Kaza Anında Alınacak Önlemler Nelerdir?

Trafikte ne kadar dikkatli olursanız olun ne yazık ki diğer sürücülerin trafik kurallarına uymaması veya kötü hava koşulları nedeniyle trafik kazası yaşamak durumunda kalabiliyorsunuz. Herkesin, her an başına gelebilecek olan kazalar, kuşkusuz hayatta karşılaşılabilecek en tatsız sürprizler arasında yer alıyor. Kaza esnasında neler yapılabileceğini bilmek ise can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Bu tarz tatsız olaylar sonrasında mağdur olmamak için kaza anında alınabilecek önlemleri inceleyebilir, böylece konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kaza Nedir?


TDK’da kaza, “istem dışı veya umulmayan bir olay dolayısıyla bir kimsenin, bir nesnenin veya bir aracın zarara uğraması” olarak açıklanıyor. Yani kazayı cana veya mala zarar veren bir durum olarak açıklayabiliriz. Farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilen kazaların en sık karşılaşılan türlerinden biri ise hiç kuşkusuz ki trafik kazaları. Peki, kaza anında alınması gereken önlemleri biliyor musunuz? Hiç merak etmeyin; yapılması gerekenleri bu yazıda paylaşacağız.

Kaza Anında Yanınızda Bulunması Gereken Belgeler Neler?

Öncelikle olay yerinde size yardımcı olacak, yanınızda bulunması gereken belgeler ile başlayalım.

1. Trafik Kazası Tutanağı

Kaza sonrasında kazaya karışan araçların sahipleri anlaşma sağlayabildikleri takdirde anlaşmalı kaza tutanağı düzenleyebilmektedir. Bu nedenle aracınızda kaza tutanağı bulunması gerekir. Ancak anlaşma sağlanamıyorsa ya da anlaşmalı kaza tutanağının düzenlenemeyeceği farklı bir durum ile karşı karşıyaysanız polise ya da jandarmaya haber vermeniz sağlıklı olacaktır. Gelen kolluk kuvvetleri tarafından onaylı ve aslı gibidir ibareli resmi trafik kazası tespit tutanağı düzenlenmelidir.

2. Ehliyet

Sadece kaza durumlarında değil her zaman yanınızda olması gereken ehliyet, sürücü belgesiz işlem yapılamayacağı için kazaya karışan tarafların tümünde mutlaka bulunması gereken belgeler arasında yer almaktadır.

3. Araç Ruhsatı

Tıpkı ehliyet gibi her zaman araçta bulundurulması gereken belgelerden biri olan ruhsat, aracın kime ait olduğunu anlamak için kontrol edilen ilk belgedir.

4. İstisnai Durumlar için Gereken Belgeler

Yük taşıyan araçlar için irsaliye ve faturalar, yanan araçlar için itfaiye raporu, araç muayene belgesi ve her ihtimale karşılık aracın kaza sonrasındaki fotoğrafları sigorta şirketi ya da diğer resmi kurumlar tarafından talep edilebildiği için yanınızda bulunması gereken belgelere dâhil olmaktadır.

Kaza Esnasında Alınabilecek Diğer Önlemler Nelerdir?

  • Kaza gerçekleştiği anda kontağı kapatmalı, el frenini çekmeli ve kazanın fotoğrafını çekmeden aracı kesinlikle hareket ettirmemelisiniz.
  • Yaralanma ya da ölüm benzeri bir durum söz konusu ise sağlık ekiplerine haber vermelisiniz. Ayrıca kazazedelere ilk yardım eğitimi olmayan kişilerin müdahale etmesine izin vermemelisiniz. Müdahale her ne kadar iyi niyetli bir şekilde yapılıyorsa da bilinçsiz bir şekil yapılacak ilk yardımın yaralılara zarar verebileceği unutmamalısınız.
  • Kazaya karışanlardan birinin alkol veya farklı bir uyuşturucu madde kullanımına dair şüphe duyuyorsanız bunu trafik polisleri ile paylaşmalısınız. Polisler bu durumu tespit ettiklerinde alkol raporu hazırlayabilirler.
  • Sadece maddi hasarlı kazalarda kazalarda ise anlaşma sağlanabiliyorsa anlaşmalı kaza tutanağı tutmalı, anlaşma sağlanamıyorsa polise veya jandarmaya haber verilmelisiniz.

MAPFRE Sigorta ile Güvence Altında Olun

Bahsettiğimiz gibi, kimi zaman ne yazık ki trafik kazaları hayatın kötü sürprizlerinden biri. Peki, bu kötü sürprizlere karşı önleminizi şimdiden almaya ne dersiniz? Hiç merak etmeyin; MAPFRE Sigorta bu konuda yanınızda!
Aracınızı ve sizi koruyan Kasko Sigortası ve trafikteki diğer araçları ve sahiplerini koruma altına alan Zorunlu Trafik Sigortası sayesinde, kaza nedeniyle oluşabilecek maddi ve manevi sorumlulukların ağırlığını omuzlarınızda hissetmek durumunda kalmazsınız.

İpucuOto-yaşamYol Asistanı