Kış ayları yaklaştıkça hem kendimizi hem de evlerimizi soğuk havaya karşı hazırlamak oldukça önemli. Eviniz için soğuk havalara karşı önlem almanın yolu da ısıtma sistemlerinin verimli çalıştığından emin olmaktan geçiyor.
Tabii ki bu verimli çalışmayı sağlamak için de soğuk havalarda evimizi ısıtmamızı sağlayacak kalorifer peteklerini temizlemek gerekli. Çünkü peteklerin hem dış yüzeyinde hem de içinde biriken kir ve toz, ısının düzgün yayılmasını engelleyerek verimi düşürür. Bu da ısı ve enerji kaybına yol açar.
“Peki, kalorifer peteklerini nasıl temizleyeceğim?” diyorsanız gelin, kalorifer peteği temizliği için tüyoları ve dikkat etmeniz gereken adımları keşfetmeye başlayalım.
Kalorifer Peteklerini Temizlemek Neden Önemli?
Peteklerin içindeki su dolaşımı sırasında zamanla çamur, kireç ve tortu birikebilir. Bu da suyun peteklerde düzgün bir şekilde dolaşamamasına neden olarak ısının odalara yayılmasını zorlaştırır.
Ayrıca peteklerin dış yüzeyinde biriken tozlar da ısıyı engellemesinin yanı sıra ev içerisinde hava kalitesinin düşmesine sebep olur. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında da petek temizliğinin farklı açılardan fayda sağladığını söylemek mümkün.
Bu temizliğin önemini daha iyi anlamak için kalorifer petekleri temizlendiğinde sağlanacak tüm faydaları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Enerji tasarrufu sağlar: Temiz petekler sayesinde daha az enerji harcanarak ev, daha hızlı bir şekilde ısınabilir.
- Isıtma verimliliğini artırır: Peteklerin ısı kaybı minimum seviyeye düşürülerek tüm alanlara eşit şekilde ısı yayılmasına yardımcı olur.
- Ev içerisinde temiz bir hava yaratır: Peteklerin içinde bulunan tozlar ve kirler, evde hava kalitesini düşürerek hapşırma ve burun akıntısı gibi sorunlara sebep olabilir. Temizlik sayesinde evde temiz bir hava yaratılıp bu durumların yaşanmasının önüne geçilebilir.
Adım Adım Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Kalorifer peteği temizleme işleminin önemini keşfettiğimize göre şimdi, adım adım kalorifer peteklerini temizlemeye başlayalım.
1. Adım: Peteklerin Suyunu Boşaltmak
İlk olarak kalorifer peteklerinin dış yüzeyini temizleyelim. Peteklerin dış yüzey temizliği için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Öncelikle peteğin dış yüzeyini elektrikli süpürge veya toz alma aparatı ile temizleyin. Petek aralarına erişmek için ince uçlu bir aparat kullanabilirsiniz.
- Toz alımını yaptıktan sonra, nemli bir bezle peteğin yüzeyini silin. Özellikle aralardaki toz ve kirleri temizlemeye özen gösterin. Eğer petek yüzeyinde yağlı kirler varsa hafif deterjanlı bir suyla silme işlemi yapabilirsiniz.
- Tabii ki dış yüzey temizliğinde sadece görünen yüzeyi değil, petek aralarını da unutmamak gerekli. Petek aralarının temizliği için de ince ve uzun bir fırça veya özel petek temizleme aparatlarını kullanabilirsiniz. Bu fırçalar sayesinde peteğin derinliklerindeki tozları etkili bir şekilde temizleyebilirsiniz.
2. Adım: Peteklerin Suyunu Boşaltmak
Peteklerin dış yüzey temizliğini tamamladıktan sonra iç temizliğine geçebilirsiniz. Peteğin içerisini temizlemek için de öncelikle kir, tortu ve çamur birikme ihtimaline karşı peteklerin suyunu boşaltmanızda fayda var.
Şu adımları izleyerek peteklerin suyunu boşaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz:
- Öncelikle güvenlik açısından kombiyi veya merkezi ısıtma sistemini tamamen kapatmalısınız. Böylece peteklerin içerisindeki suyun soğumasını sağlayabilirsiniz. Eğer petekler sıcaksa soğumasını bekleyin.
- Su çıkışının gerçekleşeceği peteğin alt vanasının altına bir leğen koyun. Çünkü bu vanayı açtığınızda kirli su akmaya başlayacak.
- Gerekli düzenlemeyi yaptıktan sonra su tahliye vanasını açarak peteğin içindeki kirli suyu boşaltmaya başlayın. Eğer petekteki su kirli ise vanayı açtığınızda siyaha yakın kirli bir su akar.
- Akan suyun rengi normale döndükten sonra vanayı kapatıp su basıncını kontrol edebilirsiniz. Çünkü bu işlemi yaparken su basıncı düşer. Su basıncını uygun seviyeye getirerek tekrar sistemin çalışmasını sağlayabilirsiniz.
3. Adım: Peteklerin Havasını Almak
Kalorifer peteklerin içinde zamanla hava birikebilir. Bu durum ise peteklerde sıcak suyun dolaşımını engelleyebildiği için peteklerin bölümsel olarak ısınmamasına yol açabilir. Örneğin peteğin üst kısmı soğukken alt kısmı sıcak olabilir. Bu nedenle ısı kaybı yaşamamak için kalorifer temizliği kapsamında hava alma işlemini de yapmanızda fayda var.
Peteklerin hava alma işlemini ise şu şekilde yapmak mümkün:
- Peteğin üst kısmında yer alan purjör vanasını purjör anahtarı veya küçük bir tornavida ile hafifçe açın.
- Vanayı açtığınızda dışarıya hava çıkışı gerçekleşir. Peteklerdeki hava boşalıp vanadan su damlamaya başladığında vanayı kapatabilirsiniz.
Petek Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yukarıda sıraladığımız üç adımı uygulayarak detaylı bir şekilde evinizin kalorifer peteklerini temizleyebilirsiniz. Ancak bu temizliği yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Tüm bu işlemler sırasında dikkat etmeniz gerekenler ise şu şekilde:
- Düzenli Temizlik: Kalorifer peteklerinizin her zaman üst düzey verimlilikte çalışmasını istiyorsanız bu işlemleri, düzenli bir şekilde yapmanız oldukça önemli. Bu nedenle her sene kış aylarına girmeden önce bu temizliği yapmanızda fayda var.
- Profesyonel Yardım: Peteklerin iç temizliğini tek başınıza yapmak, tabii ki zorlayıcı olabilir. Peteklerin suyunu boşaltmak ve havasını almak için bir tesisatçıdan yardım alabilirsiniz.
- Temizlik Ürünleri Seçimi: Peteklerin dış temizliğinde sıcakla beraber tepkimeye girebilecek veya yüzeyde aşınmaya neden olabilecek kimyasal içerikli temizleyicilerden kaçının. Dış yüzey temizliğini sadece su ile yapabilirsiniz.
- Su Basıncını Kontrol Edin: Peteklerden su boşaltma işlemi sonrasında kalorifer tesisatındaki su basıncını kontrol etmeyi unutmayın. Çünkü düşük basınç, sistemin düzgün çalışmamasına yol açabilir.
Tüm bu hususlara dikkat ederek kış aylarının soğuk günlerinde evinizi sıcacık yapmak için kalorifer peteklerini tertemiz yapabilirsiniz. Ancak unutmayın ki eviniz için sadece soğuk havalara değil, farklı risklere karşı da hazırlıklı olmanız oldukça önemli. “Peki, bunun için ne yapacağım?” diyorsanız yaşam alanınız olan evinizde oluşabilecek hırsızlık, yangın, fırtına, sel gibi risklere karşı önlem almak için MAPFRE Sigorta, her zaman yanınızda.
Evde oluşabilecek risklere geniş kapsamlı teminatları ile MAPFRE Sigorta’nın sunduğu Konutlar için Çağdaş Güvence Sigortası yaptırabilirsiniz. Detaylı bilgi için satış kanallarımızla iletişime geçebilirsiniz.
MAPFRE Sigorta