Motosikletler, özellikle araç trafiğinin yoğun şehirlerde büyük kolaylık sağlıyorlar. Fakat otomobillerde olduğu gibi, motosikletlerde de sürüş sırasında oldukça dikkatli olmak ve gerekli güvenlik önlemlerini es geçmeden uygulamak gerekiyor.
Neden Motosiklet?
Motosiklet sürücüleri, motosikletlerin boyutları otomobillerden daha küçük olduğundan, trafikte beklememek için genellikle otomobillerin arasından geçerek ilerlemeyi tercih ediyorlar. Motosiklet kullanmak, zamandan olduğu kadar ekonomik yakıt tüketimi sayesinde maddi açıdan da kazanç sağlamaya yardımcı oluyor.
Diğer yandan motosiklet; kullanım esnasında denge gerektiren ve dış etkenlere tümüyle açık bir araç olduğu için güvenlik açısından çeşitli riskler de içeriyor. Bu nedenle motosiklet kullanmaya başlamadan önce ekipmanları, sürüş stratejilerini ve süreçleri iyi bilmek gerekiyor. Peki, güvenli motosiklet kullanımı için dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?
Motosiklet Güvenlik Ekipmanları
Motosiklet üzerindeyken güneş, rüzgar, yağmur gibi farklı hava koşullarına ve kayma, savrulma, düşme gibi tehlikeli durumlara açık olduğunuz için koruma ekipmanları kullanmanız oldukça büyük önem taşıyor. Motosiklet kullanırken başlık, eldiven, bot, koruyucu ceket, pantolon ve benzeri ekipmanlarla tepeden tırnağa kendinizi koruma altına alabilir ve böylece vücudunuzu darbeye karşı daha dayanıklı hale getirebilirsiniz.
Kullanılan aksesuarların eksiksiz olması kadar motosikletlerle uyumlu olması da son derece önemli. Örneğin; baş kısmınızı tamamen kapatmayan, açık kasklar kullanıyorsanız görüş alanınızın güneş ışınlarından, yağmurdan veya rüzgârdan etkilenmemesi için geniş güneş gözlükleri takmalısınız. Motosiklet sürerken daha iyi bir gidon hakimiyeti için ise giyilen eldivenlerin parmaksız olması avantaj sağlar. Bunun dışında ana ekipmanlarla birlikte sürüş keyfinizi ve güvenliğinizi artıran dizlik, sırtlık, maske ve içlik gibi aksesuarlardan da yararlanabilirsiniz.
Güvenli Sürüş için Gerekli Önlemler
Şimdi, motosiklet kazaları yaşama ihtimalinizi minimuma indirebilecek önlemleri sıralayalım.
Güvenlik alanı oluşturmak: Motosikletinizle hareket halindeyken kolayca manevra yapabilmek ve gerekli durumlarda rahatça öndeki araçları sollayabilmek için güvenlik alanı oluşturmalısınız. Güvenlik alanı oluştururken diğer araçların sizi göremeyeceği kör noktalardan uzak durmaya özen göstermelisiniz. Eğer kendinize güvenlik alanı yaratamıyorsanız diğer araçların sizi kolayca fark edebilmesi için sık aralıklarla arka freni kullanarak arka stop lambalarını yakabilirsiniz.
Takip mesafesi: Trafikteki diğer araçlar için de dikkat edilmesi gereken bir güvenlik kuralı olan takip mesafesini motosiklet kullanırken 2 saniye kuralına göre ayarlayabilirsiniz. Önünüzdeki araçla aranızda asgari 2, çaprazınızdaki araçla aranızda asgari 1 saniyelik mesafe olması yeterli.
Yolun taranması: Trafikte motosikletinizi konumlandırırken yolu farklı açılardan kontrol etmeli, diğer araçları çıplak gözle ve dikiz aynasından rahatlıkla görebileceğiniz noktalarda bulunmalısınız.
Şerit konumu belirleme: Şerit konumu belirlerken hem diğer araçların rüzgârlarından etkilenmeyeceğiniz hem de onların sizi görebileceği bir güvenlik koridoru oluşturmaya dikkat etmelisiniz
Sürüş Sırasında Gözlem Yapmayı İhmal Etmeyin
Her ne kadar sürüşü dikkatli bir şekilde gerçekleştirseniz de trafikteki diğer sürücülerin de trafik kazalarına sebep olabileceklerini unutmamalısınız. Bu nedenli güvenli bir sürüş için gözlem ve diğer sürücüleri bilgilendirmek de olmazsa olmaz. Şimdi, bu doğrultuda yapmanız gerekenleri sıralayalım.
Tarayın: Çevrenizdeki araç ve yol durumunu dikiz aynalarından da yararlanarak gözden geçirmelisiniz.
Algılayın: Trafik yoğunluğunu, mevcut hava koşullarını, zemin durumunu göz önünde bulundurarak sürüşünüzü gerçekleştirmelisiniz.
Tahmin Edin: Olası manevra ve sollama alanlarını hesaplamalısınız.
Karar Verin: Hız ve pozisyon ayarlarını da düşünerek en uygun rota için emin olmalısınız.
Uygulayın: Öncesinde manevranızı bildirerek harekete geçmelisiniz.
Güvenli sürüş teknikleri ile uygulamanız gereken önlemleri öğrenmiş olsanız da ileri sürüş teknikleri ile ilgili mutlaka eğitim almak gerektiğini unutmamalısınız. Ayrıca trafiğe çıkan her araç için geçerli olduğu gibi motosiklette de hem aracınızı hem kendinizi garanti altına almak için Kasko Sigortası yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Dilerseniz Kasko Sigortası Teklif sayfamızı ziyaret ederek fiyat alabilir ve daha güvenli yolculuklar için önemli bir adım atabilirsiniz.