- Maaş Zammı Neye Göre Belirlenir?
- Yüzdelik Orana Göre Zamlı Maaş Hesaplama
- Zamlı Maaşa Göre Yüzdelik Oran Hesaplama
- Enflasyona Göre Maaş Hesaplama
- Brütten Nete Maaş Hesaplama Nasıl Yapılır?
Başarılı bir kariyer, kendimizi gerçekleştirmek için elbette çok önemli. Fakat manevi yanına ek olarak çalıştığımız işin bir de maddi yanı var. Hayatımızı idame ettirebilmek için ihtiyacımız olan parayı çalışarak kazanıyoruz. Belirli dönemlerde maaşın güncellenmesi, yani zam yapılması ise çalıştığımız iş yerindeki mutluluğumuzu doğrudan etkileyen bir kriter. Peki; maaş zammı nasıl belirlenir, maaş zammı hesaplama nasıl yapılır? Şimdi, bu konuda merak ettiğiniz soruların cevaplarını verelim.
Maaş Zammı Neye Göre Belirlenir?
Her iş yerinin-şirketin uygulayacağı zam oranı farklılık gösterebilir. Hatta bazı şirketler yılda bir kez zam yaparken bazıları altı ayda bir kez olmak üzere yılda iki kez zam yapabilir. Zam dönemleri de çalıştığınız şirkete göre farklılık gösterebilir. Bazı iş yerleri yılınız dolduğunda zam yaparken bazıları yeni yıl yani ocak ayı itibarıyla maaşınızda iyileştirme yapabilir.
Zam dönemlerinde aklınızdaki sorunun “Ne kadar zam alacağım?” olduğunu biliyoruz. Fakat zam oranının da çalıştığınız şirkete göre değiştiğini belirtmeliyiz. Örneğin bazı şirketler, zammı belirli bir yüzde aralığında belirleyebilir ve zam döneminde size bu oran doğrultusunda zam yapabilir.
Bazı şirketler ise enflasyon oranları doğrultusunda çalışanlarının maaşlarını güncelleyebilir. Bunların yanı sıra iş yeriniz size bir zam oranı belirtmeyebilir ve alacağınız zam; performans, enflasyon, piyasa koşulları ve pozisyonunuz doğrultusunda belirlenebilir. Kısacası zam oranınızı önceden bilmek ve bu doğrultuda plan yapmak istiyorsanız iş görüşmelerinde bu konuyu konuşmanızda fayda olabilir.
Şimdi; yüzdelik orana göre zamlı maaş, zamlı maaşa göre yüzdelik oran, enflasyona göre zam hesaplama konularındaki ayrıntıları paylaşalım.
Maaş Artışı Nasıl Hesaplanır?
Size belirtilen bir zam oranı varsa yeni maaşınızı merak ediyor olabilirsiniz. Tabii bunun tam tersi de söz konusu olabilir; yani yeni maaşınızı biliyor ama yüzde olarak tekabül ettiği oranı öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Hiç merak etmeyin; iki durum için de maaş zammı hesaplama nasıl yapılır, anlatacağız.
Yüzdelik Orana Göre Zamlı Maaş Hesaplama
Çalıştığınız şirket, yapacağı zammı yüzdelik bir oran ile belirtmişse (%10 gibi) bu durumda yeni maaşınızı kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.
- Var olan maaşınızın tutarını size belirtilen oran ile çarpın.
- Ardından çıkan sayıyı yüze bölün.
- Çıkan sayıyı maaşınıza ekleyin. İşte, zamlı maaşınızı buldunuz!
Şimdi, bir örnekle yüzdelik oran üzerinden zam artışı hesaplamayı anlatalım.
Maaşınızın 3.000 TL olduğunu varsayalım ve çalıştığınız şirketin, yapacağı zam oranını da %10 olarak belirttiğini düşünelim.
3.000 (maaşınız) x 10 (yapılacak zam oranı) = 30.000
30.000 /100 = 300 TL
3.000 (maaşınız) + 300 (zam miktarı) = 3.300 TL (yeni maaşınız)
Zamlı Maaşa Göre Yüzdelik Oran Hesaplama
Yıllık zammınızı aldınız, fakat size bir oran belirtilmedi. Eğer zammı direkt fiyat olarak biliyorsanız yüzdelik oranını da kolaylıkla bulabilirsiniz.
- Zamlı maaşınızdan eski maaşınızı çıkarın.
- Çıkan sonucu eski maaşınıza bölün.
- İşlem sonucunda sayıyı 100 ile çarpın.
Daha açıklayıcı olmak için zam oranı hesaplamayı bir örnekle anlatalım.
Maaşınızın 3.000 TL’den 3.500 TL’ye yükseltildiğini düşünelim.
