Kasım’ın gelişiyle birlikte güzel havaların yerini soğuk hava, sis ve kar gibi zorlu hava şartları alıyor. Kötü hava koşulları sebebiyle araçların performansı düşüyor, yakıt kullanımı artıyor ve kimi durumlarda kaza yapma riski artabiliyor. Yaklaşan kış mevsimi öncesi, aracınızın kışlık bakımını yaparak ufak bir arızanın çok daha pahalıya mal olmasının önüne geçebilirsiniz. Bu yazımızda, aracınızın ömrünü uzatacak ve güvenli bir sürüşü garanti altına almanıza yardımcı olacak araç bakımı önerilerimizi bulabilirsiniz.
Aracınızın Genel Kontrolünü Yaptırın
İşe, aracınızın genel kontrolünü yaptırarak başlayabilirsiniz. Aracınızın tüm bölümlerinin sorunsuz çalışması, güvenli bir sürüş için büyük önem arz ediyor. Aracınızın ön düzen ayarlarını, ateşleme sistemini, vantilatör ve triger kayışını, fren ve debriyaj balatalarını kontrol edin. Aracınızın yağ veya su kaçırmadığından emin olun. Buji bakım ve temizliğini yaptırmayı ihmal etmeyin.
Motor Bakımınızı Yaptırın
Yapacağınız küçük kontrol ve değişimler ile zorlu kış şartlarında, aracınızın motor performansını artırmanız mümkün. Hava filtresi bakımını yaparak, sabah işe giderken arabanızın motorunun geç çalışmasını engelleyebilirsiniz. Motora temiz yakıt iletilmesini sağlayan ve aracın çalışmasını doğrudan etkileyen yakıt filtresini mutlaka temizleyin. Polen filtresinin bakım ve temizliğini yaparak, klima ve kaloriferlerin sorunsuz çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra; motor yağı, yağ filtresi ve motor soğutma sisteminin kontrol ve bakımını yapmayı da ihmal etmeyin.
Lastiklerinizi Kış Lastiği İle Değiştirin
Yağmur, kar ve buzlanma gibi durumlarda kayma ve kazaları önlemek adına lastiklerinizi, yol tutuş kapasitesi daha iyi olan kış lastikleri ile değiştirin. Kış lastikleri ve kar zincirlerinin kullanım amaçları bazen karıştırılabiliyor. Kar zinciri, aşırı karlı havalarda zemin ve lastiğin birbirlerine tutunmasına yardımcı oluyor. Ancak, uzun süreli kullanımlarda araca zarar verebiliyor. Bu sebeple, kar zinciri tüm kışı geçirmek için uygun değildir ve sadece aşırı karlı havalarda kullanımı daha uygundur. Öte yandan; kış lastiğinin sadece karlı havalarda değil, sıcaklığın 7 derece altına düştüğü hava şartlarında kullanılması öneriliyor. Kış lastiklerinin, 5 seneden fazla kullanılmaması tavsiye ediliyor. Eğer, kış lastikleriniz 5 seneden eskiyse değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Aracınıza en uygun kış lastiği markasını ve tipini, kullanıcı el kitabından veya yetkili servisinizden öğrenebilirsiniz. Lastiklerin basıncı, hava sıcaklığından kolaylıkla etkilenirler. Bu yüzden, yolculuk öncesinde lastiklerinizin basınçlarını kontrol ettirmenizde de fayda var.
Yolcu ve yük taşıyan araçlar için, kışlık lastik uygulamasının 1 Aralık 2015 tarihinden itibaren zorunlu tutulduğunu da hatırlatalım. Bu düzenlemeye uymayan sürücülere, para cezası ve ceza puan yaptırımı uygulanabiliyor.
Antifriz Kontrollerini Yaptırın
Bir alkol çeşidi olan antifriz, suya göre çok daha düşük bir donma noktasına sahiptir. Bu sebeple; kış aylarında motorun soğutma mekanizması olan radyatörüne eklenen antifriz, radyatörün ve suyun donmasını engeller. Antifrizden en yüksek verimi almak için su ile doğru oranlarda karıştırılması gerekir. Bu oran yaklaşık olarak %35-%50 civarındadır. Ancak, aracınızın kullanım kılavuzuna bakarak, aracınız için en uygun oranın ne olduğunu kontrol etmenizde fayda var. Aracınızdaki antifriz miktarını ölçmeye yardımcı araçlar da bulunuyor. Antifriz eklemeden önce mutlaka bu araçlardan yararlanmanızı ve ölçüm yapmanızı öneririz.
Akünüzü Kontrol Edin
Soğuk hava şartları akünün performansını düşürür. Kışın, yolda kalmamak için akünüzü kontrol etmeniz önemlidir. Akünüzün şarj durumunun yeterli olduğundan ve akünün, aracın diğer kablolarıyla temas eden kısımlarının oksitlenmediğinden emin olun. Eğer oksitlenme söz konusuysa, sıcak su yardımıyla akünüzün kutup başlarını temizleyebilirsiniz. Bir akünün ortalama ömrü 2-3 senedir. Akünüz bundan daha eskiyse yenisiyle değiştirmenizi öneririz.
Sileceklerinizin İyi Durumda Olduğundan Emin Olun
Kışın sileceklere duyulan ihtiyaç her zamankinden daha fazla oluyor. Silecekleriniz aşınmış ve işlevini yitirmiş olabilirler. Güvenli bir sürüş için sileceklerinizi ve silecek suyunuzu kontrol edin, gerekiyorsa sileceklerinizi değiştirin. Kışın, görüşünüzü engelleyebilecek buğulanmaların önüne geçmek için ön ve arka cam rezistans kontrolünüzü yaptırın. Eğer aracınızda rezistans yoksa; camları bir miktar açıp aracı havalandırarak, klimanızı çalıştırıp hava akımını ön camlara yönlendirerek veya silecek suyunuza antifriz ekleyerek buğulanmaları en aza indirgeyebilirsiniz.
Farlarınızı Kontrol Edin
Kış mevsiminde, hava erken karardığı ve sis oluşumu daha sık gözlemlendiği için farların iyi durumda olması ciddi bir önem taşıyor. Aracınızın iç ve dış aydınlatmalarını kontrol etmeli ve gerekiyorsa yenilemelisiniz. Farınızın ışık gücü, rengi ve yoğunluğunun kışa uygun olduğundan ve far düğmeleri ile far kumandasının sorunsuz çalıştığından emin olun. Aracınızda sis farı bulunmuyorsa, sis farı taktırmayı da değerlendirebilirsiniz. Farların temiz tutulması, aydınlatmanın yeterli seviyede olması için dikkat edilmesi gereken faktörlerden bir diğeri. Farlarınızı toz, çamur gibi şeylerden temizleyin.
Tedbiri Elden Bırakmayın
Kışın kötü hava koşulları, kaza yapma ve yolda kalma ihtimalini arttırabiliyor. Bu risklerin farkında olup, tedbiri elden bırakmamalısınız. Aracınızın bagajında;
- İlk yardım çantası,
- El feneri,
- Akü sarj kablosu,
- Aracın ileri-geri gitmesini önleyecek takoz,
- Buz kazıyıcısı,
- Kar küreği,
- Farlar için yedek ampül,
- Kar zinciri,
- Reflektör,
- Stepne,
- Çekme halatı,
- Battaniye
bulundurmaya özen gösterin.
Kendinizi ve aracınızı her koşulda güvence altına almak isterseniz, kasko sigortası yaptırmanızı öneririz.