Kloz Nedir? Kloz Çeşitleri Nelerdir?

yazar Betiay Tepe
Kloz Nedir Çeşitleri Nelerdir

Ev, araba, sağlık, seyahat ve daha pek çok alanda oluşabilecek risklere karşı sigorta yaptırarak önlem almak mümkün. Tabii ki alanlar farklılaştıkça sigorta kapsamının ve sunulan teminatların değişmesi oldukça doğal. Peki, sigorta şirketleri tarafından belirlenen bu standart teminatlar herkesin ihtiyacını karşılayabilir mi? Genel ihtiyaçlara yönelik oluşturulan teminatlar yeterli gelmezse ne olur? İşte, bu noktada karşımıza kloz kavramı çıkıyor. 

Sigorta poliçesi oluştururken dikkat etmeniz gereken klozlar, aslında sigorta poliçenizi ihtiyaca yönelik şekillendirmek için bir fırsat. Bu fırsatı doğru bir şekilde değerlendirmek için de “Kloz nedir? Çeşitleri nelerdir?” gibi konuları bilmeniz oldukça önemli. O halde gelin, tüm detayları ile kloz kavramını incelemeye başlayalım. 

Kloz Nedir? 

Kloz Nedir

Araç, konut, sağlık gibi pek çok konuda oluşabilecek risklere karşı önlem almak için yapılan sigortalar, sigorta şirketleri tarafından düzenlenir ve sigortalıya sunulur. Ancak standart teminatların yer aldığı sigorta poliçeleri bazen sigortalının talep ve ihtiyaçları için yeterli olmayabilir. Böyle bir durumda poliçeye ek madde yani kloz eklenerek poliçenin kapsamı genişletilebilir veya daraltılabilir. 

Fransızcadan dilimize yerleşen kloz, koşul anlamına gelir. Poliçeye eklenen klozlar ile iki taraflı bir sözleşme olan sigorta sözleşmelerinin hem sigortacı hem de sigortalı tarafından uygun hale getirilmesi sağlanır.

Sigorta Poliçelerine Neden Kloz Eklenir? 

Klozların amacı, standart teminatlara bağlı sigorta poliçesini özelleştirerek ihtiyaca yönelik hale getirmektir. Ancak bu özelleştirme durumu, sadece sigortalıyı bağlayan bir süreç değildir. Çünkü poliçede yer alan herhangi bir belirsizlik ya da açık hali, her iki taraf için de olumsuz bir durum oluşturabilir. İlerleyen süreçte böyle olumsuz durumlar yaşamamak için de kloz maddelerinin oluşturulması ve detaylandırılması oldukça önemlidir.

Sigorta türü ve sigortalı ihtiyaçlarına göre şekillenen kloz maddelerini oluştururken tabii ki iyi analiz yapılması gerekli. Çünkü kloz sadece kapsamı genişletmek için değil, daraltmak için de kullanılır. Eğer sigortalı daha geniş bir güvence isterse poliçenin güncellenmesi gerekir. 

Klozların Çeşitleri Nelerdir?

Kloz Çeşitleri

Sigorta türüne göre sunulan teminatlar değiştiği gibi eklenen klozların kapsamı ve sayısı da farklılaşabilir. Ancak şunu belirtelim ki her sözleşmede kloz yer alması gerekmez. Eğer standart teminatlar sigortalı için yeterliyse poliçe olduğu gibi kullanılabilir. Buna ek olarak bir sözleşme içerisine birden fazla kloz da eklenebilir. Yani özel şartları belirleme durumu, kişiye ve sigorta türüne göre farklılık gösterir. “Peki, en çok kullanılan klozlar hangileri?” diye merak ediyorsanız hemen inceleyelim: 

Cam Klozu 

Kasko sigortalarında görülen cam klozu, kaza sonucunda camlarda oluşabilecek hasarların nasıl onarılacağına odaklanır. Eğer poliçede camların değişimi için orijinal cam kullanımı şart konulduysa bu ek teminat ile cam onarımı için anlaşmalı firmalar da eklenebilir. Böylelikle orijinal cam zorunluluğu ortadan kaldırılarak cam onarımı için daha geniş kapsamlı bir güvence yaratılır. 

Hasarsızlık İndirimi Klozu 

Araç sigortaları yenilenirken sigortalı, bir önceki sigorta döneminde herhangi bir kaza yapmamışsa yeni sigorta döneminde bazı indirimlerden yararlanabilir. Bu duruma, hasarsızlık indirimi denir. Uygulama şartları ise poliçeye eklenen hasarsızlık indirimi klozu ile belirlenir. Bu kloz sayesinde sigorta şirketinin karşıladığı hasarların düzeyi, indirime dahil edilebilecek hasarların türü gibi detaylar netleştirilebilir. 

Poliçe yenilenirken uygulanan hasarsızlık indirimi hakkında daha detaylı bilgi almak için “Hasarsızlık İndirimi Nedir? Hasarsızlık İndirimi Ne Kadar?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

İhtiyari Mali Mesuliyet Klozu 

Kaza sonucunda hasar, sigorta sözleşmelerinde belirlenen bedel kadar karşılanır. Ancak bazen belirlenen bu bedel, toplam hasarı karşılamaya yetmez. Böyle bir durumda devreye giren ve İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) Sigortası olarak bilinen, sözleşmeye eklenmiş İMM klozu ile sadece maddi hasarın değil, manevi hasarların da ödemesi yapılabilir. 

Tabii ki İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası’nın ek teminatının şartları, sigorta poliçesinde belirtilen limit ve teminatlara göre farklılık gösterir. Bu klozun genel şartları ve limitleri hakkında daha detaylı bilgi almak için “İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Konut Sigortalarına Eklenebilen Klozlar 

Sıklıkla karşımıza çıkan klozlar, genellikle araç sigortalarında yer alsa da diğer sigorta türleri için de poliçeye ek teminatlar konularak güvence kapsamı genişletilebilir. Örneğin konut sigortalarında yer alan klozlardan bazıları şu şekildedir: 

  • Sel ve su baskını klozu
  • Deprem ve yanardağ püskürmesi klozu
  • Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör klozu 
  • Fırtına klozu

Kısacacı bunlar ve benzer pek çok durumdan kaynaklı hasarların karşılanma şartlarını yani sigortanın güvence kapsamını, eklenen klozlar ile detaylandırmak mümkün. Siz de araç, konut, sağlık fark etmeksizin sigorta poliçenizi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirmek veya tam olarak taleplerinizi karşılayacak bir sigorta yaptırmak istiyorsanız MAPFRE acenteleri ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz. Sigortacılıkta sıklıkla karşılaşılan bir diğer terim sürprimi öğrenmek için de “Sürprim Nedir? Nasıl Hesaplanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar