Trafik kazaları ne yazık ki hayatın bir gerçeği. Karayollarında meydana gelen kazalar nedeniyle tehdit altında olduğumuzun da farkında olmamız gerekiyor. Bu sayede güvenli sürüşler gerçekleştirme konusunda daha başarılı olabiliriz.
Sürücülerin aldığı önlemlerin yanı sıra alınan standart önlemler de oldukça önemli. İşte, ESP ve ISOFIX güvenlik sistemlerinin, Avrupa Birliği’nin bu amaç doğrultusunda oluşturduğu birlik mevzuatında yer alması bu nedenle mühim. AB sınırları dâhilinde üretilen, satılan veya kaydı yapılan tüm arabaların, bu iki güvenlik sistemine sahip olmaları gerekiyor.
ESP ile kazaları önlemek ve ISOFIX ile kaza sonrası çocuklarda oluşabilecek etkileri en aza indirgemek bu-güvenlik sistemlerinin hedefleri. Şimdi, gelin ESP ve ISOFIX’e daha yakından bakalım.
ESP (Elektronik Stabilite Kontrolü) Nedir?
ESP bütün arabalarda olmasa da, ABS ve hava yastığından sonra, muhtemelen en önemli ve etkili aktif araba güvenlik sistemi olarak kabul ediliyor. Bu sistem, tehlike durumlarında arabanın fren yaparak savrulmasını önleyen bir sürüş yardımı. Sistem, bir elektronik kontrol birliği tarafından işlenen bilgiyi sürekli olarak bir araya getiren bir dizi sensöre dayalıdır, mikrobilgisayar araçta istikrarsız durumlar tespit ettiğinde frenler üzerinde harekete geçerek durumu düzeltir ve kazaları önler. Yeni araçlarda zorunlu olması dolayısıyla Avrupa Birliği, karayollarındaki ölüm oranının %20 kadar azalmasının sağlanacağını tahmin ediyor.
ISOFIX Nedir?
ISOFIX arabada yolculuk ettiklerinde çocukları korumaya ve kaza durumunda onlar için riskleri en aza indirgemeye yönelik bir güvenlik önlemidir. Çocuk koltuğunu tutturmak için emniyet kemerine alternatif bir sabitleme şekli söz konusudur. ISOFIX donanımı olan arabalar gövde kısmına üç sabitleme parçası eklerler. Bunlar; arka koltuğun, yaslanma ve oturma yeri arasındaki her iki yanına ve kırılmaları önleyen genellikle arabanın bagajına konur. İlave sabitleme güvenliği, ISOFIX’in sağladığı birinci ayrıcalıktır ama tek değildir. Çünkü ayrıca, ISOFIX aracılığıyla bir çocuk koltuğu yerleştirmek çok daha hızlı ve basittir; aynı şekilde bütün araçlarda, dünya çapında standart hale gelen bir güvenlik önlemidir. Ayrıca çocuğunuz daha güvenli yolculuklar yapabilmesi için ihtiyacınız olan önerilere “Bebek ve Çocuklar İçin Araçta Güvenlik İpuçları” yazımızdan ulaşabileceğinizi belirtelim.
Oto Sigortaları ile Yolculuklarınızı Güvence Altına Alın
Elbette ESP ve ISOFIX önemli fakat bunların yanı sıra yaptırdığınız sigortalarla da hem kendinizi hem de trafikteki diğer sürücüleri ve yolcuları korumanız mümkün! Zorunlu Trafik Sigortası, trafikte karşılaşabileceğiniz kaza gibi durumlar sonrasında karşınızdaki araçta oluşan hasarları giderme, Kasko Sigortası ise kendi aracınızdaki ihtiyaçlarınızı karşılama konusunda size yardımcı olur. Dilerseniz “Trafik Sigortası ve Kasko Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?” yazımızı okuyarak bu iki sigortanın avantajlarını öğrenebilirsiniz.