2025 Emniyet Kemeri Cezası Ne Kadar?

yazar Duygu Gökçek
emniyet kemeri takmama cezası

Trafikte en çok ihlal edilen kurallardan biri olan emniyet kemeri kuralı hem sürücünün hem de yolcuların güvenliği için büyük öneme sahip. Çünkü olası bir kaza durumunda araçta bulunanları hayata bağlayan temel güvenlik sistemlerinden biri emniyet kemeridir. Bu nedenle sürüş sırasında emniyet kemerinin takılması oldukça önemlidir. Peki, bu zorunluluğun ihlali sonucunda karşılaşılan ceza ne kadardır?

Gelin, 2025 yılında kemer takmama cezasının detaylarını birlikte keşfedelim. 

Emniyet Kemeri Takmak Zorunlu mu? 

Emniyet Kemeri Takmak Zorunlu mu

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde de belirtildiği gibi sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları mecburidir. Bu koruyucu tertibatlardan biri de emniyet kemeridir. Ancak bazı araçlarda emniyet kemerini takma istisnaları bulunabilir. 

Örneğin yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan minibüs ve otobüslerdeki (servis araçları hariç) yolcular, ambulanslarda sürücü ve yanındaki oturma yeri dışında kalan ve hasta veya yaralıya müdahale nedeniyle özel pozisyonlarda bulunan görevlilerin emniyet kemeri kullanma zorunluluğu bulunmaz. Bu istisnalar dışında kalan sürücü ve yolcuların ise sürüş anında emniyet kemeri takması gerekir.

Buna ek olarak emniyet kemerinin yanı sıra eğer araçta çocukla seyahat ediliyorsa araç içerisinde çocuk koltuğu gibi çocuklara özel güvenlik sistemlerinin yer alması ve kullanılması da kanunen bir zorunluluktur. 

Kemer Takmama Cezası Ne Kadar?

Yukarıda belirttiğimiz istisnaların dışında kalan ve bulundurulma zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri / çocuk bağlama sistemi bulundurmamanın ve kullanmamanın 2025 yılındaki cezası 993 TL’dir. Para cezasının dışında bu ihlali gerçekleştiren sürücülere ceza puanı olarak 15 puan işlenir. 

Para cezası ve ceza puanına ek olarak Trafik Ceza Rehberi’nde de belirtildiği gibi trafikte emniyet kemeri ve çocuk güvenlik sistemlerini kullanmadan yolculuk yapan araçların gerekli koruyucu tertibatı sağlamadığı müddetçe kara yolunda seyrine izin verilmez. Kısacası işlem yapılan araçlarda bulunan sürücü ve yolcular gerekli koruyucu tertibatları usulüne uygun olarak takmadan tekrar trafiğe çıkamazlar. 

Emniyet Kemeri Takmama Cezasına İndirim Uygulanır mı? 

Her trafik cezasında olduğu gibi kemer takmama cezasını da geciktirmeden ödediğiniz müddetçe ceza tutarına indirim uygulanır. Eğer trafik cezasını 30 gün içerisinde öderseniz %25 indirimli şekilde ödeyebilirsiniz. Yani 993 TL olan emniyet kemeri takmama cezasını 30 gün içerisinde ödemeniz halinde ceza tutarı 774,75 TL olur. 

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Nasıl Ödenir? 

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ödeme

Trafik cezasını ödemenizi gerçekleştirmeniz için pek çok alternatif mevcut. Vergi daireleri, banka şubeleri ve PTT’den fiziksel ödeme yapabileceğiniz gibi internet üzerinden de trafik cezanızı ödeyebilirsiniz. 

İnternetten ödemeyi tercih ederseniz e-Devlet, Dijital Vergi Dairesi ve Gelir İdaresi Başkanlığının anlaşmalı olduğu bankaların internet sitelerinden ya da mobil uygulamalarından trafik cezasını yatırabilirsiniz. 

Tüm bu ödeme yöntemlerinin detaylarını keşfetmek için “Trafik Cezası Nasıl Ödenir? İndirimli Trafik Cezası Ödeme Süresi Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Emniyet Kemeri Takmanın Önemi Nedir? 

Emniyet kemeri, trafikte büyük öneme sahip güvenlik önlemlerinden biridir. Araca bindiğinizde sadece birkaç saniyenizi alacak emniyet kemerini takmak, olası bir kazada kötü sonuçlarla karşılaşma riskinizi büyük ölçüde azaltır. Çünkü emniyet kemeri, çarpışma sırasında araç içindekilerin güvenliğini sağlayarak hayatta kalma şansını artırır.

Özellikle yüksek hızda meydana gelen kazalarda emniyet kemeri takılı olmayan yolcular, sert bir darbe aldıklarında araç içinde veya dışında ağır yaralanmalarla karşı karşıya kalabilir. Emniyet kemeri ise sürücü ve yolcuları hayata bağlayan bir güvenlik sistemi olarak yaralanmaları önlemeye yardımcı olur.

Ayrıca emniyet kemeri yalnızca sürücüler için değil, yolcular için de zorunludur. Yolcuların kemer takmaması hem kendileri hem de araç içerisindeki diğer kişiler için ek bir risk oluşturur. Çünkü çarpışma anında kontrolsüz hareket eden bir yolcu hem kendine hem de araç içindeki diğer kişilere de zarar verebilir.

Bu nedenle emniyet kemerinin yalnızca yasal bir zorunluluk olarak değil, hayati bir güvenlik önlemi olarak görülmesi gerekir. İster sürücü olun isterseniz yolcu, yolculuğa çıkmadan önce kendinizin ve araçtaki herkesin emniyet kemeri taktığından emin olun. Unutmayın ki birkaç saniyenizi alacak bu basit hareket hayatınızı kurtarabilir.

Emniyet kemeri takmama dışında 2025 trafik cezalarının tamamını öğrenmek için ise “2025 Trafik Cezaları ve Ehliyet Harçları Ne Kadar?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Aracınızı Güvence Altına Almak İçin MAPFRE Sigorta Yanınızda!

Tabii ki bazen trafik kurallarına uygun ve güvenli bir sürüş gerçekleştirseniz de trafikteki diğer sürücüler ya da yol koşulları nedeniyle ne yazık ki tatsız durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi durumlara karşı aracınızı, kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almak için de MAPFRE Sigorta her zaman yanınızda! 

Kasko sigortası sayesinde karşılaşabileceğiniz riskler nedeniyle oluşabilecek hasarlardan kaynaklı maddi yükümlülüğü minimum seviyeye indirebilirsiniz. İhtiyaç ve taleplerinize uygun kasko sigorta poliçesini hemen oluşturmak için kasko sigorta teklifi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar