Evcil Hayvanlarla Güvenli Seyahatin İpuçları

yazar Betiay Tepe

Araba yolculuklarında evcil hayvanların güvenliği, uygun taşıma gereçlerini ve muhafaza etme sistemlerini kullanmak ile doğrudan ilişkilidir. Bunun yanında, evcil hayvanlarla güvenli bir şekilde seyahat etmek için başka noktalara da dikkat etmek, hem hayvanın hem de araçtaki diğer yolcuların güvenliğini sağlamak konusunda oldukça önemli.

Evcil Hayvan Güvenliğini Sağlamak Neden Önemli?

Kabul edelim, evcil hayvanlarla seyahat çok keyifli! Fakat eğer uygun ortamı sağlayamazsanız ya da küçük dostunuzu iyi tanımadan yola çıkarsanız bu yolculuğunuz, sorunları da beraberinde getirebilir. Bu durum ise hem sizin hem de evcil hayvanınızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir.

Evcil Hayvanla Seyahate Çıkmadan Önce Neler Yapmalı?

Arabada bir evcil hayvanın bulunması ve işlerin planladığınız gibi gitmediği durumlarda dikkat dağınıklığı yaşayabilir ve endişeli bir ruh haline bürünebilirsiniz. Bu nedenle, uzun yolculuğa çıkmadan önce şehir içinde minik turlar atarak evcil hayvanınızı tanımanız daha sağlıklı olabilir. Ayrıca bu sayede uzun yolculuğa çıkmadan önce dostunuz, araca da alışabilir.

Yaptığınız bu yolculuklar, dostunuzun nerede seyahat edeceğini de belirlemenize yardımcı olabilir. Bazı evcil hayvanlar, emniyet kemerleri ile arka koltuğa serilmiş evcil hayvan örtüsü üzerinde seyahat ederken bazıları (örneğin bazı kediler) taşıma çantası ve kafeslerin içerisinde kendilerini daha güvende hissedebilirler.

Evcil Hayvanla Seyahata Çıkarken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Eğer bağlama sistemlerinden yani evcil hayvan emniyet kemerlerinden yardım alacaksanız ürünlerin onaylı, test edilmiş ve sertifikalı olmasına dikkat etmelisiniz. Arabada evcil hayvanın güvenliğini garanti etmek için ev işi veya doğaçlama çözümlerden yararlanmak pek sağlıklı olmayabilir.
  • Evcil hayvanın yolculuk ettiği yer de uygun olmalıdır. Köpek ve kedi gibi küçük evcil hayvanlar arabanın iç tarafında kafeslerinin içinde seyahat edebilirler. Evcil hayvanınız çok hareketli değilse ya da bir refakatçi varsa kafessiz de seyahat edebilir. Burada önemli olan, bahsettiğimiz gibi küçük dostunuzu tanımanızdır. Onun en keyifli nasıl seyahat edeceğini ancak siz bilebilirsiniz!
  • Arabayla yapılacak yolculuk uzun sürecekse evcil hayvanın da araç dışında mola süreleri olmalıdır. Uzun süre araç içinde olmak; ihtiyaçlarını gidermelerini engelleyebilir, sıkılmalarına neden olabilir. Bu nedenle saatte bir ya da iki saatte bir mola verebilirsiniz.
  • Bagajda ve elimizin altında daima su ve yol boyunca köpeğe su vermek, onu soğuktan, sıcaktan korumak veya beslemek için gereken her şeyi bulundurmalısınız.
  • Hemen seyahat öncesi evcil hayvanı beslemek bir hatadır. Tıpkı insanlar gibi onların da midesi bulanabilir veya  kötü hissedebilirler, bu da araçtaki güvenliği tehdit eder ve sürücüyü durmaya ya da yolculuğu iptal etmeye zorlayabilir. Bu konuda veteriner hekime danışabilirsiniz.
  • Arabada hayvanlarla seyahat edince arabanın iç kısmının, yani döşemenin, koltukların, yerin, camların kesin olarak kirlenebileceğini kabul etmek gerekir. Bu nedenle, oto sigortasının teminatları arasında araç içi temizliğini ve hangi durumlarda ve koşullarda bunu kapsadığını teyit etmek önemlidir.

Kısacası keyifli bir şekilde evcil hayvanla seyahat etmek için yapmanız gereken öncelikle güvenliğinizi ön planda tutmaktır. Şimdiden güzel ve güvenli yolculuklar dileriz!

Benzer Yazılar