Araç Değer Kaybı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

yazar Betiay Tepe

Trafik kazaları sonucu hasar gören araçlar, eski halinden farksız olacak şekilde onarılsalar bile TRAMER kayıtlarına hasarlı araç olarak geçiyor ve bu da aracınızın değer kaybı yaşamasına neden oluyor. Değer kaybı, bir nevi, aracın orijinalliğinden değer yitirmesi olarak da tanımlanabiliyor. Fakat hiç endişelenmeyin; araç değer kaybının hesaplanması ve doğru hamlelerin izlenmesiyle uğranılan maddi zararın üstesinden gelmek mümkün!

Araç Değer Kaybı Nedir?

“Araçlarda değer kaybı nedir?” sorusu, kaza yapan birçok sürücünün karşısına çıkar ve oldukça merak edilir. Araç değer kaybı, meydana gelen bir kaza sonrası onarılan aracın ikinci el piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir. Kazanın ardından tamir edilen aracın onarımı her ne kadar kusursuz olsa da, arabanın satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından her halükarda daha düşük olacak ve kazanç kaybı oluşacaktır.

Araçlarda Değer Kaybı Nasıl Olur?

Araç kazaları sonrası birçok sürücü arabasını tamir ettirdikten sonra satmaya eğilim gösterebilir. Bu tarz durumların yaşanması sonucu aracın ikinci el satış fiyatında düşüş olduğunu gözlemleyen araç sahiplerinin çokluğu, araçlarda değer kaybı sorununda bilincin artmasına vesile olmuştur. Kaza yaparak hasar gören bir araç, onarıldıktan sonra hasarın derecesine göre değer kaybı yaşar. Değer kaybını karşılayacak taraf ise kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftır. Diğer bir deyişle eğer kazada kusuru olan siz değilseniz ya da karşı tarafa kıyasla kusurunuz daha azsa aracınızda meydana gelen değer kaybı, kazaya karışan diğer sürücü tarafından karşılanır.

Değer Kaybı Hakları Nelerdir?

Araç sahibi olarak kazanın ardından hasar gören aracınızı orijinal parçalarla tamir ettirseniz bile arabanız kayıtlara kusurlu araç olarak geçecektir. Ancak kaza esnasında kusursuz taraf olmanıza ve arabanızı sorunsuz bir şekilde tamir ettirmenize rağmen, aracınızın değer kaybı yaşamasından dolayı zararlı çıkmak durumunda değilsiniz. “Bu durumda ne yapmalı?” diye merak eden sürücülerin haklarını bilmesi, değer kaybı sorununu en az zararla çözmesine olanak tanır. Kusursuz araç sahibi, kusurlu araç sahibinden ya da ruhsat sahibinden değer kaybını karşılaması için mahkeme yoluyla hak talep edebilir.

Araç Değer Kaybını Hangi Sigorta Karşılar?

Araçtaki hasar ve oluşan maddi kayıp iki sigorta ürünüyle karşılanabilir. Bunlardan biri Zorunlu Trafik Sigortası, diğeri ise Kasko Sigortası’dır. Peki, hangi durumda hangi sigorta size yardımcı olur?

  • Zorunlu Trafik Sigortası, trafikteki diğer araçları koruma altına alıp araç sahibinin maddi ve manevi yükünü karşılamayı amaçlar. Eğer kazaya karışan birden çok araç varsa bu durumda Zorunlu Trafik Sigortası, her aracın hasarını karşılamayabilir; sadece kusursuz ya da en az kusurlu araç sahibine ödeme yapabilir.
  • Kazaya karışan birden çok araç olması ve bu nedenle hasarınızın karşılanmaması durumunda Kasko Sigortası’na sahipseniz hasarınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuru yapabilmeniz için aşağıdaki araç değer kaybı talebi şartları yerine getirilmelidir. Aksi takdirde olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

  • Kazada mağdur olan taraf olmalısınız. Kazaya sebebiyet veren sürücü sizseniz hak talep edemezsiniz.
  • Kaza sonrasındaki 2 yıl içerisinde başvuru yapmalısınız. Aksi takdirde değer kaybı başvuru hakkını kaybetmiş olursunuz.
  • Eğer hak talep edeceğiniz sürücünün Zorunlu Trafik Sigortası yoksa kişinin kendisinden de hasarı karşılamasını isteyebilirsiniz.

Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için ekspertiz raporu ile birlikte sigorta şirketine başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer sigorta şirketi ile bir sorun yaşarsanız Sigorta Tahkim Komisyonu ile iletişime geçebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı hesaplaması yaparken aşağıdaki noktalar dikkate alınır:

  • Aracın üretim senesi,
  • Aracın hasar geçmişi ve niteliği,
  • Aracın kilometresi,
  • Aracın marka ve modeli,
  • Aracın trafiğe çıkış tarihi,
  • Aracın pazar değeri.

MAPFRE Sigorta ile Aracınızı Güvence Altına Alın

Zorunlu Trafik Sigortası, kaza gibi başınıza gelmesini istemediğiniz kötü sürprizler sonrasında karşıdaki aracın maddi ve manevi sorumluluğunu üstlenir ve yaptırılması devlet tarafından zorunludur.

Kasko Sigortası ise zorunlu değildir fakat kaza, doğal afetler, aracın çalınması gibi pek çok olumsuz senaryo sonrasında maddi ve manevi olarak sizin aracınız odaklı güvence sağlar. Diğer bir deyişle Kasko Sigortası da olmazsa olmaz araç, trafik sigortalarından biridir. Zorunlu Trafik Sigortası Teklif ve Kasko Sigortası Teklif sayfalarımızı ziyaret ederek MAPFRE Sigorta ile kendinizi güvence altına almak adına hemen önemli bir adım atabilirsiniz.

Benzer Yazılar