Hamilelerin Araba Kullanırken Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

yazar Betiay Tepe
Hamileler Araba Kullanabilir Mi

İşe gidip gelirken, sorumlulukları yerine getirirken, gündelik ihtiyaçları karşılarken yani kısacası hemen hemen her durumda insanlar araba kullanmak zorunda kalabiliyor. Aynı şekilde anne adayları da hamilelik döneminde araba kullanmaya devam etmek durumunda olabiliyor.

Söz konusu bu hassas dönem olduğunda da “Hamilelerin araba kullanması tehlikeli mi?” ya da “Hamilelikte ilk 3 ay araba kullanmak herhangi bir risk oluşturur mu?” gibi sorular sıklıkla soruluyor. O halde hem bu soruların cevaplarına hem de hamilelerin araç kullanırken dikkat etmesi gerekenlere değinelim.

Hamilelerin Araba Kullanması Tehlikeli mi?

Birçok kişi araba kullanmanın bebek için riskli olacağını düşündüğü için ya araba kullanmayarak hayatı kendine zorlaştırıyor ya da araba kullanırken emniyet kemerini takmayıp olası bir kaza durumunda kötü sonuçlara davetiye çıkarıyor. 

Ancak hamileyken araba kullanmanın hamile birey veya bebek için herhangi bir risk oluşturmadığını (hamile bireyin doktoru aksini belirtmedikçe) ifade etmek yerinde olacaktır. Tabii yine de bazı konulara dikkat etmek gerekir.

Hamilelikte Araba Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Hamilelikte araba kullanırken normalde olduğundan daha fazla özen göstermeniz ve ekstra önlemler almanız gereken konular vardır.

Emniyet Kemerini Sizi Rahatsız Etmeyecek Şekilde Takın 

Trafikte her sürücü ve yolcunun kendi sağlıkları için mutlaka uyması gereken önemli kurallardan biri emniyet kemerini takmaktır. Bu yüzden normal koşullarda bile emniyet kemerini takmadan aracınızı çalıştırmayın. 

Anne adayı iseniz emniyet kemerini takarken daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Bilindiği gibi genelde emniyet kemerleri tek parça olmak üzere vücudun iki kısmından geçer. Bir anne adayı ise emniyet kemerini şu şekilde takmalıdır:

  • Emniyet kemerinin alt kısmı: Alt kısım, büyümüş karnın üzerinden değil de altından geçmelidir. Bu hiza, düşük bel pantolon hizası gibi düşünülebilir. 
  • Emniyet kemerinin üst kısmı: Üst kısım, boynunuzu kesmeyecek ve kolun altından geçmeyecek şekilde göğüslerinizin arasından geçmeli. Böylece sanılanın aksine kemer bebeği sıkmaz, hem anneyi hem de bebeği olası bir kazadan korur. 

Hava Yastığı İçin Gerekli Mesafeyi Ayarlayın 

Hava yastıklarını emniyet kemeri gibi düşünmemekte fayda var. Çünkü hava yastıkları daha çok sizi araç içi kazalardan korur. Normal şartlarda açılacak hava yastığına yaklaşık 25 cm mesafede olmanız gerekir. Bu yüzden özellikle hamileliğin son haftalarında büyüyen karın bölgesinin kapladığı alanı hesaplayarak gerekli mesafeyi ayarlayın. 

Ayrıca direksiyon simidi ayarlanabiliyorsa yüksekliğini karın seviyesi değil, göğüs seviyesinde olacak şekilde ayarlamalısınız. Bu sayede olası bir çarpışma anında hava yastığının karnınıza doğru değil, göğüs kafesinize doğru açılmasını sağlamış olursunuz.

Bel, Sırt ve Boyun Rahatlığınız İçin Gerekli Pozisyonu Alın

Hamileyken Araç Kullanma

Hamilelikte belirgin sorunlardan biri de vücut yapısı değiştiği için artan bel boşluğunun sebep olduğu ağrılardır. Araba kullanırken bel boşluğundaki ağrının artacağını bilmek önemli. Yapmanız gereken ise yola çıkmadan önce yumuşak bir yastıkla bel boşluğunuzu doldurmak olacaktır. Bu sayede yaşanacak bel ağrılarından korunmuş olursunuz. 

Koltuğun başlığı da boynun arkaya yatmasını engelleyecek şekilde ayarlanmalıdır. Böylece başınızı dik tutmak için ekstra çaba sarf etmemiş olursunuz. 

Şişkinlik (Ödem) İçin Alınacak Önlemleri Unutmayın 

Anne adaylarının araç kullanmaları, hamilelik ve bebek açısından sorun oluşturmasa da uzun yolculuklar doktorlar tarafından pek önerilmez. Çünkü uzun süre hareketsiz ve oturur pozisyonda kalmak kan dolaşımını yavaşlatır. Bunun sonucunda vücutta, özellikle ayaklarda ödem oluşur. Bunu engellemenin de iyi iki çözümü vardır:

  • Sürüşe sık sık ara vermek ve yürümek: Uzun bir sürüş olacaksa eğer mutlaka 1.5-2 saatte bir mola yapılması önerilir. Bol bol sıvı tüketmek de yine mola yapmanızı gerektireceği ve vücudunuzun sıvı dengesine iyi geleceği için önemlidir. 
  • Sık sık kasları esnetmek: Araç hareketsiz haldeyken ve otururken bacaklarınızı germek, ayak bileklerinizi sanki palet çırpar gibi hareket ettirmek, kan dolaşımını hızlandırır ve ödem oluşumunu engeller. Ayrıca sürüş sırasında rahat hareket edebilmeniz ve kaslarınızı çalıştırabilmeniz için kendinize oldukça geniş bir alan ayırmanız da önemlidir.

Rahat ve Terletmeyen Giysileri Tercih Edin

Hamilelik döneminde hem bebeğin sağlığı hem anne adaylarının sağlığı için vücudu sıkan, terleten giysilerin giyilmesi önerilmez. Özellikle sürüş esnasında giysilerin pamuklu olmasına hamileler ekstra dikkat etmelidir.

Sizi Strese Sokacak Durumlardan Kaçının 

Stres dostunuz değildir. Araba kullanmak ise özellikle akşam saatlerinde oluşan trafik yüzünden başlı başına stresli bir hal alabiliyor. Bu duruma sebep olacak anlardan olabildiğince uzak durmanız hem bebeğiniz hem kendi sağlığınız için daha iyi olacaktır. Ayrıca stresliyseniz trafikte stresi azaltacak önerilerimize göz atabilirsiniz.

Mapfre Sigorta ile Güvence Sağlayın

Özellikle hamileyken trafikte ne gibi sorunlarla karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Bu yüzden hamileliğiniz sırasında trafikte yaşayabileceğiniz sorunlara karşı kendinizi Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası ile güvence altına almanız önemli. 

Kasko Sigortası, kasko teminatları ve ek teminatlar doğrultusunda güvence sağlar. Zorunlu Trafik Sigortası ise bir kazada karşı tarafta meydana gelebilecek hasarlara karşı güvence oluşturmayı amaçlar. Eğer kasko ve trafik sigortanızı yaptırmadıysanız “Zorunlu Trafik Sigortası Teklif” ve “Kasko Sigortası Teklif” sayfalarımızı ziyaret ederek kolayca aracınıza özel fiyat teklifi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar