Kalbinize Dikkat Edin! Kalp Sağlığını Korumak İçin Öneriler

TÜİK verilerine göre 2018 yılında gerçekleşen ölüm vakalarının %38,4’ünün nedeni dolaşım sistemi sorunları. Bu oran bizlere 161.920 kişinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayata veda ettiğini gösteriyor ve kalp sağlığımıza gereken önemi vermediğimizin altını çiziyor. Peki, damar ve kalp sağlığını korumanın yolları nelerdir?

Tükettikleriniz Eşittir Sağlık Durumunuz: Beslenmenize Dikkat Edin

Ne yerseniz osunuz! Eğer dengeli beslenir, sağlığınızda olumsuz etkiler oluşturabilecek besinlerden uzak durursanız bu, sağlıklı olmanıza katkı sağlar. Gelin şimdi, kalp sağlığı ve beslenme arasındaki bağlantıya daha yakından bakalım.

  • Genellikle hayvansal gıdalarda bulunan (tavuk derisi, tereyağı, kırmızı et vb.) doymuş  yağ; kötü kolesterol düzeyini yükseltebilir, kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra obezite gibi hastalıkların da oluşmasına zemin hazırlayabilir. Hayvansal gıdalar ve margarinlerde bulunan doymuş yağlar yerine doymamış yağları (genellikle oda sıcaklığında sıvı kıvamdadırlar) tercih etmek sağlığınız için daha doğru bir tercih olabilir.
  • Zeytinyağının yanı sıra fındık, badem gibi kuru yemişlerde de doymamış yağlar bulunur. Ayrıca Omega 6 ve Omega 3 yağ asidi de doymamış yağlardır, kötü kolesterol düzeyinin artmasını engellemeye yardımcı olur.
  • Lifli besinler, kan kolesterolünün düşmesini sağlar ve kan şekerini düzenler. Bu nedenle lif bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.

Peki; kalp sağlığı için ne yemeli, ne yememeli?

  • Balık; protein, B6 ve B12 vitaminleri ile demir bakımından zengindir. Diyetinize özellikle Omega 3 yağ asidinin yoğun bir şekilde bulunduğu somon ve ton balığı gibi besinleri dâhil edebilirsiniz. Fakat her şeyin fazlasının zarar olabileceğini de unutmamalısınız. Yaşınız, cinsiyetiniz ve kilonuz için ideal porsiyonu diyetisyeninize danışabilirsiniz.
  • Protein ve lif bakımından zengin olan kuru baklagiller de kalp ve damar sağlığınız için fayda sağlayabilir. Bunun yanı sıra yulaf ve zengin lif kaynağı olan sebze-meyvelere de diyetinizde yer vermelisiniz.
  • İçeriğinde doymamış yağ bulunan fındık, badem, ceviz gibi kuru yemişleri ara öğün olarak tercih edebilirsiniz.
  • Yeşil çay, papatya ve adaçayı gibi bitki çayları antioksidan bakımından zengin oldukları için sağlığınıza fayda sağlayabilir.
  • Fazla yağ tüketimi, kalp ve damar sağlığınıza zarar verebilir. Bu nedenle kızartma yerine haşlama ya da fırınlanmış yiyecekler tercih edebilirsiniz.
  • Tavuğu derisini ayırarak pişirmek, doymuş yağ tüketimini azaltmanıza yardımcı olur.
  • Tuz ile şeker tüketimini azaltmak ve günlük kalori alımınıza dikkat etmek de kalp ve damar sağlığınız için önem vermeniz gerekenler arasında.

Bu arada minik ancak önemli bir not: Beslenmeyle ilgili doktor önerisi almayı unutmamalısınız.

Kalp Sağlığı

Kalbinizin Dostu: Spor, Hayatınızın Bir Parçası Olsun

Hareketsizlik, kalbin en büyük düşmanlarından biri. Egzersiz yapmak ise kalp sağlığını korumanızı sağlar. Burada sadece spor salonlarında yapabileceğiniz sporlardan bahsetmiyoruz. Tempolu yürüyüş ve koşu yapmak bile kalp sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi sporlar arasında. Tabii ki bu noktada; yaşınıza, kilonuza ve sağlık durumunuza uygun en iyi sporu doktorunuzun yönlendirmesi ve önerileri ile belirlemeniz gerektiğini hatırlatmamızda fayda var.

Kalp, büyük oranda kaslardan oluşur ve her kas gibi kalbinizin güçlenmesi de spor sayesinde mümkündür. Ayrıca spor, kan basıncının düşmesine de yardımcı olduğu için yüksek tansiyon gibi sorunları belirli bir düzeye kadar kontrol edebilir.

Ne yazık ki damar sertliğinin de sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olduğunu söylemek mümkün. Damar sertliğine karşı koruyucu bir görev üstlenen iyi huylu HDL kolestrolünün yükselmesini de spor yapmak sağlayabilir. Sporun stresi azaltıcı etkisi ve daha kaliteli uyku sağlaması da kalbinize olan artılarından.

Akciğerlerinizin Yanında Kalp ve Damar Sağlığı İçin: Sigara ile Vedalaşın

Sigaranın öncelikle akciğerlere zarar verdiği doğru, fakat bunun yanı sıra dolaşım sistemini de olumsuz etkileyebiliyor. Sigara içmek, damar sertleşmesine ve damar sertliği sorunu olan kişilerde hastalığın daha hızlı bir şekilde ilerlemesine neden olur. Damar tıkanıklığı nedeniyle oluşabilecek kalp krizleri de sigara içmenin bir diğer olumsuz etkisidir. Buna ek olarak kanın pıhtılaşma eğilimi sigara nedeniyle artabilir ve bu nedenle ne yazık ki felç geçirme ihtimali de artabilir. Kısacası kalp ve damar sağlığınız için sigarayı bırakmalı, hatta mümkünse sigara içilen ortamlarda bulunmamalı, yani pasif içici bile olmamalısınız.

En Önemlisi: Kontrollerinizi Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Damar ve kalp sağlığı için yapılması gerekenleri uygulasanız da düzenli olarak bir uzmana danışmakta ve sağlık durumunuzu kontrol ettirmekte fayda var! EKO ve efor testi gibi uygulamalar kalbiniz ile ilgili olası sorunların önceden görülmesini ve bu doğrultuda gerekli olan tedavinin uygulanmasını sağlar. Ayrıca kolesterol, kan şekeri ve trigliserid ölçümlerinin de düzenli olarak yapılması gerekir.

Sağlık hizmetlerini özel hastanelerde, sıra beklemeden, dilediğiniz doktordan almak ve bunu bütçenizi sarsmadan yapmak istiyorsanız çare özel sağlık sigortası! Eğer “Özel sağlık sigortası nedir, ne işe yarar?” gibi soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

MAPFRE Sigorta Sağlık Ürünleri ile Kendinizi Güvenceye Alın

Elbette kimsenin herhangi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmasını istemeyiz, ama ne yazık ki bu hastalıklar hayatımızın bir gerçeği. Acil müdahale edilmesi gereken bu durumlarda en iyi ve kapsamlı hizmeti almak ise oldukça önemli. Eğer özel sağlık sigortanız yoksa ve yaptırmak istemiyorsanız da farklı sağlık sigortaları sayesinde bu tarz tehlikeli ve acil durumlara karşı güvence oluşturmanız mümkün. Dilerseniz hayatın bu tarz istenmeyen sürprizlerine karşı maddi-manevi yanınızda olması için Tehlikeli Hastalıklar Sigortası ve Acil Vakalar Sigortası ürünlerimizi inceleyebilir, size yakın acentelerimiz sayesinde fiyat bilgisi ve diğer ayrıntıları alabilirsiniz.

İpucuSağlık