. Boyanmış yüzeylerin üzerine uygulayacağınız bu teknikleri duvar boyalarının yanı sıra pek çok su bazlı hobi boyası sayesinde de yapabilirsiniz. Bu konuda en doğru yönlendirme için uzmanlara danışmanızda fayda olduğunu hatırlatalım.
İlkbahar ve yaz aylarında bazen taşınma gibi ihtiyaçlardan bazen ise yenilenme isteğinden boya-badana için kollarınızı sıvamanız gerekebilir. Fakat önümüz kış ve kış mevsiminde de evinizin tadilata ihtiyacı olabilir! Dilerseniz “Evinizi Kışa Hazırlayın: En Pratik Tadilat Önerileri” yazımıza göz atarak kış için ihtiyacınız olabilecek yenilemeleri şimdiden listeleyebilir ve bütçenizi bu doğrultuda düzenleyebilirsiniz!