Elektronik ve direksiyon olmak üzere iki aşamalı ehliyet sınavını geçtiniz. Şimdi sırada, yollara çıkmanızı sağlayacak olan ehliyetinize kavuşmak var! Tabii ehliyetinizi çıkarmak için öncelikle ehliyet randevusu almanız gerekiyor. İşte, “Ehliyet randevusu almak istiyorum.” diyenlerin izlemesi gereken adımlar:
Öncelikle Sürücü Sertifikanızı Almalısınız
Direksiyon sınavını başarıyla geçtiğinizde, kayıtlı olduğunuz sürücü kursu tarafından bir sürücü sertifikası düzenleniyor ve bu sertifika onaylanması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderiliyor. Onaylanan sertifikanız 1-2 hafta içerisinde kayıtlı olduğunuz sürücü kursunuz tarafından size veriliyor.
Sürücü sertifikası, ehliyet almak için gerekli belgelerden biri olduğu için randevu alma işlemini sertifikanız elinize geçtiğinde yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Şimdi, Randevu Alma Zamanı
Sürücü sertifikanızı aldıktan sonra ehliyet randevusunu alabilirsiniz. Peki, ehliyet randevusu nereden alınır?
Ehliyet randevusu almak için iki seçeneğiniz var:
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından online ehliyet randevusu alabilirsiniz.
- Alo 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezini arayarak telefonla ehliyet randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Ehliyet İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Ehliyetinizi almak için sürücü sertifikası ve randevu almak yeterli değil. Randevuya gittiğinizde bazı belgeler vermeniz gerekiyor. İşte, sürücü belgesi alabilmek için gerekli evraklar:
- Nüfus cüzdanı
- Sürücü sertifikası
- Sürücü kursu dosyası (Kurs tarafından size verilecek.)
- Sürücü sağlık raporu (Aile hekiminden ya da diğer sağlık kuruluşlarından alabilirsiniz. Kan grubunuzun belirtildiğine emin olmalısınız.)
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Ehliyet harcını yatırdığınıza dair dekont (Anlaşmalı bankalardan yatırabilirsiniz.)
- Eski ehliyetiniz (Ehliyet yenileme işlemi için başvuranlar için geçerli.)
Başvuru Sonrasında Ehliyet Ne Zaman Gelir?
Belgelerinizi teslim ettikten sonra sürücü belgeniz, belirttiğiniz adrese 15 gün içerisinde teslim ediliyor. Fakat bu, 15 gün boyunca araç kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Çünkü randevuda belgelerinizi teslim ettiğinizde Nüfus Müdürlüğü size 15 gün geçerliliği olan bir geçici ehliyet belgesi veriyor. Yani ehliyetiniz gelene kadar 15 gün geçerli olan bu resmi belgeyle araç kullanabilirsiniz.
Ehliyet Randevu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Randevunuzu aldıktan sonra kontrol etmek isterseniz bu durumda ehliyet randevusu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Randevu Sorgulama sayfasından yararlanabilirsiniz.
Ehliyet Randevusu Nasıl İptal Edilir?
Ehliyet randevunuzu oluşturdunuz, ama seçtiğiniz tarihte ve saatte bir işiniz çıktı. Bu durumda randevunuzu iptal edebilir ve başka bir tarih için randevu oluşturabilirsiniz. Ehliyet randevusunu iptal etmek için randevu aldığınız site üzerinden işlem yapabilir ya da Alo 199’u arayabilirsiniz.
Ehliyet Ücretleri Ne Kadar?
Yeni ehliyet çıkarmak ve eski tip olan ya da kaybolan ehliyeti yenilemek için randevu oluşturduktan sonra ehliyet harcını ödemeniz gerekiyor. Ödemeniz gereken tutar; ehliyet sınıfına, ehliyeti yenileme ya da ilk ehliyeti çıkarma durumuna göre farklılık gösterebiliyor. Ayrıca bu fiyatlar her yıl güncellenebiliyor. Bu nedenle ödenmesi gereken ehliyet ücretinin güncel tutarını Başvuru Ücretleri sayfasından kontrol edebilirsiniz.
Yollara Çıkmadan Önce Yapmanız Gereken Bir Şey Daha Var!
Ehliyetinizi aldınız, artık dilediğiniz yere ulaşmak daha konforlu! Fakat trafikte beklenmedik durumlar yaşanabileceğini göz ardı etmemekte fayda var. İşte, tam da bu nedenle hem sizi ve aracınızı hem de trafikteki diğer canlı ve araçları garanti altına alabilmek için araç sigortalarından yardım almak şart! Dilerseniz trafik sigortası ve kasko sigortası farklarına göz atabilir, bu iki araç sigortasını daha yakından tanıyabilirsiniz. Ayrıca kasko sigortası teklif ve trafik sigortası teklif sayfalarından aracınıza özel fiyat bilgisi de alabilirsiniz.
Güvenli yolculuklar!