Antifriz Nedir? Antifrizin Özellikleri Nelerdir?

yazar Betiay Tepe
Antifiriz Nedir

Aracınızı mevsim şartlarına göre hazırlamak hem güvenliğiniz hem de aracınızın olası bir kaza ya da arıza ile karşılaşmaması için oldukça önemli. Örneğin söz konusu kış ayları olduğunda akıllara ilk gelen şeylerden biri kış lastiği değişimi ve antifriz oluyor. Kış lastiği kullanmanın avantajları hakkında pek çok insan bilgi sahibi olsa da neden antifriz kullanılması gerektiği konusunda akıllarda soru işaretleri olabiliyor. O halde şimdi, “Antifriz ne demek?” ve “Antifriz ne işe yarar?” gibi önemli soruların cevaplarını verelim.

Antifriz Nedir, Neden Koyulur?

Kış aylarındaki soğuk havanın etkisiyle radyatör suyu donabilir. Antifrizin başlıca görevlerinden biri ise bu suyun donma derecesini düşürüp motoru korumaktır. Bu arada antifriz her ne kadar kış aylarıyla özdeşleştirilse de diğer mevsimlerde de radyatör suyuna bu soğutma sıvısını koymak, motoru korumak adına oldukça önemlidir.

Antifrizin Faydaları Nelerdir?

Evet, aslında aracınızın her mevsim ihtiyacı var. Peki, neden? İşte, bu sorunun cevabı aslında “Antifriz ne işe yarar?” sorusunun yanıtı ile aynı.

  • Antifriz, motorun soğumasına yardımcı olur. Bu noktada “Antifriz harareti önler mi?” sorusunun aklınıza takılabileceğini biliyoruz. Evet; antifriz, motorun hararet yapmasını önleyerek motorun ömrünü uzatabilir.
  • Kış aylarında kullanılan antifriz, motor suyunun donma derecesini yükselterek donmasını önleme görevi üstlenir. Bu fayda da motorun zarar görmesini engelleyebilir.
  • Antifriz, radyatörü ve soğutma sistemini pas gibi yabancı ve zarar veren maddelerden koruyabilir. Bu da aracın ömrünü ve verimliliğini artırır. Yani antifrize sadece kış hava koşullarında değil, her dönemde ihtiyaç vardır. Fakat bu noktada, suya katılan antifriz miktarının mevsimlere göre değişiklik gösterebileceğini belirtmekte fayda var.
Antifirizin Özellikleri

Antifriz Nasıl Eklenir?

“Antifriz neden kullanılır?” sorusunu cevapladık. Peki, aracınızı korumak için kullanılan antifriz nereye koyulur, nasıl eklenir?

  • İlk adım olarak otomobilinizin çalışmadığından ve motorun soğuk olduğundan emin olmalısınız.
  • Arabanızın kaputunu açtıktan sonra radyatör hortumunun bulunduğu noktaya bir kap koymalısınız. Bu kap, atık suyun yola dökülmesini engelleyecektir.
  • Radyatör hortumunda bulunan kelepçeyi bir pense yardımıyla ileri alıp hortumu yerinden çıkarmalısınız. Bu sayede atık su boşalacaktır.
  • Ardından hortumu yerine takıp kelepçeyi de özenli bir şekilde yerine yerleştirebilirsiniz.
  • Son olarak radyatör kapağını açarak antifriz ve su eklemesi yapabilirsiniz. Bu arada ekleyeceğiniz suyun çeşme suyu olmaması oldukça önemli. Kireçli su, motora zarar verebileceğinden antifriz karışımını içme suyu ya da arıtılmış su ile hazırlamanız doğru olacaktır.
  • Radyatör tamamen dolduğunda kapağı ve ardından kaputu kapatarak aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Antifiriz Nasıl Koyulur

Antifriz Kullanımı Nasıl Olmalı?

“Antifriz ve su oranı ne olmalı?” ya da “Antifriz ne kadarda bir değiştirilmeli?” gibi soruların cevabı, kullandığınız antifriz türüne göre değişiklik gösterebilir. Örneğin koruma sıcaklığı -35 olan bir antifrize %90 antifriz %10 su; koruma sıcaklığı -9 olan bir antifrize ise %40 antifriz, %60 su koyulması önerilir. Bu nedenle doğru miktarda su ve antifriz oranı hakkında bilgi almak için ürünün kullanım talimatlarına göz atabilir ya da bir uzmandan antifriz suyu değişimi konusunda yardım alabilirsiniz. Bu arada kullanım ömrü türe göre değişse de araç motorları için oldukça önemli olan antifrizin yılda bir değiştirilmesinin önerildiğini belirtmeden geçmeyelim.

Aracınız MAPFRE Sigorta ile Her Mevsim Güvende

Aracın kışlık bakımını düzenli bir şekilde yaptırıyor, tüm trafik kurallarına uyuyorsunuz… Bu hem aracınızın güvenliği hem de sizin güvenliğiniz için oldukça önemli. Fakat trafik bu; maalesef kötü sürprizlerin nerede, nasıl karşınıza çıkacağı hiç belli olmaz. Bu nedenle maddi ve manevi açılardan güvence altında olmak şart! Bu noktada MAPFRE Sigorta kasko sigortası ile yanınızda! Dilerseniz kasko sigortasının avantajlarına göz atabilir ve online kasko teklifi sayfamızdan aracınıza uygun, ihtiyaç ve isteklerinize cevap verecek teminatlarla limitlere sahip fiyat teklifini hemen alabilirsiniz.

Benzer Yazılar