İkamet etmek ya da yatırım yapmak için bir ev almaya karar verdiyseniz önünüzde ince eleyip sık dokumanız gereken bir süreç var demektir. Ev alırken dikkat edilecek hususlar doğrultusunda karar vermek; sonradan pişman olmanızı engeller, doğru bir yatırım yapmanızı sağlar, daha huzurlu zaman geçireceğiniz bir yaşam alanına kavuşmanıza yardımcı olur. O halde “Ev almak istiyorum.” diyenler için ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralamaya başlayalım!
İstek ve İhtiyaçlarınızı Belirleyin
İhtiyacınızdan küçük olan ya da işinize, çocuklarınızın okuluna uzak bir ev almak istemezsiniz, değil mi? Bu nedenle konut alırken tüm ihtiyaç ve isteklerinizi belirleyip ardından araştırmaya başlamakta fayda var. Satın almak istediğiniz konutun ulaşım kolaylığı, eğer bir projeden ev alıyorsanız sunulan sosyal olanaklar, evin büyüklüğü… Hepsi çok önemli.
Örneğin kalabalık bir aileniz varsa ve evden çalışıyorsanız 2+1 bir konut sizin için yeterli olmayabilir. Bunun yanı sıra evinizde balkon, bahçe, teras gibi açık hava alanların bulunmasını da isteyebilirsiniz. Dolayısıyla ev alırken öncelikle hangi konumda ve büyüklükte, hangi özelliklere sahip bir daire alacağınızı belirlemelisiniz.
Eğer amacınız yatırım için ev almaksa bu noktada yeni yapılaşmaya başlamış, örneğin bir ulaşım projesine yakın olan lokasyondan ev almak kârlı bir tercih olabilir.
Fiyat Karşılaştırması Yapın, Brüt ve Net Metrekare Arasındaki Farkı İnceleyin
Evin konumu, özellikleri gibi detaylara karar verdiniz. Şimdi sırada emlak siteleri, emlakçılar ya da inşaat şirketlerinde hayal ettiğiniz evi araştırmak var. Bu araştırmada evin özelliklerinin yanı sıra bütçeniz de hangi eve sahip olabileceğinizde söz sahibi.
Evinizin büyüklüğü, fiyat üzerinde doğrudan etkilidir. Bir eve değerinden fazla bedel ödememek ve evin ihtiyacınıza cevap verip veremeyeceğini öğrenmek için ise brüt ve net metrekare arasındaki farkı bilmeniz sağlıklı olacaktır. Net metrekare, evin kullanabileceğiniz bölümlerini belirtirken brüt metrekare; duvarlar, kolonlar, balkon gibi alanları da kapsar. Yani brüt 100 m² brüt büyüklüğe sahip olan bir evin tüm alanlarını kullanamayabilirsiniz. Dolayısıyla diğer tüm özellikleri aynı olan ve aynı fiyattan satılan brüt 100 m² ve net 100 m² ev arasındaki karşılaştırmada net ölçüsü 100 m² olan konut daha avantajlıdır.
Evleri Görün, Kullanılan Malzemelere ve İşçiliklere Göz Atın
Ev satın alma sürecindeyseniz ve bütçeniz hazırsa karar vermek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Araştırdığınız evlerden birini satın alıp bu kargaşadan kurtulmak ve bir an önce yeni evinize taşınma isteğiniz sizi acele ettirebilir. Fakat önerimiz, beğendiğiniz tüm evleri görmeniz ve ardından evler arasında karşılaştırma yapıp sizin için en uygun olan seçeneği değerlendirmeniz!
İlan sayfalarında fotoğraflarını gördüğünüz ve çok beğendiğiniz herhangi bir evi canlı gördüğünüzde bir kusuruyla karşılaşabilirsiniz. Evin güneş alıp almadığı, rutubetli olup olmadığı gibi detayların yanı sıra evde kullanılan malzemelerin ve işçiliğin kalitesi de oldukça önemli.