3.500 (zamlı yeni maaşınız) – 3.000 (eski maaşınız) = 500
500 / 3.000 = 0,1660,166 x 100 = 16,6 (aldığınız zam oranı)
Enflasyona Göre Maaş Hesaplama
Maaş zammı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı resmi oranlar doğrultusunda yapılabilir. Bu noktada farklı endeksler doğrultusunda hesaplama yapılabileceğini de belirtmekte fayda var.
12 Aylık Ortalamalı TÜFE: 12 aylık oranlar toplanır ve ardından çıkan sonuç 12’ye bölünerek yıl ortalaması bulunur. Elde edilen sonuç, yapılacak zam oranını verir.
Geçen Yılın Aynı Ayına Göre TÜFE: Bu oran doğrultusunda zam alıyorsanız ve Ocak 2020’de zam alacaksanız Ocak 2019 ile bu sene arasındaki TÜFE artışı doğrultusunda maaş hesaplanır.
12 Aylık Ortalamalı Yİ-ÜFE: Yİ-ÜFE, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi anlamına gelir. 12 aylık toplam oranın ortalaması alınarak maaş zam oranı bulunabilir.
Geçen Yılın Aynı Ayına Göre Yİ-ÜFE: Geçen yılın aynı ayına oranla görülen değişim doğrultusunda zam yapılır.
12 Aylık Ortalamalı TÜFE+Yİ-ÜFE: TÜFE ve Yİ-ÜFE’nin açıklanan yıllık oranları toplanır ve ikiye bölünür. Çıkan sonuç zam oranını verir.
Geçen Yılın Aynı Ayına Göre TÜFE+Yİ-ÜFE: TÜFE ve Yİ-ÜFE’nin geçen yılın aynı ayına göre değişim oranları toplanır ve ikiye bölünür. Çıkan sonuç maaş zam oranıdır.
Şimdi, güncel bir örnekle bu oranlardan biri doğrultusunda hesap yapalım.
Diyelim ki 12 aylık ortalamalı TÜFE doğrultusunda zam alıyorsunuz ve maaş döneminiz ocak ayı. Bu durumda Ocak 2020’de enflasyon farkı doğrultusunda alacağınız zamlı maaş hesaplaması şu şekilde olacak:
- Maaşınızı TÜFE oranı ile çarpın.
- Çıkan sonucu 100’e bölün.
- Çıkan sonucu maaşınıza ekleyin.
Aylık maaşınız 3.000 TL olsun, TÜFE oranı ise %11,84.
3.000 (maaşınız) x 11,84 (yapılacak zam oranı) = 35.520
35.520 / 100 = 355,2
3.000 (maaşınız) + 355,2 (alacağınız zam) = 3.355,2 (zamlı maaşınız)
Net ücret, maaşınızdan ödemeniz gereken vergiler ve primler düşüldükten sonra elinize geçen para anlamına geliyor. Bazı şirketler direkt çalışanın eline geçecek net ücret üzerinden anlaşma yaparken bazıları da brüt ücret doğrultusunda çalışanla anlaşır.
Eğer brüt ücret üzerinden sözleşme imzalanırsa bu durumda çalışanın eline geçen maaş aydan aya farklılık gösteriyor. Bunun nedeni ise aylık gelir vergisi, damga vergisi, SGK işveren primi, SGK primi gibi ödeme kalemlerinin aylara göre farklılık göstermesidir. Maaşınızı aylık olarak en sağlıklı şekilde hesaplamak için ise hesaplama sitelerindeki motorlardan yardım alabilirsiniz.
Bütçenizi Daha Sağlıklı Planlayabilmenizin Yolu: Sigortalar
Giderleriniz doğrultusunda gelirinizi kalemlere ayırıyor ve bu doğrultuda planlama yapıyorsunuz. Planlanmayan acil bir gider çıktığında ise ne yazık ki evdeki hesap çarşıya uymuyor. Bu nedenle planlanmayan durumlara karşı da önleminizi almak şart. “İyi de bilmediğim şeye karşı nasıl önlem alabilirim?” diye düşünebilirsiniz. Biz size bu konuda yardımcı olalım. Mesela sağlık giderleri plansız harcamaların başında geliyor. Acil bir sağlık harcaması karşısında güvende hissetmek ve dilediğiniz özel hastanede iyi bir şekilde sağlık hizmetinden yararlanmak için MAPFRE Sigorta’dan özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.
Eğer aracınız varsa trafikte yaşayabileceğiniz olumsuz durumlara karşı da önlem almanızı öneririz. Zorunlu Trafik Sigortası sayesinde trafikteki diğer araç ve yolcuları korurken üzerinize düşen maddi-manevi yükü azaltabilirsiniz. Kasko Sigortası ise aracınızı koruma altına almanıza yardımcı olur. Dilerseniz araç sigortalarının avantajlarını yazımızdan inceleyebilirsiniz.