Çocuğunuzun eğitim yaşamına iyi bir başlangıç yapması, bu sürecin sağlıklı ve başarılı geçmesinde önemli rol oynar. Öyle ki, okulun ilk dönemi edinilen iyi ya da kötü tecrübeler ilerleyen yıllarda çocuğunuzun performansına etki eder. Okula başlayan çocukların öğrenmeye meraklı olmaları, öğrenme sürecinden keyif almaları, öğrendiklerini paylaşmaktan hoşlanmaları, sorular sormaları ve fikir yürütmeleri, öğrenmek için çaba göstermeleri okula başlamaya hazır olduklarının önemli bir göstergesidir. Özellikle günümüzde çocukların 3 yaşından itibaren anaokuluna başladığı göz önünde bulundurulursa, çocukları okul fobisine kapılmadan bu sürece alıştırmak ve onlara okulu sevdirmek için birkaç önemli noktaya değinmek isteriz.
Okul Fobisi Nedir? ??
Özellikle okul öncesi eğitim döneminde, okulun ilk günü gözlerinden yaşlar süzülen çocuklar görmek son derece alışılmış bir tablodur. Buna alışma süreci diyebiliriz. Ancak, çocuğunuzun duyduğu kaygılar birkaç hafta sonunda azalma göstermiyor, her geçen gün okula olan ilgisi biraz daha yitiyorsa, okula karşı fobi geliştirdiğini söyleyebiliriz. Okul fobisi geliştirmiş çocukların duydukları kaygıya; mide bulantısı, halsizlik, sinirlilik, okula gitmek istememe ve okula gitmeme bahaneleri uydurma gibi tepkiler de eşlik edebilmektedir. Peki ya, müdahale edilmediği takdirde çocuk gelişimi ve eğitimini olumsuz yönde etkileyen okul fobisinin aşılması için aileler neler yapabilir?
Okul Fobisini neler tetikler?
Bu duygu durumu maalesef yalnızca okul başlangıcında oluşmaz, okula devam ederken de aşağıdaki durumlardan biri yaşandığında, çocuklarda okul fobisi tetiklenebilir.
- Okulda dışlandığını hissetme, reddedilme ya da aşağılanmış hissetme,
- Boşanma, ailede yaşanan maddi sorunlar, yeni bir kardeşin doğması,
- Taşınma, hastalık ya da ölüm gibi olumsuz olaylar,
- Okulda ya da okula yakın bir bölgede, fiziksel tehdit oluşturan etkenlerin bulunması,
- Yaşıt zorbalığı,
- Şiddet ve belirsizliğin olduğu bir okul ortamı,
- Duyarsız öğretmen ya da eğitimciler
Okul Fobisi Nasıl Aşılır?
Çocuğunuzla Etkili İletişim Kurun ??
Azarlamak, bağırmak, ağlayan çocuğu bırakıp uzaklaşmak, diğer çocuklarla kıyaslamak ebeveynlerin verebildiği hatalı tepkilerdendir. Çocuğun kaygısını pekiştirecek bu tarz reaksiyonlardansa; çocuğunuzu dinlemeli, okulda başından geçen her şeyi sizinle paylaşması için onu teşvik etmeli, empati kurmalı ve onu anladığınızı hissettirmelisiniz. Kendi okul anılarınızı çocuğunuzla paylaşmanız etkili iletişim kurma sürecinizi destekleyebilir ve çocuğunuzun daha uzlaşmacı bir tavır benimsemesine yardımcı olabilir.
Çocuğunuza Güven Aşılayın
Okul fobisinin oluşmasındaki başlıca etkenlerden biri, çocuğun anne-babasından uzakta güvende olmayacağını hissetmesidir. Özellikle aşırı korumacı ve müdahaleci ailelerin çocukları, ailelerine bağımlı hale gelirler ve onların olmadığı ortamda ne yapacaklarını bilemez, kaygılanırlar.
Bu sorunun aşılması adına, çocuğunuzun öğretmenine karşı güven duygusu geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuza; öğretmenine ne zaman isterse danışabileceği, ondan yardım isteyebileceği fikrini benimsetmeniz okula alışma sürecine destek olacaktır. ???
Çocuğunuza Rol Model Olun
Çocuklar ebeveynlerinin duygu ve davranışlarından oldukça etkilenir, onlarınkine benzer tutumlar geliştirebilirler. Bu yüzden; çocuğunuzun okula başlaması sizi endişelendirse bile çocuğunuza bunu yansıtmamanızı öneririz. Çalışan bir ebeveynseniz; çocuğunuza işe gitmekten mutlu olduğunuzu anlatabilir, o ödevleriyle ilgilenirken siz de zamanınızı çalışmaya veya kitap okumaya ayırabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuza külfet gibi gelebilecek saatleri, ailenin bir araya gelip huzurlu vakit geçirdiği bir aktivite olarak algılamasına yardımcı olabilirsiniz.
Profesyonel Destek Alın ??⚕️
Bu süreçte, bir pedagog ile görüşmek de sizlere doğru bir yol çizme konusunda yardımcı olacaktır. Kaygılarınızı ve çocuğunuzun verdiği tepkileri paylaşarak profesyonel yardım alabilir ve bu süreci daha rahat atlatabilirsiniz. Çocuklarının güzel yarınlara sahip olmasını düşleyen ve bunun için elinden gelen her şeyi yapan ebeveynler olarak, çocuğunuza bu süreçte destek olacağınıza eminiz. Sadece biraz zaman ve sabır gerekli. Miniklerinize başarılı bir yıl diliyoruz!