Heyet Raporu Nasıl Alınır?

yazar Betiay Tepe
Heyet Raporu

Sağlık alanında alabileceğiniz farklı rapor türleri bulunur. Ancak her rapor, veriliş amacı ve kapsamına göre farklılık gösterir. İşte, bu rapor türlerinden biri de kişinin detaylı bir şekilde genel sağlık durumunun değerlendirildiği heyet raporudur.

Bir kişinin genel sağlık durumunun çıkarılması için kişilerin hem fiziksel hem de ruhsal açıdan değerlendirilmesi gerekir. Tabii ki bu da oldukça kapsamlı bir süreci beraberinde getirir. Bu nedenle heyet raporu alma süreci bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bu kafa karışıklığını gidermenin yolu ise heyet raporunun ne olduğunu, nasıl alındığını ve hangi durumlarda gerekli olduğunu bilmekten geçiyor. 

O halde gelin, tüm detayları ile heyet raporu nedir, incelemeye başlayalım. 

Heyet Raporu Nedir? 

Sağlık kurulu raporu olarak da bilinen heyet raporu, bir kişinin farklı durumlardan ötürü kapsamlı sağlık durumunun incelenip gösterildiği bir belgedir. Heyet raporundaki temel amaç ise kişinin genel sağlık durumu ile ilgili detaylı bir inceleme yapmaktır. 

Heyet raporunda farklı branşlardan birden fazla hekimin onayı bulunmalıdır. Bu nedenle de heyet raporunun verilmesi için kişinin farklı alanlardaki uzman hekimlere muayene olması gerekir. Çünkü sağlık kurulu raporu, kişinin fiziksel ve ruhsal yeterlilik düzeyinin çıkarıldığı genel sağlık durumu ile ilgili detaylı bir belge niteliği taşır. Peki, hangi durumlarda heyet raporu alınması gerekir?

Hangi Durumlarda Heyet Raporu Alınır? 

Genel olarak heyet raporu istenen durumları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Engellilik durumunun tespitinde 
  • Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Teşkilatına personel alımında 
  • Özel Güvenlik Görevlisi başvurularında 
  • Silah bulundurma veya taşıma ruhsatı alımında

Bu durumlar dışında kişinin uzun süre tedavi gerektiren bir rahatsızlığı olması halinde de daha fazla istirahat için heyet raporu verilebilir. Çünkü tek hekim tarafından oluşturulan istirahat raporları en fazla 10 günlük verilebilir. Ayrıca bir hekim, yılda en fazla 40 gün rapor yazabilir. Kişinin hastalığının daha ciddi olması ve daha fazla iyileşme süresine ihtiyaç duyması halinde tek hekim raporu yeterli gelmeyeceği için heyet raporu alınabilir. 

Heyet Raporu Nasıl Alınır?

Heyet Raporu Nasıl Alınır

Heyet raporu vermeye yetkili özel hastanelerden veya devlet hastanelerinden sağlık kurulu raporu düzenlenebilir. Tabii ki heyet raporu amacına göre kişinin muayene olacağı alanlar değişebilir. Bu nedenle raporu talep eden kişinin rapor alma nedenini, randevu alacağı hastaneye önceden bildirmesi gerekir. 

Heyet raporu oluşturmak için sağlık kurulu muayeneleri, ilgili uzmanlık dallarına ait polikliniklerde yapılır. Bu incelemeden sonra muayene sonuçlarının yanı sıra hekimin muayene sürecinde istediği laboratuvar tetkik sonuçları ve filmler de forma eklenerek heyet raporu oluşturulur. 

Kişinin sağlık durumuna göre uzman hekimler tarafından belirlenen sonuç da heyet raporunda belirtilir. Tabii ki bu sonuç, raporun amacına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin askerlik için alınan raporda “Askerliğe elverişlidir” ya da “Askerliğe elverişli değildir.” şeklinde bir ifade yer alırken engellilik durumunda “Sürekli olarak tekerlekli sandalye kullanması gerekir.” gibi bir açıklama bulunabilir. 

Heyet Raporuna İtiraz Edilebilir mi? 

Farklı branşlardaki uzman hekimlerin muayenesi sonucunda heyet raporunda kişinin genel sağlık durumundan bir sonuç çıkarılır. Ancak bu sonucun hatalı olduğu düşünülüyorsa rapora itiraz edilebilir. 

Heyet raporuna itiraz; raporu alan kişi, raporu alan kişinin velisi veya vasisi ya da raporu

isteyen kurum tarafından gerçekleştirilebilir. İtiraz eden kişi veya kurumun, itiraz dilekçesi ve sağlık raporunun tasdikli bir örneği ile sağlık kurulu raporunu veren sağlık hizmet sunucusunun bulunduğu ya da adına rapor düzenlenen kişinin ikametgahının bulunduğu ilin il sağlık müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu başvuru ise heyet raporunun teslim alındığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde yapılmalıdır. 

İtiraz başvurusundan sonra rapor alacak kişi, il sağlık müdürlüğü tarafından farklı bir hastaneye yönlendirilerek tekrar ilgili muayenelerden geçer. Bu sağlık raporundaki karar da itiraz edilen rapordaki ile aynı yönde ise kişinin heyet raporu kesinleşir. Ancak iki rapor arasında çelişkiler olması halinde kişinin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yönlendirilmesi gerekir. 

Heyet Raporu Nasıl Sorgulanır? 

Hastanelerin sağlık kurulu tarafından verilen heyet raporunu e-devlet üzerinden sorgulamak mümkün. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Sağlık Bakanlığı” sayfası üzerinden talep ettiğiniz sağlık kurulu raporlarını inceleyebilirsiniz. Örneğin Türk Silahlı Kuvvetleri için sağlık kurulu raporu aldıysanız “e-İmzalı TSK Sağlık Kurulu Raporları” seçeneğine tıklayarak raporunuza ulaşabilirsiniz. 

Sonuç olarak özel durumlarda veya uzun süreli istirahat gerektiren rahatsızlıklardan dolayı heyet raporu alabilirsiniz. Bunun dışında iş hayatınıza talihsiz bir iş kazası, meslek hastalığı veya iş yapamayacak hale getirerek istirahat etmenizi gerektiren hastalıklar nedeniyle bir süre ara vermeniz gerekiyorsa bu durumda almanız gereken rapor ise iş göremezlik raporudur. Bu raporla ilgili detayları öğrenmek için “İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ücretleri Ne Kadar?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar