Sokakta yürürken sevimli ve bir o kadar cana yakın birçok sokak hayvanıyla karşılaşıyoruz. Hatta bahçemizde, sokağımızda yaşayan ve hayatımızın bir parçası olan sokak hayvanlarının karınlarını doyuruyor, başlarını okşamadan yanlarından geçmiyoruz. Ancak ne yazık ki bu durum bazen tehlikeli olabiliyor. Çünkü sinirlenebiliyor ve saldırgan tavırlar sergileyebiliyorlar ya da zoonoz hastalıklar yani hayvandan insana geçebilen bulaşıcı hastalıklar taşıyabiliyorlar.
Ayrıca bulaşıcı hastalığı olan köpekler, insanları ısırdıklarında bu hastalıkları insanlara bulaştırabiliyor. Bu yüzden köpek ısırması ne zaman tehlikeli boyutlara ulaşır, köpek ısırınca ne yapılmalı bunları bilmek gerekiyor. Bu yazımızı sizi köpek ısırması konusunda bilgilendirmek için hazırladık.
Köpek Isırması Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Bir köpek tarafından ısırılmak her zaman tehlikeli olmayabilir. Bunu ayrı başlıklarda şu şekilde açıklayalım:
- Isıran köpek sahipliyse: Köpeğin sahibine onun kuduz aşısının ve herhangi bir bulaşıcı hastalığının olup olmadığını sorun ve köpeğin aşı kartını göstermesini rica edin. Eğer aşıları tam ise zaten endişe edecek bir durum yok. Ancak yine de köpekte herhangi bir şikayet olup olmayacağından emin olmak için sahibinin irtibat numarasını almanızı ve 1-2 hafta boyunca takipte kalmanızı öneririz.
- Köpek kulak küpesi varsa: Köpeğin kulağında kulak küpesi varsa yetkili belediye tarafından kontrolleri yapılmış demektir. Ancak teyit etmek için küpede yazan kodu alarak yetkili belediyeyi arayıp köpeğin sağlık bilgileri hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Kulak küpesi yoksa ve köpek sahipsizse: Çevredeki insanlar köpeği tanıyor, köpeğin bir hastalığı olmadığını söylüyorlarsa bile sahipsiz ve kulağında küpesi olmayan bir köpeğin sağlık geçmişini bilmek pek mümkün değil. Bu durum sizin için risk oluşturabilir. Hemen bir sağlık kuruluşuna giderek gerekli tetkik ve işlemleri yaptırmanızı öneririz.
Bunlara ek olarak sizi ısırdığı anda köpekte bazı semptomların görülmesi onun bir hastalık taşıdığı anlamına gelebilir. Bu hastalıklardan biri de kuduz hastalığıdır.
Kuduz Hastalığı Nedir?
Memelilerde görülebilen hastalıklardan biri olan kuduz hastalığı; hem hayvandan hayvana hem de hayvandan insana bulaşabilen viral ve oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bulaş; enfekte olan bir köpeğin salyasının başka bir köpeğin ya da insanın açık yarasına temas etmesi veya enfekte olan köpeğin ısırması yoluyla gerçekleşir. Ayrıca kuduz, 10 gün ile 1 yılda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Kuduz virüsü taşıyan ve kuduz hastası olan bir köpeğin belirtileri ise şu şekildedir:
- Aşırı tükürük ve salya
- Baş ve boğaz bölgelerinde kontrolsüzlük
- Yürümede dengesizlik
- Saldırgan tavırlar
- Ağızdan köpükler çıkması (Hastalığın çok ilerlemiş olduğunu gösterir.)
Kuduz olduğundan şüphe ettiğiniz bir köpek gördüğünüzde mutlaka köpeğin bulunduğu bölgeye en yakın belediyeye bu durumu bildirmenizi öneririz. Köpeğin sizi ısırması durumunda ise derhâl bir sağlık merkezine gitmeniz gerekir.
Köpek Isırınca Kuduz Olunur mu?
Köpekler birçok sebepten dolayı ısırabilirler. Stresli olduklarında, rahatsız oldukları bir durum olduğunda veya oyun oynamak istediklerinde ısırabilirler. Tabii her köpek ısırığı, kuduz olmak anlamına gelmez. Ancak ısıran köpek (ısırılan kişide yara oluşsun ya da oluşmasın) kuduz hastası ise ısırılan kişi bir sağlık kuruluşunda kuduz aşılarını yaptırmalı.
Ayrıca insanlarda olduğu gibi köpeklerin de ağzında çeşitli bakteriler bulunur. Bu nedenle ısıran köpek kuduz olmasa bile çeşitli bakterileri ve virüsleri ısırdığı kişiye geçirebilir. Bu durum da kişide bazı enfeksiyonlara ve apselere yol açabilir.
Köpek Isırırsa Ne Yapmalıyız?
Herhangi bir hastalık bulaşsa da bulaşmasa da köpek ısırmasının üzücü bir olay olduğunu biliyoruz. Böyle bir durumda öncelikle sakin kalmak ve bilinçli davranmak bu üzücü durumu en iyi şekilde atlatmanıza yardımcı olur.
Bu noktada “Köpek ısırmasına ne iyi gelir?” diye soruyor olabilirsiniz. Bu adımları şöyle sıralayalım:
- Köpek ısırdığında öncelikle tekrar bir ısırma, saldırma durumunun söz konusu olmadığına emin olun ve kendinizi güvence altına alın.
- Sakinliğinizi koruyarak yakınınızda biri varsa ondan yardım isteyin.
- Steril bir bezle ısırılan bölgedeki pislik, saç, kıl gibi yabancı maddeleri ılık su ile temizleyin.
- Temizledikten sonra bölgeyi temiz bir bez ile sarın. Köpeğin sağlık bilgilerine ulaşamıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Doktorunuzun tavsiyelerine göre tetanos ve kuduz aşınızı olun.
Köpek Isırdıktan Kaç Gün Sonra Aşı Yapılır?
Isıran köpeğin sağlık geçmişi hakkında bilgi alınamadığında ısırılma olayından sonra sağlık kuruluşuna gidip ardından en kısa zamanda kuduz aşısı yaptırmanızı öneririz. Ancak aşıyı yaptırıp yaptırmamanız gerektiği ve ne zaman yaptırmanız gerektiği konusundaki en doğru kararı doktorunuz verir. Çünkü sahip olunan diğer sağlık koşulları burada önemli bir rol oynuyor.
Ayrıca kedi ısırması ve kedi tırmalamasının da tetanos, kuduz gibi hastalıkları bulaştırabileceğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle tanımadığınız ve sağlık geçmişini bilmediğiniz bir kedi tarafından bu talihsiz olayları yaşamanız hâlinde derhâl bir sağlık kuruluşuna gitmenizi öneririz. Dilerseniz “Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılacak İlk Yardım Önerileri” başlıklı yazımızdan kedi tırmalaması hâlinde yapabileceklerinizi ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz!