Yurt dışı için tatil planı yapmak ve farklı kültürleri keşfetmek, biliyoruz ki büyük bir zevk. Bu zevkin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz kendine has kültürü ile dikkat çeken dünyada pek çok yer bulunuyor. Bu yerlerden biri de Japonya.
Japonya hem alfabesi hem yemekleri hem de kültürü ile dünyanın en farklı ülkelerinden biri. Bu nedenle de keşiflerle dolu bir seyahat planı yapmak isteyenlerin de favorisi haline gelmiş durumda.
Ancak biliyoruz ki Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkeler dışında farklı bir ülkeye gitmek için vize almak şart. Durum böyle olunca da “Peki, Japonya vize istiyor mu?” sorusu Japonya seyahati planlayanların en merak ettikleri konulardan biri haline geliyor.
O halde gelin, Japonya gezinizi planlamadan önce Japonya vizesi süreçlerini tüm detayları ile incelemeye başlayalım.
Japonya’ya Vizesiz Gitmek Mümkün mü?
Japonya’ya sadece kısa süreli turistik bir seyahat planlıyorsanız vize almanıza gerek yok. Çünkü 2022 yılında Türkiye ve Japonya arasında yapılan vize muafiyeti antlaşmasından sonra artık Türk vatandaşlarının Japonya’ya vizesiz gitmesi mümkün.
Ancak tabii ki seyahat amacına ve vizesiz kalabileceğiniz süreye göre bu muafiyetin bir sınırı mevcut. Japonya’ya iş veya turizm amaçlı gerçekleştirilen ve 90 güne kadar Japonya seyahatlerinizde vize alma zorunluluğunuz bulunmuyor. Bunun dışında çalışmak veya uzun süre ikamet etmek amaçlı gidiyorsanız seyahat amacına göre Japonya vizesine başvurmanız gerekli.
Japonya Vize Türleri Neler?
“Ama ben 3 aydan daha fazla kalmayı planlıyorum.” diyorsanız Japonya vize türlerini incelemekte fayda var. Çünkü başvuracağınız vize türü, seyahat amacına göre değişebilir. Genel olarak ziyaret amacına göre değişen Japonya vize türlerini ise şu şekilde sıralamak mümkün:
- Uzun Süreli Kalış Vizesi: Bu vize türü içerisinde eğitim, aile birleşimi, diplomatik ve girişimci vizeleri bulunur.
- Çalışma Vizesi: Farklı meslek gruplarından kişiler, Japonya’da çalışmak için bu vize türüne başvurabilir.
- Yüksek Vasıflı Profesyonel Vizesi: Belli düzeyde eğitim geçmişi, çalışma deneyimi ve yıllık geliri olan yüksek vasıflı profesyonel kişiler başvurabilir.
- Tıbbi Kalış Vizesi: Tıbbi kontrol veya tedavi amaçlı Japonya’ya seyahat edecek kişilerin bu vize türüne başvurması gerekir.
Japonya vize türlerinden de anlaşıldığı gibi Japonya ziyaretinizin amacı, başvurmanız gereken vize türünü belirleyen temel nokta. Eğer turistik veya iş amaçlı kısa süreli bir seyahat planlamıyorsanız Japonya’ya giriş için seyahat amacınıza göre vize almanız gerektiğini unutmayın.
Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Peki, Japonya vizesi nasıl alınır? Japonya’ya vize başvurusu yapmak için tıpkı vize isteyen diğer ülkeler gibi başvuru öncesi gerekli belgeleri derlemeniz şart. Belgeler ise vize türüne göre farklılaşabilir. Ancak genel olarak Japonya Büyükelçiliğine sunulması gereken belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Geçerli bir pasaport
- İngilizce olarak eksiksiz bir şekilde doldurulmuş ve ıslak imzalı vize başvuru formu
- Son 6 ayda çekilmiş biyometrik fotoğraf
- Çalışma, eğitim, aile birleşimi gibi amaçlarla uzun süreli kalmak için yapılan vize başvurularında uygunluk belgesi
Tüm bu belgeler dışında vize türünüze göre istenen belgeler hakkında daha detaylı bilgi almak için Japonya Büyükelçiliği ile iletişime geçebilirsiniz.
Japonya Seyahati İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Japonya vizesi ile ilgili detayları öğrendiğimize göre şimdi, Japonya seyahatinizi planlamaya başlayabiliriz.
Japonya seyahatinizde zorluk yaşamamak için dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. “Peki, nelere dikkat etmeliyim?” diye merak ediyorsanız keyifli bir Japonya seyahati için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayalım:
- Türkiye’den Japonya’ya yolculuk, aktarmasız uçuşla bile yaklaşık 11 saat sürüyor. Yani Japonya’ya gitmek için oldukça uzun bir uçak yolculuğu sizi bekliyor. Jet lag olmamak için önlem almayı unutmayın.
- Yurt dışı seyahati için uçak biletleri, genellikle en büyük gider kalemlerinden biri. Özellikle kıtalararası uçuşlar, daha da pahalı olabilir. Bu nedenle Japonya seyahati planlıyorsanız daha uygun uçak bileti bulabilmek için seyahat tarihinden en az 6 ay önce biletlerinizi almanızda fayda var.
- Japonya içerisinde farklı şehirleri gezmek istiyorsanız turistlerin daha uygun bütçelerle seyahat edebilmelerine imkan tanıyan Japan Rail Pass bileti alabilirsiniz.
- Japonya’da kullanılan alfabe, tabii ki alışık olduğumuz Latin alfabesinden oldukça farklı. Tokyo gibi turistik şehirler dışındaki diğer şehirlerde İngilizce yönlendirmeler ile daha az karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle gezerken tabelaları anlamak hayli zor olabilir. Ancak çevrimdışı da çalışabilen harita ve translate uygulamalarından yardım alarak dil problemini kolaylıkla çözebilirsiniz.
- Japonya’da otel ve büyük işletmeler dışında pek çok yer, sadece nakit para kabul ediyor. Bu nedenle kredi kartı ile ödeyememe ihtimaline karşı yanınızda nakit taşımaya özen gösterin.
- Japonya’ya turistik seyahatler için vize almaya gerek olmasa da Japonya’ya giriş sırasında pasaport kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Bu kontrolde de emniyet görevlisinin size yönelteceği soruları, dikkatli bir şekilde cevaplamaya özen gösterin.
- Japonya’da sağlık giderleri, genellikle oldukça yüksek. Bu da seyahatinizde gerçekleşebilecek olası bir sağlık probleminde ekstra masraf yapmanıza neden olabilir. Bu risklere karşı önlem almak için Japonya yolculuğunuzdan önce seyahat sağlık sigortası yaptırmayı unutmayın.
İhtiyaç ve taleplerinize yönelik size en uygun seyahat sigortası seçeneği için de MAPFRE Sigorta, her zaman yanınızda. Seyahat Sağlık Sigortası teklif sayfamız üzerinden hemen ihtiyaç ve taleplerinize uygun seyahat sağlık sigortası poliçesini oluşturabilirsiniz.
MAPFRE Sigorta