Üniversite yılları, hayatınızın en eğlenceli ve en öğretici dönemlerinden biri. Pek çok kişi bu dönemde kendi ayakları üzerinde durmayı öğreniyor. Bunun en temel sebepleri ise bütçe planlaması ve ev yaşamının düzene sokulması. Kabul ediyoruz, ilk zamanlar öğrenci evinde yaşamak pek kolay olmayabilir; çünkü evinizdeki her şey sizin ve varsa ev arkadaşınızın sorumluluğunda! Ama hiç merak etmeyin; bu yazımızda öğrenci evinde yaşamayı kolaylaştıran pratik çözümleri sunacağız. Haydi, başlayalım!
Minimalizm, Öğrenci Evi İçin Biçilmiş Kaftan
Ne kadar çok eşya, o kadar çok temizlik! Minimalist dekorasyon ise sadece ihtiyaç duyduğunuz eşyaya evinizde yer vermeniz gerektiğini söyleyen bir stil ve tamamen öğrenci dostu! Hem ev temizliğini daha kolay bir hale getirmek hem de genellikle küçük olan öğrenci evlerini daha geniş ve ferah göstermek için minimalist dekorasyondan yardım alabilirsiniz. Hem minimalist stili uygulamak, ev eşyası alışverişi için ayıracağınız bütçenin de düşeceği anlamına gelebilir!
Mobilya ve evinizde yer vereceğiniz diğer eşyayı seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kolay temizlenebilir ürünlere yönelmek. Örneğin kalın halılar yerine çamaşır makinesinde yıkanabilir kilimler tercih edebilirsiniz.
Çamaşırları Yıkarken Talimatlar Yol Göstericiniz
Renkliler kaç derecede yıkanır, siyah çamaşırlar kaç derece yıkanmalı, beyazlar “Pamuklu” programında mı yıkanmalı, havlular hangi programda yıkanır? Bu ve bunun gibi soruların, çamaşır makinesi ile baş başa kaldığınızda aklınızda dönüp durduğunu biliyoruz. Aslında çamaşır yıkarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, çamaşırlarınızın etiketlerinde bulunan yıkama talimatlarını uygulamak. Örneğin bazı çamaşırlar 30, bazıları 40 derecede yıkanabilir. Bunun yanı sıra bazı kumaş türleri ise çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olmayabilir.
İşte, tüm bu bilgileri giysilerin etiketlerinden görebilirsiniz. Bunun yanı sıra çamaşır makinesini kullanmadan önce kullanım kılavuzunu okumakta da fayda olabilir. Eğer ikinci el çamaşır makinesi aldıysanız internetten kılavuzu bulabilirsiniz. Çamaşır yıkarken dikkat etmeniz gereken önemli detaylar ise şöyle:
- Çamaşırları beyazlar, renkliler ve koyu renkler olmak üzere üç gruba ayırabilirsiniz. Aksi halde çamaşırlarınızın renginde değişmeler olabilir.
- Çamaşırları makineye ters çevirip koymak; renklerinde, düğmelerinde ve varsa işlemelerinde oluşabilecek hasarları önler.
- Havlu, nevresim ve iç çamaşırlarında hijyen önemlidir. Bu çamaşırları (etiketlerine de bakarak) 60 derecede, Pamuklu programında yıkayabilirsiniz.
- Eğer lekeli bir kıyafeti yıkayacaksanız çamaşırı makineye yerleştirmeden önce üzerine biraz deterjan damlatıp çitileyebilirsiniz. Ayrıca leke oluşumunu önlemek için giysilerinize dökülen yağın üzerine tuz döküp bekletebileceğinizi de not düşelim. Tuz, yağı emebilir. Çamaşırlarınıza dökülebilecek meyve suyunun ise peçeteyle fazlasını aldıktan sonra üzerine bulaşık deterjanı döküp çitileyebilirsiniz. Bu arada çitileme işlemi sonrasında durulama yaptığınız süreçte sıcak su kullanmamanızı öneririz. Çünkü bu, lekeyi yerleşik hale getirebilir.
- Çamaşırlar yıkandıktan sonra mümkün olduğunca hızlı bir şekilde asmalı, ıslak çamaşırları makinede bekletmemelisiniz. Bu, kötü kokuya sebep olabilir.
Bu arada minik bir not: Kirli çamaşırlarınızı, çamaşırlığa ıslak ya da nemli bir şekilde atmamanızı öneririz. Bu durum, çamaşırların küflenmesine ve kötü kokmasına neden olur.
Ütü Yapmayı Kolaylaştırmak Mümkün
Bazı giysilerinizin ütülenmeye ihtiyacı yoktur, ama bazılarını da ütülemeseniz olmaz. Tabii ütü konusunda da hayatı kolaylaştıran ipuçları mevcut!
- Çamaşırları asarken silkeleyip asarsanız kırışıklıkları açılabilir ve böylece ütüye olan ihtiyaç azalabilir.
- Çamaşırları hafif nemli bir şekildeyken toplamak ve hemen ütü yapmak da öğrenci evinde kalacaklara tavsiyeler arasında. Çünkü nemli olan bir çamaşırın kırışıklıklarını daha kolay şekilde açabilir ve buharlı modda kolayca ütüleyebilirsiniz.
- Bunların yanı sıra çabuk buruşan türde kumaşlara sahip giysilerinizi askılara asmayı ihmal etmemelisiniz.
Zor Bulaşık Yoktur, Yeter ki İpuçlarını Bilin
Bulaşık yıkamak pek çok kişinin sevmediği bir şey, özellikle de mutfağınızda kurumuş kirlerle dolu bir bulaşık dağı oluştuysa! Fakat bulaşıklardaki zorlu lekelerden basit bir şekilde kurtulmanız mümkün!
- Yemek yedikten sonra bulaşıkları suya tutarak kalıntıların kurumasını önleyebilirsiniz.
- Eğer kurumuş yağ ya da yemek kalıntılarının olduğu bulaşıklarınız varsa çare, sıcak su ve bulaşık deterjanı!
- Su ısıtıcısı sayesinde suyu kaynatabilir ve bulaşıklarınızın üzerine döküp bulaşık deterjanı ekleyebilirsiniz. Biraz bekledikten sonra kalıntılar yumuşar ve böylece bulaşık kolay bir şekilde yıkanabilir.
Temizlik Yaparken Püf Noktalara Dikkat
Temizlik yapmak yerine fakültenizin çimlerinde arkadaşlarınızla birlikte zaman geçirmek istediğinizi biliyoruz. Ama öğrenci evinde kalmak sorumluluk almaktır ve evinizi temizleyip sağlığınızı tehlikeye atabilecek koşulların oluşmasını engellemek de sorumluluklarınız arasında. Şimdi, öğrenciler için temizlik ipuçlarını sıralamaya başlayalım.
- Eğer elektrik süpürgesi alacaksanız tercihinizi HEPA filtreli ürünlerden yana kullanmanızı öneririz. HEPA filtreli elektrik süpürgeleri, alandaki tozları yüksek oranda emer ve ortama geri bırakmaz.
- Evinizi iyice süpürdükten sonra yerleri silmelisiniz. Aksi takdirde toz aldığınız ürün kirlenebilir, kalıntıları yerlere bırakabilir. Bu da hem yaptığınız temizliğin kalitesini hem de bütçenizi olumsuz etkiler.
- Sadece görünen yerleri değil, yatak altı ya da koltuk arkası gibi noktaları da süpürmeli ve silmelisiniz. Burada biriken tozlar, sağlığınız için olumsuz sonuçlar doğurabilir.
- Yerleri silmek için hazırladığınız suyun içerisine farklı temizlik malzemeleri karıştırmamaya özen göstermelisiniz. Bu, solunum sorunlarına neden olabilir. Ayrıca bu söylediğimizin, banyo ve mutfak temizliği için de geçerli olduğunu hatırlatmakta fayda var!
- Toz alma işlemini ise yukarıdan aşağıya olacak şekilde yapmak, toz aldığınız alanların temizlik yaparken yeniden tozlanmasını önler. Örneğin önce duvar raflarının, sonrasında komodinin tozunu almalısınız.
Pratik Yemekler Yapmak İçin Ailenizin Kilerinden Yardım Alın
Pek çok öğrenci gibi siz de yemek yapmaya üşenebilir ve genellikle dışarıdan yemek söyleme yolunu tercih edebilirsiniz. Evet, aile büyüklerinizin söylediği doğru: Bu oldukça sağlıksız! Ayrıca bütçesel olarak da sizi zorlayabilir. Peki, çözüm ne? Hemen söyleyelim: Ailenizin sizi yolcu ederken bavulunuza sıkıştırmaya çalıştıkları konserveler ve pratik besinler!
- Aile büyükleriniz tarafından yapılmış konserve, salça, reçel gibi yiyecekleri alabilir ve yemek yapmayı daha pratik hale getirebilirsiniz.
- Hazırlayabileceğiniz salatalar da sağlıklı ve pratik öğünler tüketmeniz için size yardımcı olabilir. Salatalarınızın soslarını farklılaştırarak ya da üzerine ızgara tavuk, haşlanmış baklagil ekleyerek değişik tatlar oluşturabilirsiniz.
- Hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilecek tarifler için ailenizden ya da internet sitelerinden yardım alabilirsiniz.
- Hazırladığınız yemekleri dışarıda bırakmak, yaptığınız yemeğin bozulmasına ve ertesi gün tüketememenize neden olabilir. Bu nedenle yemek soğuduktan sonra buzdolabına gitmeli!
- Ayrıca eğer donmuş bir gıdayı çözdüyseniz mutlaka pişirmeniz gerektiğini ve yeniden dondurmamanız gerektiğini hatırlatalım.
Otomatik Talimat Hayat Kurtarır
Elektrik, su faturaları ya da ev sahibine ödenmesi gereken kira… Evet, eve çıkarsanız bunlar da her ay zamanında gerçekleştirmeniz gereken sorumluluklar. Özellikle faturaların son ödeme tarihlerini geçirmemek için otomatik ödeme talimatı oluşturabilir ya da buzdolabına asacağınız bir takip listesi sayesinde oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.
Ev hayatını da kolaylaştırdıktan sonra muhteşem bir yıl geçireceğinize eminiz! Bu arada üniversiteye yeni başlayanlar için tavsiyelerimiz var; göz atmanızı öneririz!