Aracın Güvenliği Anahtarında Gizli: İmmobilizer Nedir? 

yazar MAPFRE
İmmobilizer Nedir

Trafikte farklı riskler ile karşılaşmak mümkün. Bu risklerden en yaygın olanının ise trafik kazası olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bir araç sahibinin karşılaşacağı tek risk kaza değildir. Kaza dışında araç hırsızlığı da sürücülerin dikkat etmesi gereken tehlikelerin başında geliyor. “Peki, hırsızlığa karşı nasıl önlem alınır?” diye düşünüyorsanız araçların bu riske karşı gelişmiş bir sisteme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu sistemin adı ise immobilizerdir.

O halde gelin, araçları hırsızlığa karşı korumak için geliştirilmiş immobilizer sistemini incelemeye başlayalım. 

İmmobilizer Nedir? 

2000’lerden sonra araçlarda standart bir donanım haline gelen immobilizer, aslında bir araç güvenlik sistemidir. Ancak araç güvenlik sistemleri, genellikle araçlarda kaza olasılığını azaltmak ve olası kazalarda can güvenliğini sağlamak için geliştirilmiş olsa da bu sistem, farklı bir açıdan aracın güvenliğini sağlıyor. “Peki, hangi açıdan?” sorusunun cevabı ise hırsızlık. 

Hırsızlığa karşı önlem almanın yolu immobilizer sisteminden geçiyor. Çünkü bu sistem, araç hırsızlığında sıkça karşılaşılan düz kontak yöntemini engelliyor. Araçlarda bulunan bu teknoloji sayesinde kontak anahtarı ve motor sistemi arasında frekans eşleşmesi yapıldığı için düz kontak yani anahtarsız şekilde aracı çalıştırmanın önüne geçiliyor. 

“Peki, diğer araç güvenlik sistemleri nelerdir?” diye merak ediyorsanız da “Araç Güvenlik Sistemleri Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

İmmobilizer Nasıl Çalışır?

İmmobilizer Nasıl Çalışır

İmmobilizer sisteminin çalışması, aracın anahtarı ve motoru arasındaki bağlantıya dayanır. Bu bağlantıda temel olarak iki bileşenin görev aldığını söylemek mümkün. Bu bileşenler de anahtar ve kontak bileziğinde bulunan şifre okuyucudur.

 İmmobilizer sistemine uygun bir şekilde dizayn edilmiş anahtarların içinde araca özel olan şifreye sahip bir çip bulunur. Anahtar kontağa takıldığında kontak bileziğinde yer alan şifre okuyucu tarafından şifre okunur ve şifre doğru ise motor ateşleme sistemi aktif hale gelir. Ancak şifre doğru değil veya okuyucu tarafından hiçbir şifre algılanmıyorsa motor ateşleme sistemi çalışmayacağı için aracı hareket ettirmek de mümkün olmaz.

 Sistemin çalışma prensibinden de anlaşıldığı gibi aracın çalışması için bir parçası anahtarın içinde, bir parçası da araçta olan immobilizer sistemine ait parçaların doğru bir şekilde eşleşmesi şart. Bu eşleşme olmadığı durumda aracın motoru çalışmayacağı için araç içerisinde bulunan bu teknoloji sayesinde hırsızlık olaylarına karşı etkili bir çözüm sunulur. 

İmmobilizer Arızası Nasıl Anlaşılır?

İmmobilizer Arızası Nasıl Anlaşılır

İmmobilizer sistemi, iki ana bileşene sahip bir sistem olduğu için hem anahtardan hem de araçtaki mekanizmadan kaynaklı olarak immobilizer sisteminde arızalar meydana gelebilir. Böyle bir durumda da doğru anahtar kullanılsa bile kontağın dönmemesi veya motorun çalışmaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.  

Ancak motor çalışsa bile bazı durumlarda sistemde arıza olabilir. Herhangi bir arızadan dolayı immobilizer sistemi devre dışı kalabilir. Sistem devre dışı olduğu için de sistem tarafından çip okuması gerçekleştirilmeden motor aktif hale gelebilir. “Peki, böyle bir durumda immobilizer arızası nasıl anlaşılır?” diyorsanız da aracın gösterge paneline bakmanız yeterli. Çünkü sistemde bir arıza olması halinde gösterge panelinde bulunan immobilizer ışığı yanıp söner. Böylece araçtaki güvenlik açığını kapatmak için önlem almanız gerektiğini anlayabilirsiniz. 

İmmobilizer arızasını fark ettiğiniz anda yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Sistemin çalışmaması, anahtarın pilinin bitmesinden kaynaklı olabilir. Eğer aracın kapıları açılmıyor ama anahtar kontağa takıldığında araç çalışıyorsa bu durumu anahtar pilini değiştirerek çözebilirsiniz. Ancak pili değiştirirken anahtar içindeki çipe zarar vermemeniz oldukça önemli. 
  • Pil değişmesine rağmen sorun devam ediyorsa anahtarın içindeki çipte bir arıza olması da mümkün. Bu durumda aracın yetkili bayisinden yeni anahtar talep edebilirsiniz. 
  • Arıza anahtarın çipinde de değilse aracın içindeki sistemi kontrol etmekte fayda var. Çünkü zaman içerisinde kontak ve motor arasındaki bağlantıyı sağlayan kablolarda yıpranma meydana gelebilir. Bu da sistemin arıza vermesine neden olabilir. Kablolar onarıldığında ya da değiştirildiğinde immobilizer arızasını giderebilirsiniz. 

Araçlarda bulunan immobilizer sistemi sayesinde araç hırsızlığına karşı önlem alınır. Ancak aracın anahtarını kaybetmeniz halinde maalesef bu sistemin bir koruma sağlaması mümkün değil. “Peki, böyle bir durumda ne yapacağım?” diyorsanız da kendinizi ve aracınızı güvence altına almanın yolu Kasko Sigortası’ndan geçiyor. 

MAPFRE Sigorta’dan Kasko Sigortası yaptırarak aracınızı güvence altına alabilirsiniz. Aracınızı hemen güvence altına almak isterseniz Kasko Sigortası teklif sayfamız üzerinden ihtiyaç ve taleplerinize uygun kasko poliçesini saniyeler içerisinde oluşturabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap