Faturalarınızı Hafifleten Doğal Gaz Tasarrufu ve Isı Yalıtımı Önerileri

yazar Betiay Tepe
Isı yalıtımı nasıl yapılır?

Atkı, kazak, eldiven, mont, meteorolojiden gelen kar haberleri… Kışı seviyor musunuz bilmiyoruz ama soğukların bastırması ile ısınma maliyetlerinde ciddi artışlar olduğu bir gerçek ve bundan hiç hoşlanmadığınızı tahmin edebiliyoruz! Hiç merak etmeyin; vereceğimiz ipuçlarını uygulayarak bu derdin dermanını bulabilirsiniz! Şimdi, bütçenizi korumanıza yardımcı olacak ısı yalıtım önerileri sayesinde ısı tasarrufu nasıl yapılır sıralamaya başlayalım.

Isı Kaybı Noktalarını Tespit Edin

Evinizi ısıtmak için kombi veya diğer ısıtıcılar yardımıyla ortama kazandırdığınız sıcaklık, farklı bölgelerde bulunan ısı korunumuna dirençsiz noktalar yüzünden kaybolur. Aynen altı delik balona su doldurmaya çalışmanız gibi bir türlü istenen ideal sıcaklığı yakalayamazsınız. Bunun önüne geçebilmek ve ısı yalıtım çözümleri uygulayabilmek için ısı kaybına neden olabilecek bölgeleri tespit etmelisiniz. Çözümü uygulamadan önce problemli bölgeyi iyi saptamak gerekir. Cam kenarları, kuzey cephede kalan duvarlar, çatılar ve kapı altlıkları zemin toprak ile temas halindeyse bu bölgeler muhtemel ısı kayıp noktaları arasında yer alır. Bunlardan hepsi olabileceği gibi sadece bir tanesi de olabilir. Sorunlu alanı bulduktan sonra, yakıt tüketiminin ve doğal gaz faturalarının düşmesini sağlayacak ipuçlarını uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu arada yapılan yalıtımda, havalandırma menfezlerini güvenliğiniz için kapatmamanız gerektiğini not düşelim.

Binanıza ya da Dairenize Yalıtım Yaptırın

Soğuk bir iklimde yaşıyorsanız kış aylarında güneşin etkisini kaybetmesi ve özellikle geceleri eksilere düşen hava sıcaklığı binaları dolayısıyla sizi adeta dondurur. Aslında ideal olarak binalar, henüz yapım aşamasında hem dış hem de iç yalıtım ürünleri ile desteklenebilir. Bina yapılırken duvarlar arasına konulan yalıtım malzemeleri ile çok daha iyi verim alınabilir. İzolasyonu olmayan binalar ya da daireler, duvarlardan soğuğu evin içerisine verir. Siz de aslında o duvarların yaydığı soğuk havayı kesmek için kombinizi zorlarsınız. Oysaki dış cephe ya da iç cephe yalıtım sayesinde faturalarınızda gözle görülür bir iyileşme sağlayabilirsiniz.

Bina dış cephe yalıtımı yani bilinen diğer adıyla mantolama, daireye değil binaya özel yapılır. Yani mantolama yaptırmak için bina sakinlerinin ortak kararı olması gerekir. Eğer binanıza mantolama yapılamıyorsa bunun yerine, ısı yalıtım levhasının yardımıyla iç yalıtımdan faydalanabilirsiniz. Isı yalıtım levhaları sayesinde odalarınızın izolasyonunu içten yaparak ideal sıcaklığı daha iyi koruyabilir ve evde ısı tasarrufu yapabilirsiniz. Bu arada izolasyonun sadece kış aylarında değil yaz aylarında da tasarruf sağladığını hatırlatmakta fayda var. Yalıtım sayesinde klimanızın sunduğu soğuğu alanda daha iyi bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Camlarınıza ve Çatılara Yalıtım Uygulayın

Eğer salonunuzun cam ebatları normalden büyükse ve camlar soğuk olan cephede yer alıyorsa mutlaka ısı kaybına neden olur. Bunun önüne geçmek için ısı yansıtıcı cam filmler kullanabilirsiniz. Dışarıdan gelen soğuk havayı frenleyerek direkt içeriye vermeyen bu filmler camlardan kaynaklı ısı kaybını önler.

Macunu çatlamış veya duvarlar arası açılmış pencere çerçevelerinden gelen soğuk hava da camlardan kaynaklı bir ısı kaybına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için yapı marketlerden alacağınız silikon tabancasıyla köşeleri kapatarak evinizdeki sıcaklığı koruyabilirsiniz. Ayrıca camlarınız çift cam denilen kalın camlardan değilse bütçeniz dâhilinde kalın cam taktırabilir, uzun vadede faturalarınızdan tasarruf sağlayabilirsiniz.

Çatıların da ısı yalıtımında söz sahibi olduğunu unutmamalısınız. Binaların çatıları yağışlara ve soğuğa yüksek oranda maruz kaldığı için çatı ısı yalıtımı gerekebilir. Çatının altına ve tavan arasına uygulanan ısı yalıtım yöntemleri ile terleme ve küflenmenin önüne geçebilir; sprey ve sert köpük malzemesi kullanılarak sızıntı ve akmaları engelleyebilirsiniz. Ayrıca yalıtım malzemeleri belli oranda ses yalıtımı da sağlayacağı için daha huzurlu ortamlar yaratmanız da mümkün olur.

