Ev Hanımlarının Emeklilik Şartları Nelerdir? 

yazar MAPFRE
Ev Hanımlarının Emeklilik Şartları Nelerdir

İş hayatında aktif olarak çalışan kişiler; yaşa, cinsiyete, işe giriş tarihine göre belirlenen prim gün sayısını doldurduktan sonra emeklilik hakkı kazanır. Böylece tüm şartları yerine getiren ve emeklilik hakkı kazanan bir çalışan, emeklilik aylığı alabilir ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Tabii ki bu durum, SGK kapsamında çalışan kişiler için geçerli. Peki, yaşamları boyunca aktif bir işte çalışamayan ancak evdeki tüm işlerin sorumluluğunu alan ev hanımlarının emeklilikleri ne olacak?

İşte bu sorun, 80 maddelik torba yasa teklifi ile meclis gündeminde yer alan konulardan biri. Bu torba yasada yer alan düzenlemelerden biri de ev hanımlarına emeklilik için devlet desteği. 

O halde şimdi, bu düzenlemenin tüm detaylarını inceleyerek bu yasa yürürlüğe girdiği takdirde ev hanımlarının emeklilik şartları nasıl olacak öğrenme zamanı. 

Ev Hanımlarına Emeklilik Nedir? 

Kadınlar, kendilerine yüklenen toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle hiç çalışma hayatına giremeyebilir ya da hayatlarının belirli bir süresinde çalışmış olsalar bile ev işleri ve çocuk bakımı gibi sorumluluklardan dolayı iş hayatından uzak kalmış olabilir. Ancak bu durumdan dolayı kadınlar, SGK kapsamında çalışanlar gibi emeklilik hakkı kazanamaz ve herhangi bir sosyal güvenceden yararlanamaz. Kısacası ev içi emek görünmez hale geldiği için bu kişiler de emeklerinin karşılığını alamıyor. Bu sorunun çözümü ise isteğe bağlı sigorta uygulamasından geçiyor. 

İsteğe bağlı sigorta, kişilerin kendi istekleri doğrultusunda prim bedelini ödeyerek sigorta sistemine katılabildiği bir uygulama. Yani herhangi bir işte çalışmayan kişilerin emeklilik hakkı kazanması, bu uygulama ile mümkün. Buna göre ev hanımı olan kadınlar da isteğe bağlı sigorta sistemine dahil olup kendi primlerini ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilir. 

Torba yasa kapsamında yer alan ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi ise aslında bu sistemde ev hanımlarına kolaylık sağlamak ile alakalı. “Peki, nasıl bir kolaylık?” diyorsanız ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemine katıldığı takdirde bu sistem kapsamında ödenmesi gereken prim desteğinin 3’te 1’i devlet tarafından karşılanacak. Böylece ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek. 

Ev Hanımlarına Emeklilik Şartları

Ev Hanımlarına Emeklilik Şartları

Ev hanımlarına emeklilik açıklamasında da anlaşıldığı gibi bu durum aslında isteğe bağlı sigorta sistemine katılan ev hanımlarına sunulan bir destek. Bu nedenle “Ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir?” sorusunun cevabı, isteğe bağlı sigorta uygulamasının şartlarında gizli. 

Ev hanımlarına sunulan destekten yararlanmak isteyen kişilerin öncelikle isteğe bağlı sigorta sistemine katılmaları gerekiyor. İsteğe bağlı sigorta sisteminden yararlanmak için de belirli şartları yerine getirmek gerekli. Bu şartlar da Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigorta Kanunu’nun 50. maddesinde belirtiliyor. Kanun kapsamında isteğe bağlı sigorta için gerekli şartlar şu şekilde:  

  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak 
  • Sigortalı olarak çalışsa bile ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak
  • Sigortalılık nedeniyle aylık bağlanmamış olmak 
  • 18 yaşını doldurmak 
  • İsteğe bağlı sigorta dilekçesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmak 

Bu şartları yerine getiren tüm ev kadınları, isteğe bağlı sigorta uygulamasına katılarak emeklilik için torba yasada sunulan prim ödemelerindeki devlet desteğinden yararlanabilecek. 

Ancak düzenleme hayata geçtiği takdirde ev hanımlarının emeklilik şartlarında çocuk sayısı da önemli bir yere sahip. Çünkü yapılan açıklamalara göre çocuk sayısına göre yıpranma hakkı uygulanarak ev hanımlarının erken emeklilik imkanlarından yararlanabileceği belirtiliyor. 

Ev Hanımlarına Emeklilik Yasası Ne Zaman Yürürlüğe Girecek? 

Torba yasada yer alan bir düzenleme olan ev hanımlarına emeklilik desteği hakkında tabii ki en merak edilen konu bu yasanın ne zaman yürürlüğe gireceği. Ancak bu düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarih ile ilgili şu anda net bir bilgi olmadığını belirtelim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yaptığı açıklamalar ışığında bu düzenlemenin 5 yıl içinde hayata geçirilmesi öngörülüyor. 

Sonuç olarak ev hanımlarına emeklilik şartları ve yürürlüğe gireceği tarih hakkında çalışmalar devam ediyor. Bu düzenleme yürürlüğe girdiği takdirde isteğe bağlı sigorta sistemine katılan ev hanımlarına destek sağlanarak bu kişilerin daha erken ve kolay bir şekilde emekli olmaları sağlanacak. 

İsteğe bağlı sigorta uygulaması ve bu uygulama kapsamında gerçekleşecek prim ödemeleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “İsteğe Bağlı Sigorta Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap