LPG’li Araçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yazar Betiay Tepe
LPG li Araba Kullanmak

Otomobil kullanan herkesin en büyük gider kalemlerinden biri hiç kuşkusuz ki yakıt. Bu yüzden araç sahibi olmak isteyen pek çok insan, alternatifleri değerlendirirken bütçesini yormayacak yakıt tipini seçme eğiliminde. Bu bakımdan en çok tercih edilen yakıt türlerinden biri ise LPG.

Ancak LPG’li araçların da diğer yakıt tipine sahip araçlar gibi artıları ve eksileri mevcut. O halde, “LPG’li araçlar hakkında bilinmesi gerekenler neler?”, “LPG’li araç kullanımının dezavantajları ve avantajları neler?” sorularını cevaplayalım.

LPG’li Araç Kullanmanın Avantajları 

İlk olarak LPG’nin eskiden sıfır araçlarda bulunmadığını yani fabrika çıkışlı bir seçenek olmadığını, ancak son zamanlarda bazı otomobil markalarının LPG’li araç ürettiğini belirtelim. Araca sonradan LPG sistemi takılacaksa da hem benzinli hem de dizel araçlara LPG sistemi eklenebiliyor. Bu sayede araç, LPG’yi de yakıt olarak kullanabiliyor.  

Yakıt olarak LPG, yani sıvılaştırılmış petrol gazı kullanımında akla gelen büyük avantajlardan biri, kilometre başına yakıt tüketiminin benzin ve dizele kıyasla daha uygun fiyatlı olması. Ayrıca LPG uzun yollar için daha kullanışlı bir yakıt olarak biliniyor; sürüş boyunca hızı koruyarak ilerlediği için de ekstra yakıt harcatmıyor. 

LPG’li aracın avantajlarından bir diğeri de benzinli araca göre daha fazla yükü daha verimli taşıması. Ayrıca benzin ve dizele göre LPG’nin motora zararı daha az, çünkü motorda daha temiz bir yanma gerçekleşiyor. Bu sayede LPG’yi yakıt olarak kullanan aracın motor yağı ömrü daha uzun oluyor. 
LPG, basit kimyasal yapısından dolayı diğer enerji kaynaklarına göre daha çevreci bir yakıt. Benzin ve dizel ile kıyaslandığında en az karbon salınımı yapan opsiyon olması LPG’li araçların diğer yakıtlara göre daha doğa dostu bir alternatif olduğunu gösteriyor. Ayrıca diğer yakıt türlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız “Araç Yakıt Türleri ve Avantajları Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

LPG li Araçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

LPG’li Araç Kullanmanın Dezavantajları 

LPG’li araçlar her ne kadar birçok avantaj sunsa da bazı dezavantajları da mevcut. Peki, bu dezavantajlar nelerdir?

LPG’li bir araç istiyorsanız LPG sistemini aracınıza uygulamanız gerektiğini belirtmiştik. Fakat bu durumda LPG tüpü aracınız bagajınıza takıldığı için bu alanın bir kısmından feragat etmeniz gerekiyor. 

Ayrıca LPG kullanıcılarının en fazla şikâyet ettiği konular arasında aracın çekiş gücü kaybı yaşaması bulunuyor. Ancak şunu belirtmekte fayda var: Genelde LPG’li araçlarda performans kaybı sorunu, gaz ayarının ve motora giren hava miktarının doğru ayarlanmaması nedeniyle ortaya çıkıyor. Yine de bir çekiş gücü kaybı durumunda aracı yetkili servise götürmek yerinde olacaktır. 

LPG’li araçların bir diğer dezavantajı ise LPG’nin kuru bir yakıt olmasından dolayı motorun ilk birkaç dakika benzinle çalışması gerekliliğidir. Özellikle kış aylarında birkaç kilometre benzin harcandıktan sonra gazla çalışmaya başlar. Bu durum ise araçta her zaman LPG dışında benzinin de olmasını zorunlu tutar. 

Ancak yakıt olarak LPG kullanıldığında araçların rölanti sorunu yaşaması, en çok şikayetçi olunan dezavantajlar arasında yer alır. Peki, rölanti sorunu ne demek? 

Rölanti Sorunu Nedir? 

Rölanti, araç hareketsizken motorun en az yakıtla çalışmasıdır. Örneğin kırmızı ışıkta durduğunuzda aracın motorunun çalışmayı sürdürebilmesi için düşük miktarda da olsa akaryakıta ihtiyacı vardır. Araç yeterli akaryakıtı alamadığında rölanti sorunu yaşar. Bu sorun ise LPG’nin geç ısınmasından, LPG enjektörlerinin arızalı olmasından veya başka bir LPG sistemi sorunundan kaynaklanabilir. 

LPG li Araç Kullanmanın Avantajları

LPG’li Araçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kulllanmak istediğiniz akaryakıtın LPG olmasına karar verdiniz. Ancak piyasadaki fabrika çıkışlı LPG araçları tercih etmek istemediniz. O halde ilk yapmanız gereken, eğer aracınız varsa aracınızın LPG sistemine uygun olup olmadığını kontrol etmek olmalı. Eğer aracınız yoksa da alacağınız araç LPG dönüşümüne uygun mu, bunu öğrenmek. 

Yetkili servislerden alacağınız onay sonrası LPG dönüşümüne karar verdiğinizde, aracınıza takılacak LPG tankının üretim tarihini kontrol etmeyi unutmayın. Çünkü LPG tanklarının kullanım ömrü 10 yıldır.

Montajı yapılacak olan LPG sistemi parçalarının kesinlikle yeni, ECR-67R ve TSE standardına uygun olmasına özen gösterin. LPG montajını yapacak servisi bu konuda mutlaka uyarın.

Aracınıza LPG sistemi taktırırsanız kasko poliçesi yaptırdığınız sigorta şirketine durumu bildirmeniz önemli. Aksi takdirde arabada LPG’den kaynaklı bir sorun olursa aracınızın hasarı kasko teminatları dışında kalabilir. Ayrıca aracınızın henüz Kasko Sigortası yoksa online olarak hemen kasko fiyat teklifi alabilirsiniz.

Eğer kullanmak istediğiniz araç yakıt türünün LPG olmadığını düşünüyorsanız veya yakıtı benzin, dizel, elektrik olan araçlar hakkında bilgi almak isterseniz “İkinci El Araç Satın Almayı Planlayanlara: Dizel mi, Benzinli mi, Elektrikli mi?” başlıklı yazımıza göz atmanızı öneririz.

Güvenli sürüşler dileriz.

Benzer Yazılar