Emlak Vergisi Nedir, Ne Zaman Ödenir? 

yazar Zeynep Aydın
Emlak Vergisi Nedir, Ne Zaman Ödenir?

Ev veya arsa sahibi olmak,  bazı yasal sorumlulukları da beraberinde getirir. Bu sorumluluklardan biri de her yıl ödenmesi gereken emlak vergisidir. Peki, emlak vergisi nedir,  nasıl hesaplanır ve nereye ödenir?

Gelin, emlak vergisi ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını birlikte keşfedelim. 

Emlak Vergisi Nedir? 

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan taşınmaz mallar üzerinden alınan bir vergi türüdür. Bu verginin kapsamı ve ödeme şartları ise 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile düzenlenir. 

Kanunda da belirtildiği gibi emlak vergisi iki ayrı kategoriye ayrılır. Bina vergisi ve arazi vergisi olarak adlandırılan bu kategorileri şu şekilde açıklamak mümkün: 

  • Bina vergisi: Türkiye sınırları içinde bulunan konutlar ve iş yerleri gibi tüm binalar bina vergisine tabidir. 
  • Arazi vergisi: Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar için arazi vergisi ödenmesi gerekir. 

Kısacası Türkiye sınırları içerisinde bulunan taşınmaz mülkler için ödenen bina veya arazi vergisi, emlak vergisi olarak karşımıza çıkar. 

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır? 

Emlak vergisini hesaplamak için öncelikle mülkün o sene içerisindeki değerinin bulunması gerekir. Bu değeri bulmak için de her sene açıklanan yeniden değerleme oranının yarısı dikkate alınır. 

Örneğin bir evin değeri, 2024 yılında 700.000 TL olsun. Bu evin 2025 yılındaki değerini bulmak için 2025 yılının yeniden değerleme oranı olan %43,93’ün yarısı yani %21,97 oranında artırılması gerekir. Buna göre; 

Mülkün güncel değeri: 700.000 + (700.000 x %21,97) = 853.790 TL olur. 

Tabii ki bu değer, mülkün bulunduğu yere ve özelliklerine göre farklılaşabilir. Hatta bu değer üzerinden kesilecek emlak vergisi oranı da mülkün türüne ve bulunduğu yere göre değişir. Çünkü büyük bir şehirde bulunan mülkler ile diğer şehirlerde bulunan mülkler için vergi oranları farklılaşır. Hesaplanan vergi değerine uygulanacak emlak vergisi oranları ise şu şekildedir: 

Emlak Vergisi Oranları
Büyük şehirlerde Diğer şehirlerde
KonutlarBinde 2Binde 1
İş yerleri Binde 4Binde 2
ArsalarBinde 6 Binde 3 
ArazilerBinde 2 Binde 1 

Yukarıda değerini hesapladığımız evin büyük şehirde olduğunu farz edersek binde 2 oranını dikkate alarak emlak vergisi tutarını hesaplayabiliriz. Buna göre; 

Emlak vergisi tutarı: 853.790 x 0,002 = 1.707,58 TL olur. 

Hesaplamada dikkate alınan unsurlardan da anlaşıldığı gibi emlak vergisi tutarı; mülkün bulunduğu bölgeye, türüne ve büyüklüğüne, kısacası özelliklerine göre değişebilir. Yani bir mülkün rayiç bedeli, nasıl bulunduğu pazar koşullarına göre değişiyorsa emlak vergisi tutarı da bu değere göre farklılaşabilir. Gayrimenkul alım-satımında bilinmesi gereken terimlerden biri olan rayiç bedel hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Rayiç Bedeli Nedir, Nasıl Hesaplanır?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir? 

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak vergisi ödeme zamanları, Emlak Vergisi Kanununun 30. maddesinde açıkça belirtilir. Buna göre bu vergiyi ödeme zamanı; ilk taksit mart, nisan ve mayıs aylarında, ikinci taksit ise kasım ayı içinde olmak üzere iki taksit şeklindedir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde taşınmazı bulunan her vatandaş, bu ödeme zamanlarına uyarak emlak vergisini ödemekle yükümlüdür. 

Emlak Vergisi Ödemesi Nasıl Yapılır? 

Emlak vergisi ödemesini yapmak için pek çok farklı yol bulunur. İsterseniz online isterseniz fiziksel ödeme seçenekleri sayesinde sahip olduğunuz mülke ait emlak vergisini ödeyebilirsiniz. 

Emlak vergisi ödemek için tercih edebileceğiniz ödeme seçeneklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Belediye vezneleri: Taşınmazın bulunduğu belediyenin veznelerine nakit veya kredi kartı ile ödeme yapılabilir.
  • İnternet üzerinden: Birçok belediye sadece fiziksel değil, online ödeme imkanı da sunar. Bu nedenle belediyelerim resmi web siteleri üzerinden emlak vergisi ödemesi gerçekleştirilebilir.
  • e-Devlet üzerinden: e-Devlet kapısı aracılığıyla “Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme” sayfasına giriş yapılarak ödeme yapılabilir. 
  • Bankalar: Anlaşmalı bankaların şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı üzerinden ödeme imkanı bulunur. 

Ödeme seçeneğiniz hangisi olursa olsun, emlak vergisi ödemelerinizi yaparken taşınmazın ada, parsel ve diğer kimlik bilgilerini doğru bir şekilde belirtmeye özen gösterin.

Kısacası emlak vergisi, taşınmaz mal sahiplerinin yasal yükümlülüğüdür ve belirtilen sürelerde düzenli olarak ödenmelidir. Ancak unutmayın ki mal sahiplerinin ödemesi gereken vergiler sadece bununla sınırlı değil. Bir ev sahibi olarak ödemeniz gereken diğer vergileri keşfetmek için de “Konut İçin Ödenen Vergiler Nelerdir? Hangi Durumda Ödenirler?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Ayrıca yasal yükümlülüklerin yanı sıra evinizi güvence altına almak için farklı risklere karşı hazırlıklı olmanız da oldukça önemli. Bunun içinde MAPFRE Sigorta her zaman yanınızda. 

Evinizde oluşabilecek hırsızlık, yangın gibi beklenmedik durumlara karşı önlem almak için MAPFRE Sigorta Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası yaptırabilirsiniz. Detaylı bilgi için de satış kanallarımızla iletişime geçebilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar