Doğal afetler arasında yer alan yangın; yapıların tesisatından ya da dikkatsizlikten kaynaklı meydana gelebilir. Hem maddi hem de manevi zarara neden olabilen yangınlardan korunmak için atacağınız adımlar ise hasarları en aza indirme konusunda size yardımcı olabilir. Gelin şimdi, evinizi yangına karşı korumanın yolları nelerdir, bakalım.
Yangın Alarm Sistemlerinden Yardım Alın
Evet, belki de başınıza yangın gibi bir olumsuzluğun geleceğini düşünmüyorsunuz. Ama her şey insanlar için… Komşu evde çıkan yangının evinize sıçraması, elektrik tesisatındaki bir sorun ya da ocağı açık bırakmanız… Yani ne yazık ki hiç ummadığınız bir anda yangın ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Dumanı algılayıp sizi yangına karşı erkenden uyaran ve hızlı bir şekilde müdahale etmenize olanak tanıyıp can ve mal kaybının büyük oranda önüne geçen yangın alarm sistemleri bu nedenle çok önemli. Yani ev ve iş yerlerinde yangın alarm sistemlerine yer vermek büyük bir yangından korunma yollarından biri.
Yangın Söndürme Ekipmanlarını Evinizde Eksiksiz Bulundurun
Yangın söndürme tüpü, flanş hortum, yangın battaniyesi ve alandan çıkmanıza yardımcı olabilecek balta gibi ekipmanlara evinizde yer vermek, yangın sırasında hayatınızı kurtarabilir, oluşabilecek maddi hasarları en aza indirebilir. Tabii evinizin yanı sıra apartmanınızda da bu ekipmanlara yer vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bir yangın dolabı oluşturarak bu ekipmanları saklayabilirsiniz.
Apartmanın Yangın Çıkışlarını Kapatmayın
“Yangından korunmak için neler yapmalıyız?” sorusunun en önemli cevaplarından biri işte bu! Özellikle yeni inşa edilen pek çok binada acil durumlarda kullanılmak üzere yer alan çıkışların kapatılması, yangın sırasında sizi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakabilir. Hem evinizin hem de apartmanınızın acil çıkış kapılarının her daim açık ve kullanılabilir durumda olduğuna dikkat etmelisiniz.
Tesisatları Düzenli Aralıklarla Kontrol Ettirin
Eski ve bakımı ya da onarımı yapılmamış elektrik tesisatı da yangına sebebiyet verebilir. Hem evinizin hem de apartmanınızın elektrik tesisatını kontrol etmek, yangından korunmak için alınacak önlemlerden bir tanesi.
Bu arada komşu bina ya da apartmanlarda meydana gelen yangınların da yaşam alanınıza sıçrayabileceğini göz ardı etmemelisiniz. Bu tehlikeye karşı çevre binalarla iş birliği yapmak ve gerekli kontroller konusunda birlikte adım atmak oldukça önemli. Ayrıca binaları yangına karşı dayanıklı ya da yanmaz ürünlerle kaplatmak da yangının yayılmasını önlemek konusunda yardımcı olabilir.
Yanıcı Maddeleri Çocukların Ulaşamayacağı Yerlerde Saklayın
Evde çocuk güvenliği için alınması gereken önlemleri es geçmeniz ne yazık ki her şeyden çok değer verdiğiniz çocuğunuzun tehlikelere ve meydana gelebilecek olumsuz sonuçlara açık olması anlamına gelir. Keşif çağında olan çocuğunuz her şeyi merak eder. Özellikle yanıcı ve patlayıcı maddeler onun sağlığı ve can güvenliği konusunda en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan. Yangınların yaşanmaması ve çocuğunuzun güvenliğini sağlayabilmek için yanıcı maddeleri onun ulaşamayacağı yerlere koyduğunuza emin olmalısınız.
Akıllı Eşya Tercih Edin
Sadece üzerine tencere koyulduğunda çalışan ankastre ocaklar, düştüğünde kendini kapatan elektrikli sobalar ya da çocuk kilidi olan beyaz eşya modelleri… Böyle özelliklere sahip akıllı ev eşyaları, yangın tehlikesini daha aza indirebilir.
Konut Sigortası Yaptırın
Saydığımız yangın önlemlerini alsanız bile bu, ne yazık ki yangın ile karşı karşıya kalmayacaksınız anlamına gelmiyor. Fakat hiç merak etmeyin; hem yangın sırasında hem de sonrasında sizi maddi-manevi olarak koruyan bir sigorta var!
MAPFRE Sigorta’nın Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası sayesinde yangın gibi durumlar karşısında evinizi güvence altına alabilir ve ek teminatları, poliçenize dâhil ederek manevi olarak kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Konuttan çıkılması mümkün olmayan durumlarda şahısların kurtarılması ya da evde meydana gelen bir hasar sonrasında oluşabilecek seyahat masraflarının karşılanması gibi ek teminatlar sadece yangında değil, yangın sonrası süreçte de size yardımcı olur.