Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

yazar Betiay Tepe
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur

Kaza tespit tutanağı, iki veya daha fazla aracın kazası sonucu sadece maddi hasar oluşan durumlarda sigorta işlemlerinin başlaması için doldurulması gereken bir tutanaktır. Ancak bu tutanağı doldururken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Mesela oluşan kaza, kaza tespit tutanağının geçerli olduğu durumları kapsamıyorsa tutanak doldurulmadan polise veya jandarmaya haber verilmesi gerekir. Peki, bu durumlar nelerdir biliyor musunuz?

Kaza tespit tutanağı hakkında merak edilen noktaları ve kaza tespit tutanağı doldurmaya dair tüm detayları incelemeye başlayalım.  

Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Doldurulur? 

“Kaza tespit tutanağı doldurulması gereken durumlar nelerdir?” diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım. Bu tutanak, sadece maddi hasarla sonuçlanan kazalardan sonra tarafların karşılıklı anlaşması durumunda doldurulur. 

Bunun dışında farklı durumlar söz konusu ise kaza tespit tutanağı doldurulmaz, hatta doldurulsa bile geçerli olmaz. “Hangi durumlarda kaza tespit tutanağı geçerli olmaz?” sorusunu cevaplamak için tutanağın geçerli olmadığı durumları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Sürücülerden birinin veya birkaçının sürücü belgesi bulunmuyor ya da yetersiz sürücü belgesi bulunuyorsa, 
  • Sürücü 18 yaşının altındaysa, 
  • Sürücüde alkol, uyarıcı madde veya akıl sağlığı şüphesi bulunuyorsa, 
  • Araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına aitse ya da kazada kamu kurumlarına ait mallara zarar geldiyse,  
  • Kaza sonucunda ölüm ya da yaralanma varsa, 
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya daha fazlasının trafik sigortası yoksa kaza tespit tutanağı tutulmaz. 

Bir kazada yukarıda sıraladığımız durumlar söz konusu olduğu takdirde kaza tespit tutanağı tutulmadan doğrudan güvenlik güçlerine haber verilmesi gerekir. 

Kaza Tespit Tutanağını Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tutanak Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaza tespit tutanağı tutulması gereken kaza durumlarında, tutanakta yer alan bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması oldukça önemli. Tutanakta mutlaka yer alması gereken bilgileri ise şu şekilde sıralamak mümkün: 

  • Sürücülerin bilgileri: T.C. kimlik numarası, Ad – soyad, sürücü belgesi sınıfı ve numarası, iletişim numarası, e-posta ve adres 
  • Araçların bilgileri: Marka, model, plaka, şasi numarası ve kullanım şekli 
  • Trafik sigortası poliçe bilgileri: Sigortalının adı – soyadı,T.C. kimlik numarası, vergi numarası,  iletişim bilgileri, poliçe numarası, poliçenin başlangıç ve bitiş tarihi, sigorta şirketinin ismi ve acente numarası 

Bu bilgiler dışında kaza tespit tutanağı doldururken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bu noktaları da şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Tutanağa kazanın yeri, saati ve tarihine ilişkin bilgiler doğru yazılmalı ve yazılan bilgiler üzerinde oynama yapılmamalıdır. Böyle bir durumda tutanağın yeniden doldurulması gerekir. Çünkü gerçeğe aykırı tutanak düzenlemek, evrakta sahteciliğe gireceği için cezai yaptırım söz konusudur. 
  • Eğer kaza anında görgü tanığı ya da tanıkları bulunuyorsa tanıkların iletişim bilgileri de tutanağa eklenmelidir. 
  • Tutanak üzerinde aracın ilk darbe aldığı yer gösterilmeli ve çarpışma anının taslağı çizilmelidir. Mümkünse kaza sonrasında farklı açılardan fotoğraflar çekilerek araçların ve kazanın durumu detaylandırılmalıdır. 
  • Kaza tespit tutanağında her iki sürücünün de görüşlerini yazacağı alanlar bulunur. Kazaya karışan sürücülerin bu alana görüşlerini yazması ve tutanağı imzalaması gerekir. İmzalanmayan tutanaklar ise geçersiz sayılır.

Tüm bu bilgilere dikkat edilerek kaza tespit tutanağı doldurulmalıdır. Ancak şunu belirtelim: İki araçtan daha fazla aracın kaza durumunda birden fazla tutanak tutulması gerekebilir. Peki, kaza tespit tutanağına nasıl ulaşılır? 

Kaza Tespit Tutanağına Nasıl Ulaşılır?

Kaza tespit tutanağına ulaşmak için iki seçeneğiniz bulunuyor. İlk olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin paylaştığı boş kaza tespit tutanağını indirerek olası kaza durumlarına karşı tutanağı yanınızda bulundurabilirsiniz. Böylece kaza sonrasında basılı kaza tespit tutanağını elle doldurup sigorta şirketine teslim edebilirsiniz. 

Ancak tabii ki her zaman yanınızda basılı bir şekilde kaza tespit tutanağı bulunmayabilir. İşte, böyle bir durumda ikinci seçenek olan “Mobil Kaza Tutanağı” mobil uygulaması yardımınıza koşuyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen Mobil Kaza Tutanağı uygulamasını cep telefonunuza indirerek olası bir kaza durumunda uygulama üzerinden kolaylıkla tutanağı doldurup hızlıca Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne iletebilirsiniz. 

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

İster elle doldurun isterseniz mobil uygulama üzerinden kaza tespit tutanağı oluşturun, tutanak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne iletildikten sonra kusur değerlendirmesi için sigorta şirketlerine yönlendirilir. Kazaya karışan tarafların sigorta şirketleri tarafından 3 iş günü içinde kusur değerlendirmesi yapılarak %0, %50, %100 gibi bir kusur oranı belirlenir. Eğer her iki şirket de aynı kusur oranını verirse sigortalar anlaşır ve dosya sonuçlanır. 

Ancak sigorta şirketleri anlaşmaya varamazsa dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu’na iletilir. Komisyon tarafından değerlendirilen dosya 3 iş günü içinde sonuçlandırılır.

Kaza tespit tutanağını ilettikten sonra gerçekleşen tüm bu süreci ise kaza tespit tutanağı sorgulaması yaparak takip etmeniz mümkün. Kaza tespit tutanağı sorgulaması sayesinde dosyanızın sonuçlanıp sonuçlanmadığını ve kusur oranınızı öğrenebilirsiniz. Sorgulama yapmak için de Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sitesi üzerinden “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulaması ve İtiraz” sayfasına e-devlet bilgileriniz ile giriş yapmanız yeterli.  

Kaza tespit tutanağından da anlaşıldığı gibi trafikte karşılaşabileceğiniz olası risklere karşı aracınızı sigortalatmak oldukça önemli. Ancak unutmayın ki yasal bir zorunluluk olan trafik sigortası, sadece kaza sonucunda karşı tarafta oluşacak zararların karşılanmasını sağlar. Aracınızda oluşan hasara yönelik önlem almak için çözüm ise kasko sigortasıdır. 

Kasko sigortasının faydaları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Kasko Yaptırmanın 7 Avantajı” yazımızı okuyabilirsiniz. Ardından kasko sigortası teklif sayfamızı ziyaret ederek ihtiyaç ve taleplerinize en uygun kasko poliçesini saniyeler içinde oluşturabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar