Hava Nemlendirici Nasıl Kullanılır?

yazar Betiay Tepe
Hava Nemlendirici Nasıl Kullanılır

Havanın sıcaklığı kadar nem oranı da bir ortamda konforlu hissetmek için oldukça önemli. Sürekli kuru havaya maruz kalmak, bir süre sonra çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu nedenle iç mekanlarda nem dengesinin ideal seviyede kalması gerekiyor. Yaz aylarında ortamın nem dengesini ayarlamak için camları açıp evi havalandırmak bir çözüm olsa da özellikle kış aylarında bunu yapmak zor. “Peki, ne yapacağız?” sorusunun cevabı ise hava nemlendiriciler. 

Evinizdeki havanın nem dengesini ayarlamak için bir çözüm olan bu cihazların kullanımında dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. O halde gelin, “Hava nemlendiricisi nasıl çalışır, çeşitleri neler ve kullanırken nelere dikkat edilmeli?” sorularının cevabını birlikte inceleyelim. 

Hava Nemlendirici Ne İşe Yarar?

Havadaki su buharı miktarı olan nem, mevsime, yaşanılan yere ve hava koşullarına göre değişir. Genellikle yaz aylarında yüksek olan nem oranı, kış aylarında düşer. Buna ek olarak kışın evlerde kalorifer sistemlerinin çalışması da nem oranının düşmesine neden olur. Havadaki nemin düşmesinden dolayı da hava kurur.

Kuruyan hava, ciltte kuruluk, göz kaşıntısı, burun tıkanıklığı, solunum yolu rahatsızlıkları gibi vücutta fiziksel tepkilere yol açar. Böyle sorunların yaşanmaması için de ev içerisindeki havanın nem dengesi ideal düzey olan %40-50 civarında tutulması gerekir. İşte, yaşam alanlarının konforu için önemli bir konu olan nem dengesi, hava nemlendirme cihazları ile sağlanabilir. 

Hava Nemlendirici Nasıl Çalışır?

Hava Nemlendirici Nasıl Çalışır

Bulunduğu ortamdaki havanın nem dengesini ayarlayan hava nemlendiricilerin birçok farklı çeşidi bulunsa da genel olarak tüm cihazların çalışma prensibi aynıdır. Oda nemlendirici olarak kullanılan bu cihazların içerisinde bir nem ölçer bulunur. Bu şekilde cihaz sürekli olarak odada bulunan havanın nemini ölçer. Nem, ideal seviyenin altına düştüğünde cihaz, deposunda bulunan suyu buharlaştırarak odaya püskürtür. 

Evinizin havasını nemlendiren bu buhar makinelerinin ise suyun buharlaştırılmasına göre iki farklı türü bulunur. Sıcak ve soğuk olmak üzere iki tipi bulunan hava nemlendiricilerinin arasındaki farkları ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Sıcak buhar makinesi, haznesinde bulunan suyu kaynatarak buharlaştırır. Soğuk buhar makinelerinde ise suyun buharlaşması için kaynatma işlemi uygulanmaz. Bunun yerine soğuk buhar makinelerinde piezoelektrik kristal adı verilen bir sistem bulunur. Bu sistem sayesinde suya yüksek frekansta titreşim verilerek atomlarına ayrılır ve suyun soğuk buhar şeklinde buharlaşması sağlanır. 
  • Soğuk buhar makineleri, sıcak buhar makineleri gibi kaynatma yapmadığı için daha sessiz çalışır. Ayrıca soğuk buhar üretiminde cihaz ısınmadığı için de daha az elektrik harcanır. 
  • Sıcak buhar makinesinde musluk suyu kullanılsa bile kaynatılmadan dolayı haznedeki su içerisinde mikrop ve bakterilerin oluşması daha zordur. Soğuk buhar makinelerinde ise damıtılmış su tercih edilmeli ve sık sık su değişimi yapılmalıdır.  

Hava Temizleyici ve Hava Nemlendirici Arasındaki Fark Nedir? 

Hava nemlendiricilerde genellikle hava temizleme fonksiyonun da olduğu düşünülür. Ancak bu, sadece bir yanılgıdan ibaret. Bazı cihazlarda filtreleme özelliği bulunsa da hava nemlendiricilerin temel işlevi; havayı temizlemek değildir. Bu nedenle de hava nemlendiriciler, işlevsel olarak hava temizleme cihazlarından ayrışır. 

Hava temizleyiciler, içerisinde bulunan gelişmiş filtre sayesinde ortamdaki havayı filtreleyerek zararlı etmenleri havadan ayrıştırır. Böylelikle ortamdaki havanın temizlenmesini sağlar. 

Hava nemlendiriciler ise havaya su buharı püskürterek havadaki nem oranın dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle cihaz seçimi yaparken öncelikle evinizdeki hava için hangisine ihtiyacınız olduğunu belirlemenizde fayda var. 

Hava Nemlendirici Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hava Nemlendirici Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle kış aylarında kuruyan havadan kaynaklı çeşitli rahatsızlıklar yaşamamak için yaşam alanlarınızda hava nemlendiricisi kullanabilirsiniz. Ancak hava nemlendirici cihazı kullanırken hem cihazın düzgün bir şekilde çalışması hem de ortamdaki konforun sağlanması için dikkat etmeniz gereken bazı unsurların bulunduğunu unutmayın. “Peki, nelere dikkat edilmeli?” diyorsanız hemen sıralayalım: 

  • Cihazın oda içerisindeki konumuna dikkat edin: Cihazdan buhar çıkışının engellenmeyeceği şekilde cihazı konumlandırın. Ayrıca sıcak buhar makinesi kullanıyorsanız buhar yanması riskini de göz önünde bulundurarak cihazı çocuklarınızın ulaşamayacağı alanlara koymanızda fayda var. 
  • Temiz su kullanın ve cihazı düzenli olarak temizleyin: Hava nemlendirici içerisinde bakteri ve mikrop oluşumunu engellemek için cihazı düzenli olarak temizlemelisiniz. Ayrıca cihazdan çıkan su buharının her zaman temiz olması için haznesine ekleyeceğiniz suyun temiz olduğuna dikkat edin.
  • Ortamdaki nem oranını kontrol edin: Nemin az olması kadar çok olması da çeşitli sorunların çıkmasına neden olur. Fazla nem, mantar ve küf oluşumunu tetikler. Bu nedenle de ortamdaki nem dengesinin her zaman ideal oranda kalması oldukça önemli. İdeal oranı ayarlamak için cihaz içerisinde higrometre bulunsa da cihazda oluşabilecek herhangi bir soruna veya cihazın fazla kullanılmasına karşı bir higrometre edinerek ortamdaki havanın nem değerini takip edebilirsiniz.  
  • Kullanım zamanına dikkat edin: Hava nemlendiriciler için sürekli kullanım şart değil. Bu cihazların kullanılması için havanın nem dengesinin düşmesi ve buna bağlı olarak havanın kuruması gerekir. Bu da daha çok kış aylarında ve denize kıyısı olmayan yerlerde karşılaşılan bir durum olduğu için hava nemlendiricisine daha çok ihtiyaç duyulur.

Tüm bu hususlara dikkat ettiğiniz müddetçe hava nemlendirme cihazlarını uzun ömürlü ve etkili bir şekilde kullanmak mümkün. Özellikle kış aylarında hava nemlendiricisi ile evinizin havasını daha konforlu ve temiz hale getirebilirsiniz. Kış aylarında evinizin hava kalitesini artırmak için başka neler yapabileceğinizi öğrenmek isterseniz “Kış Aylarında Evdeki Havayı Temiz Tutmak İçin Öneriler” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar