İş nasıl bulunur? Mezun olduktan kısa bir süre sonra akıllarda yankılanan belki de yegane soru bu. Hayallerinizin kaygılarınızın arasında yitip gitmemesi için yeni mezunlar için hazırladığımız bu özel tavsiyelere göz atabilirsiniz. Hazırlıklara başlayın, bugün hayallerinize bir adım daha yaklaşın!
Planlama
Öncelikle kendiniz için bir kariyer hedefi belirleyin. Mezun olduktan sonra ilgi alanınız ile ilgili bir işe mi yöneleceksiniz yoksa bölümünüz ile ilgili son yılların popüler iş kollarını mı tercih edeceksiniz?
Rüzgarın estiği yöne doğru savrulmaktansa kendi rüzgarınıza yön vermek size başarı kapılarını ardına dek açacaktır. Sektör, bölüm ve çalışma prensipleri gibi konularda; geleceğinize dair isteklerinizi doğru hedeflerle birleştirerek kariyer basamaklarını hızlıca tırmanmak, emin olun ki hiç de zor değil! Tek yapmanız gereken şey; globalleşen iş piyasasında kendinizi diğer adaylardan doğru bir şekilde farklılaştırmak. Bu yüzden, kariyer hedefinize uygun yabancı dil ya da sertifikalar gibi farklı donanımlar kazanmaya ve bu donanımları zaman içerisinde genişletmeye özen gösterin.
Hazırlık Süreci
Etkili bir CV hazırlama bu işin olmazsa olmazlarındandır. Mülakatlara çağrılmanız bile iyi bir CV’niz olup olmamasına bağlıdır.
Başvuru sürecine başlamadan önce, CV hazırlama sürecinde mutlaka birkaç yöneticiye danışın, uzman fikri alın. Bu konuda üniversite hocalarınız en yakın yardımcılarınız olacaktır. CV’niz hakkında alacağınız olumlu veya olumsuz yorumlara göre tekrardan güncelleme yapın.
Başvuru Süreçleri
CV’niz hazırsa, iş ilanlarına bakmaya başlayabilirsiniz, gelsin ilk iş başvurusu!
İş arama dönemleri yeni mezunlar için genellikle sıkıntılı bir dönemin kapılarını araladığından kısa sürmesi istenir. Bu sancılı dönemde en önemli nokta sabrınızı koruyabilmektir. Yaptığınız başvurular, başvurularınıza yapılan dönüşler, katıldığınız mülakatlar derken hayli sıkıntılı bir hal alabilen bu süreci, en verimli şekilde atlatabilmek için kariyer hedefinize uygun fırsatların peşinden gitmeye ve özgüveninizi her ne olursa olsun en üst seviyede tutmaya devam edin.
Özellikle okul devam ederken boş günlerinizi ya da yaz tatillerinizi mutlaka kendinizi geliştirecek kısa dönem stajlarla değerlendirmenizi öneririz. Bu tip süreçlerin iş hayatınıza çok ciddi bir hazırlık olduğunu unutmayın.
Staj yaptığınız kurum ya da kuruluşlarda tam zamanlı çalışan olarak devam etme ihtimalinizi göz önünde bulundurduğunuzda, bunu geçici bir dönem gibi değil, gerçek bir iş tecrübesi olarak düşünmeli ve işe dört elle sarılmalısınız. CV’nizde yer alacak bu stajlar, mülakatlara çağrılma şansınızı da arttıracaktır.
Peki mülakatlarda sizi neler bekliyor? Mülakatlara nasıl hazırlanabilirsiniz? ???
-
- Mülakata gitmeden önce mutlaka firma ile ilgili bilgi toplayın, web sayfalarını ve sosyal medya hesaplarını araştırın, firmaya hakim olun.
-
- LinkedIn üzerinden mülakata çağrıldığınız firmada çalışan diğer kişilerin profillerine göz gezdirin ve size referans olabilecek ortak bir bağlantı bulmaya çalışın.
-
- Başvurduktan sonra iş ilanını paylaşan yetkili kişiye mesaj atın. Böylelikle o pozisyon ile ilgilendiğinizi belirtmiş ve mülakata çağırılma potansiyelinizi arttırmış olursunuz.
-
- Mülakat sırasında ilk izlenim önemlidir. Giydiğiniz kıyafetler, beden diliniz ve konuşma tarzınız bu konuda en çok dikkat etmeniz gereken davranışların başında geliyor.
- Mülakat için anlaştığınız saati kesinlikle geçirmeyin ve geç kalmayın. Mülakat saatinden 20-30 dakika öncesinde firmanın adresine yakın bir konumda olmaya özen gösterin.
Yaşam Boyu Öğrenme
Günümüzde, eğitim sürecini tamamladıktan sonra dahi yeni bir yabancı dil öğrenmek; kişisel gelişim seminerlerine katılmak, etkili iletişim kurslarına yazılmak artık bir lüks değil.
Mevcut donanımlarınızın iş hayatınızın sonuna kadar yeterli olacağı gibi bir yanılgıya düşmenin sonuçları maalesef üzüntü verici olabilir.
Yeniliğe ve kişisel gelişime yönelik motivasyonunuzu en üst seviyede tutarak, daima değişen ve gelişen dünyada sıradanlık belasından kendinizi uzaklaştırabilirsiniz.
Kendinize güvenin ve asla umudunuzu kaybetmeyin. Bazı mülakatlar dilediğiniz gibi geçmese de bunun bir kayıp değil, aksine sizin için çok değerli bir tecrübe olacağını unutmayın. ☺