Örneğin derz dolguları özenli bir şekilde yapılmayan evlerde aynı usta çalıştıysa muhtemelen diğer alanlarda da aynı özensizlik söz konusu olabilir. Veya yürüdüğünüzde ses çıkaran parkelerin altında hava kalmış olabilir. Bu tip detaylar ileride masraf yapmanıza neden olabileceği için evi satın almadan önce incelemenizde yarar var! Eğer bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadığınızı düşünüyorsanız emlak danışmanınızdan ya da alanında uzman birinden yardım alabilirsiniz.
Isı ve ses yalıtımlı evlerin hem tasarruf sağladıkları hem de konfor sundukları bir gerçek! Yakıt giderlerinizi minimuma indirmek ve evinizin dışından gelen sesleri engelleyebilmek için ısı ve ses yalıtımına sahip daireleri de kesinlikle değerlendirmenizi öneririz.
Yasal Detayları İnceleyin
İster inşa aşamasında, ister ikinci el bir ev satın alacak olun; “Ev alırken neye dikkat edilir?” sorusunun cevaplarının en önemlisi hiç kuşkusuz ki yasal detaylar.
Eğer “Müteahhitten ev alırken nelere dikkat etmeli?” ya da “Sıfır ev alırken nelere dikkat edilmeli?” sorularının cevaplarını arıyorsanız öncelikle evin kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmasına dikkat etmelisiniz. İnşası devam eden bir ev alıyorsanız kat irtifakı kesinlikle olmalı. İnşası tamamlanmış bir dairede ise kat mülkiyeti ve iskan belgelerinin olduğuna emin olmalısınız. Kat irtifakı, kat mülkiyeti ya da iskanı olmayan daireler yasal olarak sorun yaşamanıza neden olabilir. Eğer bu terimler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki farkları detaylı bir şekilde incelediğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.
İnşa edilen ya da henüz iskanı alınmamış binalardan ev alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise kesinlikle proje sahibi firmanın güvenilir olmasıdır! Satın alma işlemlerini gerçekleştirmeden önce firmayı iyice araştırmalı, ruhsat sahibi ve güvenilir olduğundan emin olmalısınız. Böylece tatsız sürprizlerle karşılaşma ve birikiminize zarar gelme ihtimallerinin önüne geçebilirsiniz.
“İkinci el ev alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun yanıtları arasında elbette binanın iskanı olduğundan emin olunması ve iskan alındıktan sonra, onaylanan çizim projesinin dışında bir ekleme yapılmamış olması var. Fakat bunlara ek olarak dairenin üzerinde haciz var mı, yok mu bunu da araştırmalısınız. Çünkü haczi üzerinize almadığınız sürece daireyi satın almanız imkânsızdır.
Evin Konut Kredisine Uygun Olup Olmadığını Kontrol Edin
Ev sahibi olmak için konut kredisinden yararlanacaksanız son anda kötü bir sürprizle karşılaşmamak için satın almak istediğiniz evin konut kredisine uygun olduğundan emin olmalısınız. Konut kredisi alınıp alınamayacağı; evin yaşı, iskan ve kat mülkiyeti gibi önemli detayların incelenmesi ile netlik kazanır. Konut kredisi faiz oranları, konut kredisi şartları, konut kredisi alırken gerekli belgeler gibi önemli detaylara ise yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Binanın Depreme Karşı Dayanıklı Olduğundan Emin Olun
Deprem, ülkemizin bir gerçeği. Bu nedenle sahip olacağınızın evin deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde inşa edilmesine, zemin yapısı bakımından depreme karşı korunaklı bir noktada olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca evi satın aldıktan sonra Zorunlu Deprem Sigortası’nı da yaptırmayı unutmamalısınız.
Her yıl yenilenmesi gereken bir sigorta olan DASK, evinizde deprem nedeniyle oluşan hasarları poliçe kapsamında karşılamayı amaçlar. Dilerseniz DASK’ın avantajlarını yazımızdan okuyabilir ve satın alacağınıza eve özel sunulan fiyat bilgisini DASK teklif sayfasından alabilirsiniz.
Yeni ev alırken nelere dikkat etmeliyiz, anlattık. Satın alacağınız evde huzurlu günler dileriz!