Aracını güvence altına almak için Kasko Sigortası yaptırmayı düşünenlerin sıklıkla sorduğu konulardan biri muafiyetli kaskodur. Kaskoda muafiyet uygulaması, hem araç masrafları için yıllık giderlerini en aza indirmeye çalışanların hem de kasko yaptırmak isteyen kişilerin oldukça ilgisini çeken bir uygulama olarak öne çıkıyor. Peki, muafiyetli kasko tam olarak ne demek?
Muafiyetli Kasko Nedir?
“Kasko muafiyeti” olarak da bilinen bu uygulama, sigorta yaptırdığınız aracın hasar görmesi durumunda poliçe kapsamında hasarın belirli bir miktarının sigortalı tarafından karşılanması halidir. Sigortalı ve sigorta şirketi tarafından ödenecek miktarı belirleyen etken ise karşılıklı anlaşma sonucu belirlenen kasko muafiyet oranıdır.
Muafiyetli kasko hakkında daha fazla bilgi edinmek için söz konusu kaskonun özelliklerine, nasıl uygulandığına bakmakta fayda var.
Kasko Muafiyeti Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?
Kasko poliçesinde yazan kasko muafiyeti miktarının ne kadar olduğunu, bir hasar durumunda hangi tarafın ne kadar ödeyeceğini bilmek açısından oldukça önemlidir. Çünkü muafiyetli poliçelerde sigorta şirketleri, poliçede belirlenen muafiyet oranını düştükten sonra hasar tutarının kalan kısmını öder. Hasarın muafiyet oranı kadar kısmı ise sigortalı tarafından ödenir.
Muafiyetli kaskonun standart kaskodan en önemli farkı araçta oluşan hasarı gidermek için iki tarafın da ödeme yapması şartıdır. Bu sebeple muafiyetli kaskolar daha uygun fiyatlıdır. Eğer kasko muafiyetsiz kasko olsaydı, oluşan hasarı sadece sigorta şirketi öderdi. Tabii bu durumda kasko priminin de daha fazla olacağını unutmamak gerekir.
Kasko poliçelerinde tenzili muafiyet, integral muafiyet gibi farklı muafiyet uygulama yöntemleri bulunur. Ancak en sık kullanılan yöntem tenzili muafiyettir.
Tenzili Muafiyet Uygulaması
Tenzili muafiyet, hasarın yüzde veya tutar olarak belirlenen bir miktarının hasar tutarından indirilmesidir. Poliçe tanzim edilirken araç bedelinin belli bir yüzdesi (örneğin ‘araç bedelinin %2’si’) veya belirli bir bedel (örneğin ‘her bir hasarda 5.000 TL’) ya da hem bir yüzde hem de bir bedelin (örneğin ‘her bir hasarda 5.000 TL’nin altında kalmamak üzere araç bedelinin %2’si oranında’) hasar tutarından indirileceği kararlaştırılabilir. Bir hasar gerçekleşmesi durumunda sigorta şirketi, kalan kısmı poliçede yazılı oran ya da tutarı hasardan indirerek öder.
Kaskoda Muafiyetin Avantajları
Muafiyetli kasko uygulamasının en büyük avantajlarından biri, sigorta priminin diğer kasko türlerine göre daha düşük olmasıdır. Muafiyet oranı ne kadar yüksek olursa sigorta primi o kadar düşük olur.
Kasko poliçesinde muafiyet olduğunda küçük hasarlarda hasarsızlık indiriminizin etkilenmemesi için poliçenizde “mini onarım” teminatının (küçük hasarlarınız için sigorta poliçesine eklenebilen teminat) olmasına dikkat edin. Ayrıca hasarsızlık indiriminin ne olduğunu bilmiyorsanız sitemizdeki “Hasarsızlık İndirimi Nedir? Hasarsızlık İndirimi Ne Kadar?” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sigortalı ve sigorta şirketi arasında eğer uygun bir muafiyet oranı ya da tutarı belirlenirse büyük hasarları sigorta şirketi öderken ufak hasarları kasko sahibi öder. Böylece sigortalı kişi, bütçesini güvence altına almış olur. Ayrıca küçük hasarlarda sigortalı kişi, hasarın karşılanması için sigorta prosedürlerini beklemek zorunda kalmadan ödemesini yapabilir.
Mapfre Sigorta ile Aracınızı Güvence Altına Alın
Aracınızın başına ne zaman ne geleceği belli olmayabiliyor. Bu nedenle aracınızın alacağı zararı kasko poliçesi teminatları kapsamında güvence altına almanızı öneririz. Ayrıca aracınızın kasko değerini bilmiyorsanız konu hakkında bilgi edinmek için “Bilmenizde Fayda Var : Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?” başlıklı yazımıza göz atabilir ve hızlıca Kasko Sigortası teklifi alabilirsiniz.