8 Soru ile Sağlık Sigortası Hakkında Merak Edilenler

Başınıza herhangi bir sağlık sorunu gelmeden o süreçte sizi nelerin beklediğini bilemezsiniz. Dileriz ki herhangi bir sağlık sorunu yaşamazsınız; ama hayatın kötü sürprizlerine karşı da önleminizi almanız, sonradan pişman olmamanız ve bazı şeylere geç kalmamanız açısından oldukça önemli. İşte, özel sağlık sigortası da alabileceğiniz önlemlerden biri… İhtiyaç duyduğunuz anda orada olabilmesi için onunla şimdiden tanışmanız gerekiyor. O zaman sizi özel sağlık sigortası ile hemen tanıştıralım ve bilmeniz gereken detayları paylaşalım.

1. Özel Sağlık Sigortası Nedir?

Özel sağlık sigortası; poliçe imzaladıktan sonra oluşabilecek ani hastalıklar, kazalar, küçük ya da büyük sağlık sorunları gibi durumlarda oluşabilecek sağlık giderleriniz için güvence sunar. Önceden kararlaştırılan ya da sigorta şirketi tarafından belirlenmiş teminatlar kapsamında tedavi masraflarınızı karşılar. Diğer bir deyişle genellikle özel sağlık sigortası sayesinde özel hastanelerde sağlık hizmetlerinden, SGK’lı olduğunuzdan daha az ücret ödeyerek ya da hiç ücret ödemeyerek yararlanabilirsiniz.

Özel sağlık sigortası, teminatınızda belirtilen kapsamlar doğrultusunda giderlerinizi karşılar. Yani ayakta tedavide, tedavinin %80’ini sigorta şirketi karşılıyorsa %20’sini sizin ödemeniz gerekir. Bu noktada tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel sağlık sigortasını karıştırmamak da önemlidir. Tamamlayıcı sağlık sigortası; sizin ödemeniz gereken, tedavilere ait masrafları da teminatlar doğrultusunda karşılar ve bu sayede ek ücret ödemek durumunda kalmazsınız.

2. Neden Özel Sağlık Sigortası Yaptırmalıyım?

Gündelik hayatta karşılaşabileceğiniz kaza, yaralanma ya da küçük bir sağlık sorunu sonrasında iyi bir sağlık hizmeti almak isteseniz de maddi durumunuz bunun için yetersiz kalabilir. Özel sağlık sigortaları ise bu gibi durumlarda sizin yanınızda olur ve özel sağlık kurumlarında, poliçe kapsamında ücretsiz ya da minimum ücret ile hizmet almanızı sağlar. Yani içinde olduğunuz stresli dönemi, stressiz bir biçimde atlatmanıza yardımcı olurken istediğiniz kalitede özel sağlık hizmeti almanıza imkan tanır. Bu nedenle sağlık sigortanızı yalnızca o anı kurtaran bir önlem değil, geleceğiniz ve sağlığınız için güçlü bir güvence olarak da düşünebilirsiniz.

Özel sağlık sigortası size kaliteli tedavi imkânlarından faydalanma olanağı sunmanın yanı sıra hasta bakıcı, yatak, laboratuvar, özel tetkikler gibi masraflı ve uzun bekleme süresi gerektiren durumları daha sorunsuz ve ekonomik bir şekilde halledebilme imkânı sağlar.

3. Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

Sağlık sigortası genel sözleşmesi, var olmayan ve geleceğe bağlı tüm hastalık risklerinde oluşabilecek tedavi masraflarını kapsar. Özel sağlık sigortası sayesinde yararlanabileceğiniz teminatlar, dâhil olduğunuz sigorta ürününe göre farklılık gösterebilir.

Tabii sözleşme esnasında teminatların kapsamı genişletilebilir ve ek maddeler oluşturulabilir. Böylece ek teminatlarla doğum, ameliyat, fizik tedavi, evde tedavi, yurt dışı tedavi imkânı gibi özel istekler sigortaya dâhil edilebilir.

4. Özel Sağlık Sigortasında Yaş Sınırlaması Var mı?

Özel sağlık sigortası yaş sınırı ve aralığı, sigorta şirketlerine ve ürüne göre değişebilir; fakat 18 ila 60 yaş arasının özel sağlık sigortası yaptırmaya uygun olduğunu söyleyebiliriz. 18 yaş altı çocukların sigortası, anne ve babalarının sağlık sigortalarına eklenebilir. Çocuklarınızı sigortanıza dâhil ettiğiniz durumlarda, ihtiyaç halinde anlaşmalı tüm hastanelerde dilediğiniz doktorda, ayakta ya da yatarak tedavi görebilir ve tedavi giderlerini teminatlar doğrultusunda karşılayabilirsiniz.

5. Özel Sağlık Sigortam Ne Zaman Başlar?

Sağlık sigortası, ilk prim ödemesiyle birlikte başlar. Belirtilen süre içerisinde prim ödemelerini düzenli bir biçimde yaparak sağlık sigortanızın devamlılığını sağlayabilir, süre bittiği zaman sigorta poliçenizi tekrar düzenleyerek yenileyebilirsiniz. Fakat bu noktada sağlığınızı güvence altına alan özel sağlık sigortalarında bazı hastalıkların “bekleme süresi” kapsamında değerlendirildiğini belirtmemizde fayda var. Bekleme süresi ise bazı hastalıkların sigorta kapsamına dâhil edilmeden önce geçmesi gereken süredir. Çoğu sigorta şirketinde bekleme süresi 1 yıldır ve sigorta yenilendiğinde bu süre ortadan kalkar.

6. Hamilelik Durumunda Sigortam Doğum Masraflarını Karşılar mı?

Bu sorunun cevabı aslında teminatlarınızda gizlidir. Özel sağlık sigortanızı yaptırırken doğum teminatı isterseniz gebelik ve doğum sürecindeki masraflarınızı da sigorta güvencesine dâhil edebilirsiniz.

7. Hangi Durumlarda Sözleşmem İptal Edilir?

Özel sağlık sigortası yaptırırken doğru bilgiler vermek oldukça önemli. Önceden gelen bir hastalık belirtilmediği ve daha sonra tespit edildiği durumlarda sözleşme iptal edilebilir. Ayrıca kişinin kendine kasten zarar vermesi durumunda da sözleşmenin iptali söz konusu olabilir. Bu arada belirtilen aralıklarda düzenli ödemeler yapmanın da sözleşmenin devamlılığı için oldukça önemli bir durum olduğunu hatırlatalım.

8. Özel Sağlık Sigortası Primleri Neye Göre Belirlenir?

Özel sağlık sigortası fiyatları net olarak verilemez; çünkü genel ve özel şartlar, teminat limitleri, dâhil olunan sigorta çeşidi, sigortalının yaşı ve var olan sağlık sorunları, özel sağlık sigortası primlerini belirlemede etkilidir. Yani özel sağlık sigortası genel şartları dışında eklenecek maddeler prim ödemelerini değiştirebilir. Doğum, yurt dışı tedavi, yaş faktörü, genetik hastalık yatkınlığı gibi ek talepler, prim artışına neden olur. Prim ödemeleri ve sözleşme düzenlenirken kişinin daha önce geçirdiği hastalıklar ve tedavileri de dikkate alınır.

İpucuSağlık