Yaz mevsiminde açık havada vakit geçirmek şahane! Tabi, bazı kurallara uymak şartıyla Güneş, sıvı tüketimi, temizlik ve kıyafet seçimine kadar birçok şey yaz aylarında sağlığımızı etkiliyor.Zengin bir D vitamini kaynağı olan güneş ışınlarıyla fazla temas etmenin yarardan çok zararı olduğunu biliyoruz. Üstelik bu zararlar çoğunlukla kalıcı olabiliyor.
Cilt rengi koyu olanlar güneşe daha az duyarlı olsalar da beyaz tenliler ve özellikle çocuklar güneşin yakan ışınlarından korunmalıdır. Çoğu güneş hasarı bebeklik ve çocuklukta olur, yıllar geçtikçe eklenerek artar ve deri hücrelerinin hasarı ile başlayıp, erken yaşta kırışıklıklar, deri lekeleri ve en sonunda cilt kanseri meydana gelebilir.
- Yaz mevsiminde ısınan havayla birlikte su kaybımız artıyor ve yerine koyamadığımız takdirde bazı sağlık problemleri yaşayabiliyoruz. Günlük su tüketiminin 2,5 litrenin üzerinde olması gerektiğini biliyor musunuz?
- Yeterli sıvı tüketip tüketmediğinizi, idrar renginin belirtici özelliğinden yararlanarak da anlayabilirsiniz: İdrarı şeffaf veya açık sarı renkte tutacak kadar gün içinde su içmeniz gerektiğini unutmayın.
- Güneşlendiğimizde yaşadığımız kızarıklık çok da masum değil. Bronzlaştığımızda daha güzel hissediyoruz evet ama, kontrolsüz yanıkların, cilt hücrelerimizde kalıcı değişiklikler bıraktığını ve hem yaşlanmayı hızlandırdığını hem de cilt kanseri riskini arttırdığını unutmamak gerekli. Bu nedenle güneş koruyucu kremler ve nemlendiricileri elden bırakmamak gereklidir.
- Yeterli hijyen sağlanmamış olan havuzda yüzmek dış kulak yolunda enfeksiyona neden olabilir! Zaten tüm yıl çalışıp hevesle beklediğiniz tatile gittiğinizde, kulak problemi yaşamamak için temizliğinden emin olunan yerlerde yüzmelisiniz. Ayrıca, kulak tıkaçlarını da yüzerken kullanabilirsiniz.
- Alerjini belirtileri olarak burunda ve gözde kaşıntı, akıntı, bazen şiddetli öksürük atakları ve baş ağrısı sıralanabilir! Alerjiye neden olan maddeleri bilmiyorsanız, mutlaka uzman bir hekime görünmelisiniz.
- Yaz mevsiminde sıcak havanın bastırması ile normalden daha fazla terleyebiliriz. Terlemenin etkisiyle vücudumuzun bazı bölgelerinde pişikler meydana gelebilir: Pişiklerden kendimizi korumak için kişisel bakımımıza dikkat etmeli, sık sık duş almalı ve bu bölgelerin aşırı nemli kalmamasına özen göstermelisiniz.