Kombilerin Bakımını İhmal Etmeyin

Doğal gaz ile ısınan evlerin demirbaşı kombilerin bakımı, hem ısı yalıtımı hem de güvenliğiniz açısından önem arz eder. Bakımsız kombiler, fazladan enerji harcayabileceği gibi, gaz kaçırma, patlama gibi olumsuz durumlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Kış mevsimi öncesinde, yılda bir kez kombinin bakımının yapılması, ateşleme tertibatının incelenmesi varsa eskiyen parçaların değiştirilmesi gerekir. Ayrıca nispeten ılıman bir iklimde yaşıyorsanız ve kış mevsiminde klima ile ısınıyorsanız mutlaka eskiyen klima filtrelerinizi değiştirmeniz ya da iki haftada bir klima filtrenizi temizlemeniz gerektiğini hatırlatalım. Havanın da kalitesini yükselten bu uygulama sayesinde klima, yüksek performans ile çalışabilir.

Kombilerinizi Kapatmayın

Doğru bilinen yanlışlardan biri de kombileri açıp kapatılarak enerji tasarrufu sağlandığının düşünülmesi… Kombilerinizi işe giderken, kısa süreli tatile çıkarken ya da evde bulunmayacağınız durumlarda aç-kapa yapmamalısınız. Faturalardan tasarruf etme düşüncesiyle kombiyi kapatmanız aslında evin tamamen soğumasına yol açar. Bu da akşam eve döndüğünüzde kombinin evi tekrardan ideal sıcaklığa döndürmek için fazladan efor harcayacağı anlamına gelir. Tıpkı otomobillerinizin kış aylarında en çok yakıtı ilk çalıştırıldığı anda yaktığı gibi. İşe gitme gibi kısa süreli nedenlerle evden çıkmanız gereken durumlarda kombiyi kapatmak yerine en kısık modda çalıştırabilirsiniz. Böylece hem ortamın ısı kaybının önüne geçebilir hem de minimum derecede gaz tüketiminiz az olduğu için daha az fatura ödersiniz.

Radyatörlerinizin Önü Açık Kalsın

Odalarınızın ısınmasını radyatörler sağlıyor. O halde radyatörlerin en verimli şekilde çalışmalarını sağlayın ve önlerine kanepe, koltuk gibi mobilyalar koyup ısı yayılımını kesmemelisiniz. Soğuk aylarda odalarınızdaki eşya dağılımını radyatörün önü boş kalacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Hem böylece değişik oturma düzenleri ile odalarınızı tekdüzelikten de kurtarmış olursunuz. Radyatörün önü ya da üstü açık olmazsa sadece kendini ısıtır, çevresine sıcaklık yaymaz. Radyatörlerle ilgili alabileceğiniz diğer bir ısı yalıtım önlemi de radyatör ile duvar arasına koyacağınız ısı koruyucu radyatör arkalığı olabilir. Bu sayede radyatörlerin arkasındaki duvarlar ısıyı ememez.

Isıtma Bölgelerini İyi Tespit Edin

Evinizde en çok nerede vakit geçiriyorsanız doğal olarak o bölgeyi daha çok ısıtmaya çalışırsınız. Sonuçta her bölgeyi aynı derecede ısıtmak zorunda değilsiniz. Ancak günde birkaç girdiğiniz banyo, kiler gibi alanlarda bulunan radyatör peteklerinin derecesini oturma odanız kadar çok yükseltmenize gerek yok.

İdeal sıcaklığı sağlamak için çok vakit geçirdiğiniz mutfak, oturma odası gibi alanların kapılarını kapalı tutmaya özen göstermelisiniz. Sıcak-soğuk hava geçişi çok hızlı olduğu için dalgınlıkla açık unuttuğunuz salon kapısı evin genel sıcaklığını hızlı bir şekilde düşürür.

Parkelerinizi Isı Yalıtımına Uygun Döşeyin

Eviniz zemin katta, yani beton veya toprak ile direkt temas halinde ise ya da evinizin altında depo, otopark gibi boş ve soğuk bölgeler varsa evinizin zeminini ısı yalıtım malzemeleri vasıtasıyla döşemeniz gerekir. Aksi takdirde evi ısıtmak için boş yere enerji harcamış olursunuz. Mevcut zemin üzerine izocam, strafor, alüminyum şilte gibi yalıtım malzemelerini serip üstüne zevkinize göre seçtiğiniz parkeleri döşeyebilirsiniz. Bu aşamada “Yalıtım nasıl yapılır?” sorusunun cevabını arıyorsanız ilgili videoları inceleyip adım adım uygulama yapabilir ya da “Ben bu işlerden anlamam.” diyorsanız bu alanın ustası ile iş birliği yapabilirsiniz.

Isı tasarrufu püf noktaları sayesinde daha bütçenizi ve doğayı korumanız mümkün.

Benzer Yazılar